Elbeszélgetett a CIA igazgatója Észak-Korea diktátorával

Publikálás dátuma
2018.04.18. 11:18
Fotó: AFP
Vagy lesz amraikai és észak-koreai csúcstalálkozó, vagy nem, de inkább igen - ez derül ki Trump elnök szavaiból, aki nyár elején futna össze Kim Dzsong Unnal, a kölcsönös tisztelet jegyében.

Már tartanak a "rendkívül magas szintű" közvetlen tárgyalások Észak-Koreával a leendő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról. Igen rövid időn belül tárgyalunk Kim Dzsong Unnal, valószínűleg június elején, vagy ha jól mennek a dolgok, még korábban" - jelentette ki kedden Donald Trump. Bár az amerikai elnök azt is hozzátette: még az is lehetséges, hogy nem lesz csúcstalálkozó. Mindenesetre pillanatnyilag öt helyszínt tanulmányoznak, ahol sor kerülhet a történelminek találkozóra.

És hogy Amerika komolyan gondolja, azt bizonyítja az AP hírügynökség információja, miszerint a CIA igazgatója mintegy két hete meglátogatta Kim Dzsong Unt - útja vélhetően a csúcs előkészítésével függött össze. (Mike Pompeo már nem sokáig marad a CIA élén, mivel a külügyminiszteri tárca várományosa.)

"Ők tiszteletben tartanak bennünket, és mi is tisztelettel viseltetünk irántuk" - mondta Észak-Koreáról Trump. Hangsúlyozta azt is, hogy támogatja a két Korea közötti tárgyalásokat is, ahogyan fogalmazott: "áldását adta" Szöul és Phenjan megbeszéléseire, hogy "megvitassák a háború lezárását".

Szerző
Frissítve: 2018.04.18. 11:19

Meghalt a kényszerleszállás közben félig kiszippantott nő (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.18. 10:26
Fotó: AFP
Felrobbant a Southwest amerikai légitársaság New York és a texasi Dallas közötti járatának egyik hajtóműve. A Boeing 737-700-as, fedélzetén 143 utassal és öttagú legénységgel kényszerleszállást hajtott végre a pennsylvaniai Philadelphiában. Egy utas a leszállás közben életét vesztette, heten megsérültek.

A  Boeing 737-700-as üzemanyagtartálynál lévő hajtóműve a La Guardia repülőtérről végrehajtott felszállás után nagyjából 15 perccel szétrobbant, borításának darabjai leváltak - írja az  AIRportal. A leszakadt alkatrészek betörték az utaskabin ablakát, a légnyomáskülönbség félig kiszippantott egy nőt, akit a többi utas húzott vissza. A járat személyzete vészsüllyedést hajtott végre, majd Philadelphiában leszállt. A későbbi hírek szerint a nő belehalt a sérüléseibe.

A repülőgép utasainak beszámolója szerint a robbanás hangjai után a hirtelen süllyedni kezdtek, a nyomáscsökkenés következtében az oxigénmaszkok működésbe léptek. Többen pánikba estek, a közösségi médiában megjelent fotókon az látszik, a fedélzeten eluralkodott a pánik - írja az MTI.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala megkezdte a vizsgálatot. Az AIRportál felidézte, 2016 augusztusában hasonló eset történt a Southwest egy másik Boeing 737-700-asával, így azt is vizsgálják, hogy a két eset  okai között lehet-e összefüggés.

Szerző

Meghalt Barbara Bush

Publikálás dátuma
2018.04.18. 10:10
Illusztráció: AFP
Elhunyt a leginkább ezüst hajkoronájáról ismert Barbara Bush, aki két amerikai elnököt is „adott a világnak”: férje, George H. W. Bush 1989 és 1993 között, fia, George W. Bush pedig 2001-től 2009-ig volt a Fehér Ház lakója.

Barbara 92 éves volt, és otthonában, a texasi Houstonban halt meg, miután hosszú kórházi tartózkodás után úgy döntött, hogy visszautasítja a további orvosi kezelést. Krónikus légúti betegségben (COPD), Graves-kórban, valamint szívelégtelenségben szenvedett.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Hetvenhárom éven át tartott a házassága, amely alatt hat gyermekük született. Még csak huszonéves volt, amikor beleőszült leukémiás kislánya betegségébe. A gyermek 1953-ben meghalt, Barbara pedig attól fogva hosszú évtizedeken át jóval idősebbnek látszott tényleges életkoránál, illetve jóvágású férjénél, aki most már a 94. évében jár, de az állapota az utóbbi években erősen leromlott.

Érdekes módon az európai arisztokratikus előjogokat elvető, gyökereikben hangsúlyosan köztársasághívő, ám ugyanakkor saját társadalmi előkelőségeiket, a korai bevándorlók leszármazottait különös tisztelettel övező amerikaiak történelmében nem a Bush-dinasztia az első, amely két államfővel is dicsekedhet. Ebben az értelemben Barbara Bush csupán az örökébe lépett Abigail Adamsnek, aki John Adams - a második amerikai elnök – felesége, valamint John Quincy Adams - a hatodik elnök - édesanyja volt.

A köztiszteletnek örvendő Barbara több jótékonysági szervezet tevékenységében vett részt. Alapítványt hozott létre a gyermekek olvasási készségének fejlesztésére, az olvasás megszerettetésére. Az alapítvány 2014-ig több mint 1500, az olvasás népszerűsítésével foglalkozó programot indított szerte az Egyesült Államokban.

Az özönlő visszaemlékezések, méltatások visszatérő eleme, hogy Barbara Bush a szókimondó, egyszerű természetességet, a gondoskodó nagymama stílusát testesítette meg Washington kifinomult társasági közegében. Soha, egyetlen pillanatra sem látszott rajta olyasmi, hogy zavarná őt megőszült volta, illetve az, hogy arcát sűrűn borították ráncok. Attól sem ódzkodott, hogy elárulja: a nyakában látható gyöngysor bizony hamisgyöngy. Szókimondásával ugyanakkor sokakat vérig tudott sérteni, miként azt egyik menye – elnök fiának, George-nak a felesége, Laura – egyszer elárulta.

Szerző