Kihunyt a brazil üstökös

Publikálás dátuma
2018.04.16 07:33
Luiz Inácio Lula da Silva élete hátralévő részét börtönben töltheti Fotó: AFP/Mauro Pimente

Luiz Inácio Lula da Silva valaha Brazília legnépszerűbb elnöke volt, a latin-amerikai ország hőse. Most azonban egy bő hete már a curitibai börtön lakója: a 72 éves politikus várhatóan 84 éves korában szabadul. Pedig Lula – ahogy a brazilok becézik – Ismét a csúcsra érhetett volna. A botrányok ellenére ő volt az októberi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje. Ha nem ítélik el, történelmet írhatott volna.

Élete, munkássága azonban így is bekerül a történelemkönyvekbe. Lula 1945-ben született Pernambucóban, egy írástudatlan parasztcsalád nyolcadik gyermekeként. Édesanyjával és testvéreivel hamar Sao Puolóba költöztek, annak reményében, hogy sikerül megtalálni az alkoholista apját, akinek – az Efe beszámolója szerint – 22 gyereke volt. Hamar fel kellett nőnie, így kisfiúként már földimogyorót árult és cipőt pucolt, hogy segítse a családot. Írni-olvasni állítólag csak tízéves korában tanult meg, az iskolát azonban az ötödik osztály elvégzése után otthagyta.

Esztergályosnak tanult, majd egy fémgyárban helyezkedett el. A munka nem volt veszélytelen: egy baleset következtében elveszítette az egyik kisujját. A politika nem különösebben érdekelte egészen addig, míg első felesége el nem hunyt hepatitisben. Az asszony nyolc hónapos terhes volt, s halálában nagy szerepe volt annak, hogy az orvosok nem foglalkoztak vele. A társadalmi egyenlőtlenség elképesztő volt ekkoriban az országban, amelyet egy katonai junta irányított.

A tragédia után Lula egyre aktívabb lett a fémipari dolgozók több mint százezer tagot számláló szakszervezetében. Amint arra a BBC emlékeztet: 1974-ben ennek vezetőjévé választották. Innen nőtt ki a Munkáspárt (PT) is, amely az ország első nagy szocialista pártja volt. Lula összehozta a szakszervezeti tagokat a változást akaró értelmiségiekkel, trockistákkal és egyházi emberekkel. Háromszor indult az elnöki székért, míg 2002-ben ő lett Brazília első munkásosztálybeli vezetője. Rendkívül jó tárgyaló hírében állt, aki mindeközben az utca emberének nyelvét beszélte. A nép szeretetét azonban nem csupán ezzel, hanem híres szociális programjával, a Bolsa Famíliával vívta ki. Közel 30 millió embert emelt ki a mélyszegénységből a havi juttatásokkal, s elérhetővé tette a legelesettebbek számára az egészségügyi ellátást, valamint oktatásra ösztönözte őket. Dollármilliárdokat ölt a programba, amelyet volt miből finanszírozni, hiszen a gazdaság növekedési pályára állt. A korrupció árnya azonban mindig rávetült Lulára. A mensalao botrányba majdnem belebukott, kiderült ugyanis, hogy a PT havi „pluszt” – akkoriban 12 ezer dollárt – fizetett számos képviselőnek a párt törvényjavaslatainak támogatásáért cserébe. Lula bukása akkor hajszálon múlt. Tizenhárom évvel később már nem volt ilyen szerencséje.

Szerző

Hatmillió eurónyi készpénzt tartott bőröndökben a szudáni elnök

Publikálás dátuma
2019.04.20 19:38
Omar al-Besír (képünkön) biztosra ment, több millió eurós vésztartalékot halmozott fel
Fotó: AFP/ ASHRAF SHAZLY
A katonai hírszerzés legalábbis ekkora összeget foglalt le Omar el-Besír lakásán.
Összesen nagyjából 6 millió eurónyi készpénzt talált a katonai hírszerzés Szudán volt elnökének lakásán – írja a 24.hu, a Sky News értesülését idézve. Omar el-Besírt áprilisban tartóztatták le és pénzmosás gyanújával nyomoznak ellene; a rengeteg készpénzt tömött bőröndökben tartotta a megbuktatott vezető. Az elnök eltávolítását több hónapig tartó tiltakozáshullám előzte meg. A 30 évig az ország élén álló el-Besír ellen az Hágai Nemzetközi Bíróság is körözést adott ki, többek között emberiesség elleni bűncselekményekkel, gyilkossággal, nemi erőszakkal és kínzásokkal vádolják a Darfúrban 15 éve tartó népirtás miatt, melynek egyes becslések szerint 300-400 ezer áldozata is lehetett.
A megbuktatott államfő letartóztatása után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, és az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, ennek végén választásokat tartanak majd.
Témák
Szudán
Frissítve: 2019.04.20 20:10

A német belügyminiszter szerint Orbán túlzásba esett, de nincs vele nagy baj

Publikálás dátuma
2019.04.20 18:51
Horst Seehofer
Fotó: AFP/ ODD ANDERSEN
Az EU-ellenes kampány kicsit talán sok volt, de hát ki nem hibázik néha - védte meg Orbán Viktort Horst Seehofer.
A német belügyminiszter szerint ugyan Orbán Viktor túlzásba vitte az EU-ellenes kampányát, ám ennek ellenére nem kérdőjelezhető meg a magyar miniszterelnök demokratasága. A Neue Zürcher Zeitungnak adott nyilatkozatában Horst Seehofer úgy vélekedett, Orbán keresztény meggyőződésből harcolt a kommunizmus ellen – írja a hvg.hu. A svájci lap tudósítója megkérdezte Seehofertől – a CSU egykori elnökétől, és volt bajor miniszterelnöktől – hogy Kelet-Európa védőügyvédjének tartja-e magát. 
A politikus erre elmondta: „Nem kérek bocsánatot azért, mert kapcsolatot tartok Orbánnal. Figyelemre méltó az életrajza, Orbán akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, s mindezt keresztényi meggyőződésből tette. 
„Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktor demokrataságát. Túlzásba esett ugyan, amikor kampányt EU-ellenes kampányba kezdett, de ez velünk, német politikusokkal is megesett néha.”
„Csak mi úgy teszünk, mintha hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban.” - mondta Orbánról, aki uniós támogatással kitömött kormányzattal harcol Brüsszel ellen. Seehofer egyébként nem titkoltan befogadásellenes álláspontot vall menekültügyben: az interjú során is hangsúlyozta, hogy a migrációs válság Európa Achillesz-inát jelenti, és hogy ő személy szerint arra büszke, ha több bevándorlót tudnak ténylegesen is kiutasítani Németországból, mint ahány kitutasítási eljárás eredménytelenül zárul.  A belügyminiszter - aki egyébként azt is szorgalmazza, hogy a radikális iszlamista kiskorúakat, tehát a 14 év alattiakat is figyelhessék meg a titkosszolgálatok - mégsem az iszlamizmustól, hanem a német szélsőjobb erősödésétől tart igazán.