Ébren tartani a demokrácia reményét

Publikálás dátuma
2018.04.17. 21:56
Utcatábla Washingtonban - AFP fotó
WASHINGTON - Büntetések helyett a demokrácia reményének ébren tartását nevezték a helyes nyugati hozzáállásnak a kelet-közép-európai térség szakértői azon a washingtoni pódiumbeszélgetésen, amelyet a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) elnevezésű washingtoni elemző intézet szervezett kedden a térségben tapasztalható illiberális tendenciákról.

Elveszíti-e a Nyugat Közép-Európát? – ezt a kérdést tették fel a szervezők Charles Gatinak, a Johns Hopkins Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó vezető kutató professzorának, Radek Sikorski volt lengyel parlamenti elnöknek, Lengyelország volt védelmi, illetve külügyminiszterének, aki jelenleg a Harvard egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó központjának a kutatója, valamint David Frumnak, az Atlantic című folyóirat vezető szerkesztőjének.

Frum szerint „ugyanaz az influenza” támadta meg a térség országait, kisebb vagy nagyobb mértékben, és a kór erősségétől függően beszélhetünk a demokrácia liberalizmustartalmának gyenge vagy erős csökkenéséről.

Charles Gati szerint egyes országokban már nem a demokrácia visszaszorulásáról van szó, hanem arról, hogy az autoriter vagy félig autoriter államberendezkedés megőrzi a demokrácia egyes intézményeit, mint olyan homlokzatot, amely már inkább a lényeg elfedését szolgálja. A professzor az amerikai hallgatóságnak azzal próbálta érzékeltetni a magyar parlamenti választás kimenetelét, hogy a szavazatok 70 százalékával a Fidesz és a Jobbik együttesen a mandátumok 80 százalékára tett szert, ami nagyjából azt jelenti: ez olyan eredmény, mint ha Amerikában a szélsőségesen konzervatív „teapártiak” tennének szert kényelmes alkotmányozó többségre.

Az ellenzék azonban hozta Budapestet – mondta Charles Gati, rámutatva arra, hogy minden eddiginél erősebben kirajzolódott most Magyarországon a nagyváros és a vidék eltérő politikai preferenciája.

Radek Sikorski felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyelországban nincs alkotmányozó többsége a kormánypártnak, de ettől függetlenül ott is érvényesülnek a politikai populizmus ismertető jegyei. A populisták azt állítják, hogy az egész népet képviselik, egyszerű válaszokat kínálnak a problémákra, és ellenségeket keresnek hallgatóságuknak.

Miként a magyar kormány Soros Györgyöt festi a falra mumusként, úgy a lengyel vezetés Lech Kaczynski volt elnök repülőgépének szmolenszki lezuhanásában igyekszik tetten érni az „összeesküvő ellenséget” – jegyezte meg Sikorski.

A volt lengyel politikus szerint a Nyugatnak igen óvatosnak kell lennie az esetleges szankciókat illetően, mert a szankciók csak nagyon hosszú távon fejtik ki a hatásukat.

„Ha oroszlán nem tudsz lenni, ne légy szúnyog” – figyelmeztetett az ősi mondással a lengyel politikus minden beavatkozási kísérlet kockázatos voltára. Szerinte a Nyugatnak inkább „aggódó barátként” kell fellépnie a negatív tendenciákat mutató térségbeli országokban.

Charles Gati egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a NATO-csatlakozás folyamata annak idején jelentős ösztönzést jelentett a térség országainak demokratikus fejlődésében, az atlanti szövetség nem taszít ki sorai közül senkit, még azokat sem, ahol jelentős mértékben hanyatlik a demokrácia, hiszen például Törökország is túlságosan fontos a NATO-nak, és nem akarják elveszíteni.

Az atlanti szövetség ugyanakkor jó eszköz lehetne Gati professzor szerint a kelet-közép-európai térség demokratikus értékeinek megvédésekor, csakhogy ehhez – vélekedett - az amerikai vezető szerep megfelelő ellátására lenne szükség a NATO-n belül.

Szerző

A Székelyföld-Budapest vasút fejlesztésére kérik Orbánt székelyföldi vezetők

A Székelyföld-Budapest vasúti kapcsolat fejlesztésére kéri Orbán Viktor miniszterelnököt és Dávid Ilonát, a MÁV Zrt. elnökét a székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatának elnöke. A három megye önkormányzati vezetője közös felkéréssel fordult a megszólított budapesti vezetőkhöz. Az erről szóló közleményt kedden juttatták el az MTI-hez. Amint azt közölték, a vasúti közlekedésben 2017 decemberétől érvénybe lépett változások kedvezőtlenül érintik a székelyföldi utazóközönséget.

