Műsormagazin;Európai Bizottság;Soros György;

2018-04-16 21:19:00

Frans Timmermans: Soros egy nagyvonalú demokrata

"Az Európai Bizottság első alelnöke és Soros úr régóta ismerik egymást, ma reggeli találkozójuk pedig jó alkalmat teremtett arra, hogy véleményt cseréljenek az aktuális európai és nemzetközi kérdésekről”. Névtelenséget kérő bizottsági források csupán ennyit közöltek Frans Timmermans és Soros György hétfői brüsszeli találkozójáról. Még az eszmecserét megelőzően a testület szóvivője azt emelte ki, hogy a megbeszélés egyik témája az lesz, hogyan lehet az EU tagállamait összetartani a lehető legszorosabb együttműködésben.

A Brussels Times című brüsszeli lap a találkozó előtt megkereste Frans Timmermanst, hogy kommentálja közelgő találkozóját a milliárdos üzletemberrel és filantróppal. A politikus megerősítette a lapnak, hogy csaknem 20 éve állandó kapcsolatban áll Soros Györggyel és a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal. "Közelről láttam, hogy milyen elkötelezetten és nagyvonalúan segítette a különböző országokat abban, hogy megszabaduljanak a totalitáriánus és kommunista rendszerektől” — írta Timmermans Sorosról.

“Támogatta egy olyan társadalom létrehozását, amelynek az értékeit mi, akik elég szerencsések voltunk ahhoz, hogy a Vasfüggöny túloldalán szülessünk, már egy ideje élvezhettük. Mert vagy a második világháború után, vagy előtte felszabadultunk a diktatúra uralma alól”.

"Semmi kétségem afelől, hogy (Soros György) őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá” — írta az Európai Bizottság első alelnöke válaszában. Levelének végén ez áll: "Meggyőződésem, hogy a másikiránt félelmet gerjesztő és terjesztő politikát, amely gyanakvást, gyűlöletet szít, és végső soron az európaiak közötti összeütközéshez vezet, végérvényesen a múltban kell hagyni”.