Holokauszt-emléknap - Emlékezés a Duna-parton

Publikálás dátuma
2018.04.16. 22:22
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Mécsesek égnek a fővárosi Cipők a Duna-parton emlékműnél a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen 2018. április 16-án.

A Fidesz-kormány továbbra is mindent meg fog tenni azért, hogy senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés származása, vallási hovatartozása miatt – hangsúlyozta a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából kiadott közleményében a vezető kormánypárt. Ma – állította a nyilatkozat – a Fidesz jelenti a garanciát arra, hogy a hazai zsidóság békében és biztonságban élhet hazánkban.

Más, az emléknappal kapcsolatban megjelentetett megnyilvánulások sem nélkülözték az aktuálpolitikát. A Miniszterelnökség úgy vélte, hogy a szolidaritás különösen fontos napjainkban, amikor az Európát fenyegető vallási türelmetlenség – amely a „felelőtlen brüsszeli uniós bevándorlási politika egyenes következménye” – eddig soha nem látott erőszakos méreteket ölt a kontinens nyugati felében.

Az MSZP szerint emlékeztetnünk kell rá, hogy hova vezet a gyűlöletpolitika, honfitársaink megbélyegzése, kirekesztése és listázása. A Demokratikus Koalíció arra figyelmeztetett, hogy máris túl messzire jutottunk azon az úton, amelynek végén a gettók, vagonok és megsemmisítő táborok állnak.

A vészkorszak áldozataira emlékező Élet Menetet idén nem az emléknaphoz közeli időpontban, hanem május 13-án rendezik meg Budapesten.

Szerző

Frans Timmermans: Soros egy nagyvonalú demokrata

Publikálás dátuma
2018.04.16. 21:19
Frans Timmermans/AFP

"Az Európai Bizottság első alelnöke és Soros úr régóta ismerik egymást, ma reggeli találkozójuk pedig jó alkalmat teremtett arra, hogy véleményt cseréljenek az aktuális európai és nemzetközi kérdésekről”. Névtelenséget kérő bizottsági források csupán ennyit közöltek Frans Timmermans és Soros György hétfői brüsszeli találkozójáról. Még az eszmecserét megelőzően a testület szóvivője azt emelte ki, hogy a megbeszélés egyik témája az lesz, hogyan lehet az EU tagállamait összetartani a lehető legszorosabb együttműködésben.

A Brussels Times című brüsszeli lap a találkozó előtt megkereste Frans Timmermanst, hogy kommentálja közelgő találkozóját a milliárdos üzletemberrel és filantróppal. A politikus megerősítette a lapnak, hogy csaknem 20 éve állandó kapcsolatban áll Soros Györggyel és a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal. "Közelről láttam, hogy milyen elkötelezetten és nagyvonalúan segítette a különböző országokat abban, hogy megszabaduljanak a totalitáriánus és kommunista rendszerektől” — írta Timmermans Sorosról.

“Támogatta egy olyan társadalom létrehozását, amelynek az értékeit mi, akik elég szerencsések voltunk ahhoz, hogy a Vasfüggöny túloldalán szülessünk, már egy ideje élvezhettük. Mert vagy a második világháború után, vagy előtte felszabadultunk a diktatúra uralma alól”.

"Semmi kétségem afelől, hogy (Soros György) őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá” — írta az Európai Bizottság első alelnöke válaszában. Levelének végén ez áll: "Meggyőződésem, hogy a másikiránt félelmet gerjesztő és terjesztő politikát, amely gyanakvást, gyűlöletet szít, és végső soron az európaiak közötti összeütközéshez vezet, végérvényesen a múltban kell hagyni”.

Nyolcadik sztrájknapjukra készülnek az Air France dolgozói

Az Air France francia légitársaság dolgozóinak újabb sztrájknapján kedden a járatok 70 százaléka közlekedik majd. A tengerentúli járatoknak csak 55, az európaiaknak 65, a belföldieknek pedig mintegy 80 százaléka indul el kedden, s a közlekedő járatok esetén is fennakadásokra és késésekre kell számítani. Ez lesz a nyolcadik munkabeszüntetés a fizetésemelés érdekében februárban indult tiltakozás során.

Az ágazatban dolgozó 11 szakszervezet béremelésért sztrájkol, de a sztrájkolók aránya valamelyest csökkent. Kedden a pilóták 29,6 százaléka nem veszi fel a munkát a múlt szerdai 36,3 százalékkal szemben. A légikísérők 20 százaléka vesz részt a munkabeszüntetésben a legutóbbi 21,6 százalékkal szemben, míg a földi dolgozóknak 12,4 százaléka fog tiltakozni. 

A szakszervezetek és a vezetőség között a múlt héten két napon át tartó tárgyalások után a dolgozók nem vonták vissza a sztrájkfelhívást, amely ezen a héten keddre és szerdára vonatkozik, majd április 23-24-én lesznek a következő munkabeszüntetések.

A légiközlekedési szakszervezetek 6 százalékos béremelést akarnak, míg a cégvezetés a fizetések reálértékét megtartó 1 százalékos emelésre látott eredetileg lehetőséget, ezt a múlt héten 2 százalékra módosította az idei évre, s 2019 és 2021 között további 3,6 százalékos emelést javasolt, de a szakszervezetek nem fogadták el az ajánlatot. A menedzsment szerint nem lehet teljesíteni a dolgozók követelését úgy, hogy ne sérüljön a cég hosszú távú növekedési terve. A francia légitársaságnál 2011 óta nem volt béremelés. A tárgyalások hétfőn folytatódnak. (MTI)Szerző