A közlemény felidézi: a Brassó és Budapest között Székelyföldet átszelve éjjel közlekedő Corona nemzetközi gyorsvonat jelenleg két ülő és egy fekvőkocsival teszi meg a távot, pedig négy kocsi sem lenne elég az utazói igények kiszolgálására. Sokan kényszerülnek arra, hogy állva utazzanak. Az önkormányzati vezetők megemlítik: a nyári szezonban, május 18. és szeptember 28. között hálókocsival bővül a Corona szerelvénye, de ez sem elegendő az igények kiszolgálására. Úgy vélik: ez a bővítés sem veszi figyelembe a nemzeti és keresztény ünnepek alkalmával növekvő utasszámot, és figyelmen kívül hagyja a székelyföldi egyetemi hallgatók utazási igényeit. Szerintük hasonló a helyzet a Corona nappal közlekedő párja, a Hargita gyorsvonaton is. A székelyföldi elöljárók felajánlották együttműködésüket a Budapest-Székelyföld vasúti kapcsolat fejlesztésére, és felkérték a MÁV Zrt.-t a lakosság által jelzett gondok mielőbbi orvoslására. Azt is közölték, hogy az utazóközönség igényének megerősítésére támogató aláírásokat gyűjtenek a lakosság körében.

Szerző

Alföldi Róbert most Pécsett nem kívánatos - Kerestük a színidirektort

Publikálás dátuma
2018.04.17. 21:24
Forrás: Átrium/Facebook

Nem hajlandó nyilvánosságra hozni a pécsi Zsolnay Kulturális Központ annak okát, hogy miért mondták le – bármiféle előzmény és indoklás nélkül – az Átrium Színház Igenis miniszterelnök úr! című előadását. A pécsiek azt feltételezik, hogy a központ vezetése politikai nyomásra döntött így, mivel a darabban szerepel Alföldi Róbert, aki köztudottan ellenzéki gondolkodású, és meggyőződésének nem egyszer hangot is adott. A május 27-ei előadásra a jegyek döntő többsége már elfogyott. A Kodály központ a Facebookon tette közzé kedden, hogy az előadás elmarad, és a jegyeket visszaváltják.

Az Átrium Színház meglepődve és értetlenséggel fogadta a hírt, a fővárosi teátrummal a pécsi partner nem közölte döntése okát. Az Átrium korábban több, szintén Alföldi Róberthez köthető előadással Az őrült nők ketrecével és a Vaknyugattal vendégeskedett már Pécsett. Eddig telt házzal, gond nélkül mentek a darabok.

Felhívtuk a pécsi kulturális intézmény sajtóreferensét, akitől megtudtuk, hogy nem kívánják megindokolni a lemondást. Kerestük az intézmény vezetőjét, Vincze Balázst. A kiszivárgott hírek szerint ugyanis Vincze adott utasítást munkatársainak az előadás lemondására, így tőle vártunk volna magyarázatot, ám a Harangozó-díjas táncművész nem vette fel a telefont, és nem válaszolt az ez ügyben küldött sms-re.

Vincze nem először hozott politikai színezetű döntést kulturális kérdésben. Márciusban a Zsolnay egyik házában szeretett volna fórumot tartani az Emberség Erejével Alapítvány (EEA), ám Vincze nem adta a civil szervezetnek bérbe az épületet. A szervezetet Pécs fideszes többségű közgyűlése a múlt évben nem kívánatosnak minősítette a városban, mondván: az EEA dönt annak a 140 millió forintnak a kiosztásáról, amivel Soros György egyik alapítványa idén 111 dél-dunántúli egyesület működését támogatja. Vincze akkor kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem a városvezetők utasítására mondott nemet az EEA rendezvényének befogadására, hanem saját akaratából, ugyanakkor elismerte, döntését befolyásolta a városi közgyűlés állásfoglalása, hisz a Zsolnay az önkormányzat intézménye.

Arról nem tudunk, hogy a város fideszes irányítói az önkormányzat intézményei számára megtiltották-e az ellenzéki gondolkodású művészek produkcióinak befogadását, vagy van-e olyan tilalom, ami személy szerint az Alföldi Róbertet szerepeltető előadásokra vonatkozik.

Érdemes felidézni azt is: a választás előtt Alföldi Róbert zalaegerszegi meghívását tiltotta le a térség fideszes képviselője, ami után egy másik városban, az ellenzéki vezetésű Zalaszentgróton – teltház mellett – rendezték meg a beszélgetést.

Szerző