Előfizetés

Fideszből kiábrándult érdekvédő a PDSZ új elnöke

Publikálás dátuma
2018.04.16. 19:31

Az a célom, hogy a jelenleginél sokkal demokratikusabb mederbe tereljem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) működését - nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás, a szakszervezet frissen megválasztott ügyvezető elnöke, aki nem rejtette véka alá, hogy korábban valóban szimpatizált a Fidesszel, sőt 2006-2010 között önkormányzati képviselőként a párt oktatási szakértőjeként is tevékenykedett Miskolcon.

- Ebben a négy évben aztán sikerült kiábrándulnom a Fideszből, már 2009-ben is jeleztem a kollégáknak, hogy 2010-ben nem szeretnék újra indulni. Az én demokráciaélményem teljesen más, mint amit a pártban tapasztaltam, 2009-ben már lehetett érezni, hogy minden helyi kezdeményezést megpróbál majd bedarálni a központi akarat - mondta.

Megírtuk: a szakszervezet szombati rendkívüli tisztújító kongresszusán leváltották Mendrey Lászlót, aki 2010-től vezette a PDSZ vezetését, de alapító tagként már a szakszervezet megalakulásától, 1988-tól fontos szerepet töltött be annak életében. Visszahívását "belső feszültségekkel" magyarázták, melyek az Országos Választmány közleménye szerint a testület tagjainak többsége és Mendrey között keletkeztek. A korábbi elnök vezetési módszereit érte a legtöbb kritika. Mendrey lapunknak elmondta: elfogadja a kongresszus döntését.

Szűcs 1997 óta tagja a PDSZ-nek, a 2006-2010 közötti időszakban azonban felfüggesztette szakszervezeti tisztségeit. 2010-től újra aktivizálta magát, majd a PDSZ Borsod megyei ügyvivője lett, emellett a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban tanít. Az elmúlt években sokszor kritizálta az Orbán-kormány oktatáspolitikáját, a Miskolcról induló, majd országossá váló 2016-os diák- és tanártüntetéseken is részt vett, helyi szinten a megmozdulások egyik szervezője volt. Leszögezte: a Fidesszel már nincs semmilyen kapcsolata.

A PDSZ vezetőjeként el szeretné érni, hogy a szakszervezeten belül megszűnjön az elnöki rendszer, hatékonyabbnak és demokratikusabbnak tartaná, ha egy ügyvivő testület irányítaná a szervezetet. Az oktatási kormányzattal az érdemi egyeztetéseket fontosnak tartja, de személy szerint ő annak továbbra sem látja esélyét, hogy a PDSZ csatlakozzon a szakmai szervezetek széles köre által illegitimnek tekintett köznevelési kerekasztalhoz. A taglétszám növelése is a tervei között szerepel. - Szeretnénk megerősíteni magunkat, hogy nagyobb súllyal állhassunk egy olyan kormányzattal szemben, ami nem arról híres, hogy szeretne tárgyalni, egyeztetni - fogalmazott.

Szkinhedper: Sneider Tamás vesztett Ujhelyi István ellen

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.04.16. 19:12
Fotó:Tóth Gergő
Fotó:Tóth Gergő

Fotó:Tóth Gergő

Sneider Tamásból az Országgyűlés alelnöke lesz. Az ATV-ben nyilatkozva akkor – egyebek mellett – arról beszélt, hogy Sneider egy maffiaszerű szkinhed (bőrfejű) szervezetnek volt a helyi vezetője. Ujhelyi a kilencvenes években Egerben működő Nemzeti Ifjak Egyesületére utalt.

Sneider a „leghatározottabban visszautasította”, hogy egy maffiaszervezetnek lett volna a vezetője. A Jobbik alelnöke eltekintett volna az eljárástól, ha Ujhelyi – aki a kifogásolt nyilatkozatot még a magyar parlament tagjaként tette – bocsánatot kér tőle. Az EP-képviselő azonban erre nem volt hajlandó.

Az évek óta húzódó ügyben eddig két tárgyalást tartottak, azokon Sneider Tamás is részt vett. A hétfőn rendezett utolsó tárgyalási napon – pártja váratlanul jött elnökségi ülése miatt – nem tudott jelen lenni.

Tran Dániel védő, Ujhelyi jogi képviselője emlékeztetett rá, hogy az eljárás során Sneider (mozgalmi nevén: Roy) még azt is tagadta, hogy szkinhed vagy szkinhedvezető lett volna. Ezzel szemben az ügyvéd korabeli újságcikkekkel igazolta, hogy a sajtó a kilencvenes években így emlegette. Életszerűtlen, hogy korábban nem tiltakozott, ha valótlannak találta az állítást.

A perben szóba került egy hajdani bűneset is. Csoportosan bántalmaztak egy cigány férfit, Sneider felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Sneider Tamás verziója szerint ő csak egy pofont adott egy „maffiózónak”, utólag megbánta, és fiatalkori botlásnak minősítette tettét.

Ujhelyi védője hangsúlyozta, bár a társaságot nem közösség tagja elleni erőszak, hanem aljas indokból elkövetett bűncselekmény miatt marasztalták el, a bíróság indoklásában szerepel az is, hogy a férfit cigány származása miatt bántalmazták. A Sneider által kifogásolt „maffiaszerű” kifejezés pedig olyan gyakran használt szófordulat, ami belefér a politikai véleménynyilvánítás szabadságába.

Az „utolsó szó jogán” Ujhelyi István elmondta, hogy a per tárgyát képező nyilatkozatával nem rágalmazott, hanem arra hívta fel figyelmet: olyanok is igyekeznek letagadni korábbi tevékenységüket, akik komoly tisztséghez jutnak a parlamentben. Megjegyezte: éppen a holokauszt emléknapján beszélünk a kilencvenes évek szkinhedmozgalmáról. A szocialista EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy ezeket a jelenségeket már valóban csak múlt időben lehet emlegetni.

A bíróság felmentette Ujhelyi Istvánt a rágalmazás és becsületsértés vádja alól. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon hozott ítélet nem jogerős.

Kedden is sok lesz a felhő

Publikálás dátuma
2018.04.16. 19:01
Illusztráció/AFP
Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmenetileg, rövid időszakokra vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Elszórtan várható kisebb eső, zápor,  de egy-egy zivatar is kialakulhat. Hajnaltól a szél előbb nyugaton, később egyre nagyobb területen északira fordul, napközben a Dunántúlon, este északkeleten meg is erősödik. Hajnalban 10-16, napközben 17-23 fok között várható a hőmérséklet.

Szerdán felszakadozik, csökken a felhőzet, napközben már napos idő valószínű. Reggel helyenként záporeső előfordulhat. Az északi, északkeleti szél megerősödik, a Tiszántúlon viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali 18 és 23 fok között alakul.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északi szél elsősorban keleten lesz időnként erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali 18 és 23 fok között alakul.

Pénteken túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. A északi, északkeleti szél helyenként keleten megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali 18 és 22 fok között alakul.

Szombaton túlnyomóan napos idő várható, főként az esti órákban lehet több gomolyfelhő az északi tájakon. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali  18 és 23 fok között alakul.

Vasárnap túlnyomóan napos idő várható, főként az esti órákban lehet több gomolyfelhő az északi tájakon. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali 18 és 23 fok között alakul. ( forrás: met.hu)