Hátszéllel

Megtapasztalhattuk, hogy a választás nem biztosított egyenlő esélyeket az ellenzék számára. A pálya – a Fidesz önmagára szabott választási rendszerétől kezdve – minden szempontból a kormánypárt felé lejtett, de nagyon. Ezt még tetézte – többek között – az Ukrajnából történő tömeges átjelentkeztetés, a szavazók szervezett utaztatása, a levélszavazással kapcsolatos számos anomália, a közmunkások megfélemlítése, a szó szerinti szavazatvásárlás, az egyszeri 12 000 Ft-os gázár jóváírás, a nyugdíjasoknak osztogatott Erzsébet-utalvány és a hatalmas médiafölény. Az eredmények ismertek, ezen változtatni nem lehet; de hogy ezek mérsékeltebb különbségűek legyenek, az ellen még a választások előtt egy-két nappal is lehetett volna tenni. Még a demokratikus ellenzékhez egyébként sem sorolható, öntörvényű, mindenfajta kompromisszumtól elzárkózó, s esélyeit jócskán túlbecsülő, külön-utas Jobbik nélkül is! Ehhez elég lett volna annyi, hogy az alig 7 százalékos támogatottságával szánalmas módon vezető szerepre törekvő LMP – legalább csak a budapesti választókerületekben – visszaléptesse teljesen esélytelen jelöltjeit a baloldal javára. Mindezért éppen a szabadságra, a demokráciára, és a jogállamra vágyó emberek milliói fognak nagy árat fizetni.

2018.04.17 08:32

Viccek

Teljesen érthető a felcsútiak felháborodása, amiért két azonos nevű jelölt közül kerülhet ki augusztusban az új polgármester. A település jelenlegi vezetője - a miniszterelnök jó barátja, de nem strómanja -, Mészáros Lőrinc ugyanis névrokonát, Mészáros Lászlót szemelte ki utódául. Erre a Kétfarkú Kutya Párt talált egy másik Mészáros Lászlót, és őt indítja az időközi voksoláson. Egy helyi lakos gazembernek és bűnözőnek nevezte az újabb jelöltet, mert megtévesztéssel akar előnyt szerezni, vagy - ne adj' isten - hatalomra jutni. „Ha más nem, ki kell pofozni az ilyen hülyét" - mondta a nyilatkozó az Echo TV-nek. Vagyis annak a médiumnak, amely - véletlenül - Mészáros Lőrinc tulajdonában van. 
A felháborodott ember - és a nézeteit nyilvánvalóan osztó sokaság - talán nem értesült arról, hogy a hétvégi miskolci időközi képviselő-választáson két Erdei Sándorra is lehet szavazni. Az egyiket az ellenzék támogatja, a másik - akinek indulását csak jóval az első után jelentették be - teljesen független. Igaz, olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy őt meg a Fidesz szemelte ki - netán a szálak egészen Kubatov Gábor pártigazgatóig nyúlnak -, de rosszindulatú emberek mindenütt vannak. 
Ha meg véletlenül mégis igaz lenne ez a feltételezés, akkor két tanulsága mindenképpen van a két hasonló esetnek. Az egyik az - amit már régóta tudhatunk -, hogy a hatalmon lévőknek mindent szabad (ld. Miskolc). Akár ilyen módszerekkel is  féken tarthatják a pimasz, még mindig működő és folyton próbálkozó ellenzéket. Ha meg a többiek teszik  ugyanezt, az felháborító és tilos (ld. Felcsút).  A másik ennél is messzebbre mutat. Jelzi, hogy az orbáni demokráciában mennyit ér bármilyen választás. Ezt már nemrég a józsefvárosi kampányban is láthattuk. Vicc az egész. Szomorú tréfa.
Beszélni viszont - egyelőre - még lehet róla.
2018.07.14 10:31
Frissítve: 2018.07.14 10:31