Hátszéllel

Megtapasztalhattuk, hogy a választás nem biztosított egyenlő esélyeket az ellenzék számára. A pálya – a Fidesz önmagára szabott választási rendszerétől kezdve – minden szempontból a kormánypárt felé lejtett, de nagyon. Ezt még tetézte – többek között – az Ukrajnából történő tömeges átjelentkeztetés, a szavazók szervezett utaztatása, a levélszavazással kapcsolatos számos anomália, a közmunkások megfélemlítése, a szó szerinti szavazatvásárlás, az egyszeri 12 000 Ft-os gázár jóváírás, a nyugdíjasoknak osztogatott Erzsébet-utalvány és a hatalmas médiafölény. Az eredmények ismertek, ezen változtatni nem lehet; de hogy ezek mérsékeltebb különbségűek legyenek, az ellen még a választások előtt egy-két nappal is lehetett volna tenni. Még a demokratikus ellenzékhez egyébként sem sorolható, öntörvényű, mindenfajta kompromisszumtól elzárkózó, s esélyeit jócskán túlbecsülő, külön-utas Jobbik nélkül is! Ehhez elég lett volna annyi, hogy az alig 7 százalékos támogatottságával szánalmas módon vezető szerepre törekvő LMP – legalább csak a budapesti választókerületekben – visszaléptesse teljesen esélytelen jelöltjeit a baloldal javára. Mindezért éppen a szabadságra, a demokráciára, és a jogállamra vágyó emberek milliói fognak nagy árat fizetni.

2018.04.17 08:32

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38