És a falu voksolt

A választási csatazaj lassan elül. A történtek közvetlen politikai okait az arra felkent szellemi hályogkovácsok, főként az ilyen-olyan oldali politológusok bőséggel elemzik majd még, de ezeken messze túlmutató társadalmi gondokat is jeleznek az eredmények. Ilyenek például a magyar társadalom információ befogadó és megértő képessége, a végtelenül leegyszerűsödött közbeszéd és a nagyobb városok, illetve az úgynevezett magyar vidék közötti különbség.

A szavazókörökből érkező információk a kistelepüléseken elképesztő kormánypárti fölényt mutatnak, a falusi lakosság a jelek szerint Orbánban hisz. Csakhogy már ezen a ponton beleakadunk egy feldolgozási problémába, jelesül: mit is nevezünk kistelepülésnek? A klasszikus besorolás lakosság száma szerint kategorizál. Az igazán kis falu ezer léleknél kevesebb lakost takar, aztán van a háromezres vonal, majd jönnek a kisvárosok nagyjából tízezertől, ezután következnek a valódi vidéki központok legalább negyven-ötvenezer fővel. Ám a valódi viszonyok mérőszámait olyasmikből látjuk, mint a helyben elérhető orvosi ellátás, patika, hivatal, oktatás, posta és infrastruktúra – például van-e használható buszjárat, netán vasút a településen. Ebben a megközelítésben Magyarországon elképesztően nagy a szórás. Némely városlakó számára szinte felfoghatatlan dolog, hogy egy sima receptkiváltás fél napját elviheti egy zsákfalu lakosának, mert akár 25-30 kilométert is közlekednie kell a legközelebbi működő gyógyszertárig.

Mindez azonban nem jelenti azt, ami 35-40 éve még nagyon is valóság volt, hogy a falusi ember – legalábbis részlegesen – el lenne zárva az információtól. A fiatalabb korosztályok kezében itt is magától értetődő eszköz az okostelefon, a lakások nagy részében van számítógép, a háztartások természetes tartozéka a tv, a rádió és néhányan még – gyakran afféle megszokásból – a helyi lapot is járatják. Ez a történet technikai része.

A másik oldalon az ingyenes tévészolgáltató cég például büszkén hirdeti, hogy kínálata mintegy 800 ezer magyar háztartásba jut el. Ennek meghatározó része olyan kistelepüléseken van, ahol túl sok egyéb - olcsó - megoldás nem igazán létezik. Az így elérhető csatornák között zárványként magányoskodik az RTL Klub, minden egyéb hírközlő és szórakoztató műsorfolyam a hatalom köpönyege mögül leskelődik. Az elmúlt hónapokban pedig bőséggel megtapasztalhattuk, mi is van azokban: még a legócskább zenei rádió is a központilag kiadott hírfolyamból kell szemezgessen. Az úgynevezett vidéki sajtó pedig a kora-Kádári időket idéző egyenruhát kapott, Szombathelyen ugyanazt a címlapot kapja a nyájas vidéki olvasó, mint Nyíregyházán.

Amikor ízes anekdotákban gúnyolódtunk az egyszerű parasztembereken, akiket igazából a saját életünkön kívül nem érdekel semmi, aligha gondoltuk volna, hogy a technikai lehetőségek valóban elképesztő terjedése után is valami ilyesmivel kell számolnunk. Szó sincs arról, hogy a vidéki ember buta lenne, de a jelek szerint egy cinikus, és a fejük felett összemosolygó hatalom mégis mintha ezt szeretné elérni. Az igazság nálunk van, te csak fogadd el, táncoltasd a gyerekedet esőben a miniszter úrnak, térdepeltesd őket az államtitkár előtt, te meg hajlongj és tapsolj, ha a megválasztott képviselődből hirtelen lett földesúr ad egy tányér hamisgulyást a falunapon. Fogadd el, mert ez így van jól. És ez nagyon bejött, a falu voksolt – elfogadva ezzel mindazt, ami éppen van.

A csaknem 30 évvel ezelőtti rendszerváltás egyik legmeghatározóbb tényezője az volt, amikor a falu szembe fordult az éppen aktuális hatalommal. Hogy ennek pontosan mi is lett az eredménye, az ma már történelem, de az tény, hogy a vidéki Magyarország valóban sorsfordító állásfoglalásokra képes. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezzel a mindenkori hatalom miként is bánik. Orbánéknak számos nehezen értelmezhető döntésükkel kell majd elszámolniuk valahol, valamikor, de arra, amit az egyébként is kiszolgáltatott kistelepülési honfitársaink fejével, gondolkodásával műveltek legújabb kori ciklusaikban, aligha lesz bocsánat.

2018.04.19 08:07

Sikeres magyar hajléktalanok a mexikói vébén

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:00

Fotó: Youtube/ Homeless World Cup
Érmet szereztek a magyar labdarúgók a hajléktalanok világbajnokságán.
Ma, kedden este érkezik haza a magyar hajléktalan-válogatott. A csapat bronzérmes lett, legyőzte például Brazíliát és Portugáliát is – tájékoztatta lapunkat Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. A magyar válogatott november 11-én utazott Mexikóba, hogy tizenharmadik alkalommal részt vegyen a hajléktalanok focivébéjén, a Homeless World Cup-on.
2018.11.20 17:00

Gruevszki bejelentette, menedékjogot kapott Magyarországtól

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:00
Nikola Gruevszki örülhet, az elítélt macedón politikust befogadta Magyarország
Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Nem a magyar kormány vagy a bevándorlási hivatal, hanem maga az elítélt volt macedón kormányfő számolt be a hírről.
A Magyar Köztársaság, az EU és a NATO tagja pozitívan bírálta el kérelmemet, és politikai menedékjogot kaptam – jelentette be büszkén Facebook-oldalán Nikola Gruevszki, hivatali visszaélés miatt jogerősen elítélt ex-miniszterelnök, aki ugyanitt adta hírül hat nappal korábban, hogy Budapesten bujkál.
Gruevszki elmondása szerint jelezte a magyar hatóságoknak, hogy üldözi őt az új macedón kormány, és az igazságszolgáltatást és az ügyészi rendszert felhasználva akarja elvenni szabadságát. A politikus arra is kitért, hogy szerinte élete is veszélyben volt már hazájában, és szabályos boszorkányüldözés zajlott ügyében. Hozzátette, nem adta fel a küzdelmet, hogy bizonyítsa igazát, és a küzdeni fog a macedón köztársaság érdekeiért.
Gruevszki mindezt úgy jelentette be, hogy a menedékkérelem elbírálásáért felelős Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem számol be a a kérelem elfogadásáról, és nem válaszolt a témában feltett kérdéseinkre sem.
Hallgatott az ügyben a kormány is, csak az kormánypárti Magyar Idők szellőztette meg előre a BÁH döntését.

Jön a macedón kiadatási kérelem is

Eközben a macedón kormány sem maradt tétlen: mint az MTI írja, bejelentették, hogy kedden vagy szerdán elküldik Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet A kiadatásról Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter beszélt. Szerinte akérelem már készen áll, és hamarosan továbbítják a magyar hatóságoknak.  „Az anyag egy részét lefordítottuk, egy másik részét pedig majd utólag küldjük el. Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják" - magyarázta az igazságügyi tárca vezetője a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint.  Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá – befolyásolta korábbi belügyminiszterét, hogy az beszerezzen egy drága, páncéloztott Mercedest.
2018.11.20 17:00