Előfizetés

Továbbra is új választást akar az ellenzék

L.T.
Publikálás dátuma
2018.04.16. 20:15
Újraszámolás - Fotó: Vajda József
Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Jobbik is a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordul jogorvoslatért a 106 egyéni körzetben tapasztalt furcsaságok miatt.

A szocialisták mind a 47 olyan körzetben élnek a jogorvoslat lehetőségével, ahol nem az általuk is támogatott ellenzéki jelölt nyert - jelentette ki lapunknak Nyakó István, a párt sajtófőnöke. Egy helyen újraszámolást, a többi körzetben megismételt választást kérünk – fogalmazott politikus. A párt egyébként egy formanyomtatványt is feltöltött a honlapjára, amelynek segítségével bárki bejelentést tehet, ha szabálytalanságot tapasztalt.

Az MSZP-hez hasonlóan a DK is új választásokat akar abban a 40 körzetben, ahol a két párt közötti megállapodás értelmében Gyurcsány Ferencék állíthattak jelöltet, ám végül nem győztek. A Jobbik lapunk kérdésére elárulta, hogy egyelőre négy helyen nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, de a keddi 16 órás határidőig várhatóan újabb helyeken támadják majd meg a választás eredményét. Miskolcon a Jobbik is új szavazást követel, álláspontjuk szerint ugyanis ebben a körzetben csak vasárnap – tehát a jogszabályban meghatározott szombati határidő után – állapították meg a végleges eredményt. A Borsod 1-es körzet egyébként igen szoros volt, a Fidesz jelöltje mindössze 127 szavazattal nyert a jobbikos Jakab Péter előtt.

Az NVB határozata ellen egyébként három napon belül lehet felülvizsgálati kérelemmel élni a Kúriánál, amelynek ugyancsak három napja lesz dönteni. A jogszabályok szerint az újraszámoláshoz az kell, hogy a szavazatszámláló bizottság szabálytalanságot kövessen el, az tehát nem elegendő, hogy kevés a szavazatbeli különbség két jelölt között. Ha a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálásával lehetséges, erre összesen hat nap áll rendelkezésére, azaz a határidő április 23.

Megismételt választáshoz az szükséges, hogy a szabálytalanságok alapvetően befolyásolják a végeredményt, ám ennek megállapítása – legalábbis az eddig ismertté vált esetek száma alapján – nem valószínű. A legtöbb helyen ugyanis azt kifogásolják a pártok, hogy a szavazókörökben nem megfelelően regisztráltak – helyenként néhány tucat – voksot, valamint hogy a korábbi választásokhoz képest valamivel magasabb volt az érvénytelenített szavazatok száma.

A korábbi ígéretekkel ellentétben egyébként még mindig nem állt helyre teljesen a Nemzeti Választási Iroda (NVI) választás napján széteső honlapja, így hétfőn is csak korlátozott adattartalommal volt elérhető az oldal. Lapunk kérdéseire az NVI azt közölte, hogy független szakértők bevonásával vizsgálják a meghibásodást, a honlapon pedig folyamatosan állítják vissza a funkciókat. Azt egyelőre nem tudni, mikor érik el a végleges állapotot, ez ugyanis – mint írták - a folyamatban lévő vizsgálat eredményétől függ.