Magyarországon először hajtottak végre gyereken tüdőtranszplantációt

Publikálás dátuma
2018.04.18 17:48
Illusztráció/AFP fotó
Fotó: /
Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt - jelentették be a témában tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem (SE) és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között.

Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció. Utalt arra, hogy az egyetem fejlesztési programja kiemelten foglalkozik a szervtranszplantációkhoz kötődő infrastrukturális fejlesztésekkel is. Évente több mint ötven szívátültetést, illetve százhetven vese-, nyolcvan máj- és négy hasnyálmirigy-transzplantációt végeznek.

Kásler Miklós, az OOI főigazgató főorvosa azt mondta, rendkívüli öröm számára, hogy a kislány műtétje sikeres volt itthon. Kiemelte, hogy 2015 óta - amióta felnőtt-tüdőátültetést végeznek Magyarországon - csak egy magyar pácienst kellett Bécsben operálni. A professzor közlése szerint világszerte igen ritka a gyermekeken elvégzett tüdőátültetés, az ilyen beavatkozások száma nem haladja meg a százat a világon.

Szabó Attila, a SE I. sz. Gyermekgyógyászati klinikájának igazgatója bravúrosnak minősítette a beavatkozást, és hozzátette, a két intézmény szakembereinek magas színvonalú, összehangolt munkája tette lehetővé a magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt. Jelenleg az intézményben kétszáz gyermek transzplantációs utógondozását végzik, 2005-2018 között huszonöt magyar gyermek kapott új tüdőt, ám azokat a beavatkozásokat Bécsben végezték.

Elek Jenő, az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője a kislány műtét előtti állapotáról azt mondta, Dorka veleszületett cisztás fibrózisban szenvedett, és a betegség miatt az egyik oldalon egyáltalán nem volt tüdőfunkció, a tüdő másik oldalán pedig légmell alakult ki. Ezzel a genetikai betegséggel évente 20-22 gyermek születik, de nem minden beteg állapota fordul nagyon súlyosra - mondta a professzor.

Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti klinika docense, az OOI osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a műtét hat órán át tartott.  Mint fogalmazott, büszke arra, hogy Magyarországon el tudnak végezni egy ilyen horderejű beavatkozást. Az operáción átesett kislány - akit videóhívás keretében bekapcsoltak a sajtótájékoztató helyszínére - azt mondta, az első levegővétel nehéz volt, de most itt vagyok fitten.

"A műtét után annyira sok levegőm volt, hogy úgy éreztem, a hasamban is levegő van" - mondta jókedvűen a kislány, akinek sok terve van, szeretne megtanulni síelni, eljutni Ausztráliába az unokatestvéreihez és sokat utazni, hogy "bepótolja ezt a 13 évet".

Szerző
2018.04.18 17:48

Napi 40 szál cigarettát szív egy kétéves

Publikálás dátuma
2018.08.15 18:10
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock/
Nikotinfüggő és láncdohányos lett egy kétéves kisfiú Indonéziában.
Az indonéz kisfiú eleinte csak az eldobált cigarettacsikkeket szedegette fel a földről, amelyeket idősebb fiúk segítségével meg is gyújtott. A függősége napokon belül annyira elhatalmasodott, hogy idegenektől is cigarettát kezdett követelni. Hogy ne kapjon dührohamot, édesanyja naponta két doboz cigit vesz neki - írta a Blikk.
"A fiam szereti egyidőben a kávéját szürcsölgetni, míg elfogyaszt egy süteményt, mellé pedig mindig elszív pár szál cigarettát is. Már két hónapja dohányzik a kisfiam. Ha nem adok neki cigit, egyszerűen megőrül. Olyankor még aludni sem tud"
Bár a gyerek apja is dohányzik, ennyi cigarettát még ő sem szív el egy nap alatt. 
2018.08.15 18:10
Frissítve: 2018.08.15 18:10

Európai kutatók kérik visszakozásra a kormányt gender-ügyben

Publikálás dátuma
2018.08.15 11:20

Fotó: Shutterstock/
Komoly aggodalommal követi a fejleményeket az ATGender egyesület, és felszólítja a kormányt, tartsa tiszteletben az akadémiai szabadságot.
Múlt héten értesült kollégáitól a Társadalmi Nemek Kutatása, Oktatása és Dokumentációja Európai Egyesület (ATGender) arról, hogy a magyar kormány a társadalmi nemek tanulmánya szak megszüntetését javasolja, mivel azt gazdaságilag nem tartják ésszerűnek. Közleményükben azt írták: komoly aggodalommal követik a fejleményeket, és arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a terveket. Hozzátették, hogy az európai genderkutatók és szakemberek szakmai szövetségeként nem csupán azt a logikát vitatják, mely a pénzügyi értéktől teszi függővé a felsőfokú végzettséget, hanem szeretnék hangsúlyozni, hogy a társadalmi nemek tanulmánya világszerte elfogadott tudományág.
„Az ATGENDER arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy tartsa fenn a kutatók, az oktatók és a diákok akadémiai szabadságát, függetlenül a tudományágaktól”
– írták a közleményben.
Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól. Az ügyben egyébként megszólalt Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes: az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában.
2018.08.15 11:20
Frissítve: 2018.08.15 11:22