Előfizetés

Két vezetője lehet a Jobbiknak

Publikálás dátuma
2018.04.17. 12:20
Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján, a párt választási eredményváró rendezvényén 2018. április 8-án. Lemondott elnök
Társelnökök irányíthatják a Jobbikot – mondta Z. Kárpát Dániel alelnök a Hír TV Reggeli járat című műsorában.

Z. Kárpát arról számolt be, hogy az elnökség hétfőn arra tett javaslatot, hogy Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás irányítsa a Jobbikot. Hozzátette, két héten belül megtartják a kongresszust, ahol megtörténhet a tisztújítás.

Vona Gábor pártelnök a választás után lemondott tisztségéről, és azt is bejelentette, hogy nem veszi át parlamenti mandátumát.

„A Jobbik elnöksége konkrét javaslatot is tud tenni ebben a kérdésben. Meg is született ez a javaslat, amelyet itt is módomban áll ismertetni. Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton társelnökségére fog az elnökségünk javaslatot tenni. A tekintetben, hogy a két egymást kiegészítő, de mégis egészen más fajta karakter képes továbbvinni azt a fajta vezetési stílust, azt a fajta morált, amely Vona Gábor örökségét képes ápolni, és képes egyben tartani” – ismertette Z. Kárpát Dániel.

Jakab Péter szóvivő hétfőn, az elnökségi ülés után azt mondta lapunknak, hogy nem született javaslat Vona utódjára: most nem a tisztújítás, hanem a választás utáni jogorvoslatok ügye élvez prioritást.

Újabb elnökségi tag mondott le az LMP-ben

Publikálás dátuma
2018.04.17. 12:05
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Schmuck Erzsébet, Ungár Péter és Ferenczi István, valamint Ábrahám Júlia is lemondott az LMP-ben betöltött elnökségi tagságáról. Schmuck Erzsébet korábbi - három lemondásról szóló - nyilatkozatát a párt keddi közleménye egészítette ki, amely szerint az előrehozott tisztújítás érdekében történtek ezek a lépések.

Az LMP május végén tartja előrehozott tisztújító kongresszusát. Ez a nyár közepén lett volna esedékes - közölte Schmuck Erzsébet, rámutatva: így az LMP-nek nem kell rövid időn belül két kongresszust tartania, hiszen május végén a pénzügyi beszámolójukat is tárgyalni kell.  

Hadházy Ákos korábbi társelnök a választás éjszakáján mondott le vezetői posztjáról, míg Szoboszlay György Csabát a múlt év végén, Jancsó Andrea lemondását követően választották elnökségi taggá. A közelmúltban a kilenctagú testület több mint felének  személye változott, így indokolt a teljes tisztújítás. 

A következő kongresszuson struktúraváltásról nem tárgyalhatnak az alapszabály értelmében - közölte Schmuck Erzsébet, szerinte ugyanakkor lehetőség nyílik a nyár folyamán az új elnökség számára, hogy egy átfogó alapszabály-módosítást előkészítsen. Arra nem válaszolt, hogy ez a társelnökséget érintené-e, csak annyit közölt: az elmúlt nyolc év működése alapján végig kell gondolni az alapszabályt és a párt szervezeti felépítését.

Listázás: nyilatkozattal tiltakozik az ELTE 316 oktatója és hallgatója

Publikálás dátuma
2018.04.17. 11:41
Illusztráció: Németh András Péter
Az ELTE oktatói, munkatársai és hallgatói nyilatkozatban emelnek hangot a Figyelő múlt heti listázása ellen. Több mint 300-an írták alá a “Soros zsoldoshadseregének” tagjaiként megnevezettek mellett kiálló, a gyűlöletkeltést elutasító szöveget.

Az ELTE polgárai elfogadhatatlannak tartják a Figyelő listázását, olvasható a nyilatkozatban. "Úgy véljük, szorosan illeszkedik egy hosszan tartó gyűlöletkampányba, amelynek eredményeként mára a hétköznapjaink részévé vált a megbélyegző, stigmatizáló, silány közbeszéd, a legrosszabb diktatúrákat idéző uszítás" - fogalmaznak, hozzátéve, a felelős állampolgárok alapvető kötelessége kiállni a társadalmi igazságosságért.

Mint írják, a nyilatkozatukat eljuttatták a Figyelő szerkesztőségének is.