Jogsértés volt, következmény nincs

Publikálás dátuma
2018.04.18 20:31
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Több mint 150 jogorvoslati kérelem érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) az április 8-ai választás törvényességével kapcsolatban. Patyi András NVB-elnök a bizottság szerdai ülésének szünetében azt mondta: a kérelmeket péntekig el kell bírálniuk. Patyi szerint a döntéseknél a Kúria 2014-ben, hasonló ügyekben hozott határozatait is figyelembe veszik, tehát csak akkor lehet helyt adni egy kifogásnak, ha egyértelműen megállapítható egy, a választási eredményeket is befolyásoló szabálytalanság.

Az NVB-nek szerdán 45 kérelmet kellett elbírálnia. A beadványozók számos hibára hívták fel a figyelmet. Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes számú választókerületében például – ahol a Fideszes Csöbör Katalin alig száz szavazattal kapott többet a Jobbik jelöltjénél, Jakab Péternél – a választás megismétlését kérték, mert a helyi választási bizottság a törvényileg megszabott határidőn túl közölte csak a végeredményeket. Ám az NVB tagjainak többsége ezt nem találta aggályosnak, a végeredményt érvényesnek tekintették.

– Egyértelmű, hogy ha egyszer a jogszabály megállapít egy határidőt és ezen túl döntenek, az jogszabály sértő. Ez azonban mégsem alapozhatja meg az újraszámlálást vagy a megismételt választás elrendelését – fogalmazott érdeklődésünkre Mráz Attila. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Választási Programjának vezetője szerint ennél súlyosabb jogsértések esetében is csak akkor ismételhetik meg a voksolást, vagy számolhatják újra a szavazatokat, ha azok befolyásolhatták az eredményt. – Nyilván a jelöltek, jelölőszervezetek számára nagy a tét, mindent megpróbálnak, de ebben az esetben hiába történt jogsértés, indokolt az NVB döntése – hangsúlyozta a szakértő.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Az MSZP 47, a DK 40, a Jobbik 20, míg az LMP 11 esetben támadta meg a keddi, 16 órás határidőig a választás eredményét. A mostani NVB határozatok ellen egyébként három napon belül lehet felülvizsgálati kérelemmel élni a Kúriánál, amelynek ugyancsak három napja lesz dönteni. A jogszabályok szerint az újraszámoláshoz az kell, hogy a szavazatszámláló bizottság szabálytalanságot kövessen el. Az tehát nem elegendő, hogy kevés a szavazatbeli különbség két jelölt között.

A pártoknak egyelőre nem sikerült, de a polgároknak több esetben is igazat adtak a választási szervek. A TASZ kimondatta, hogy a pákozdi polgármester jogellenesen kampányolt a kormánypártok ellen, a visszalépett jelölteket nem húzták le a szavazólapról és a hivatalos választási honlap hiányos tartalma is sértette a választási jogszabályokat.

– A választási eljárás jogsértései, adminisztratív hibái nem maradhatnak feltáratlanul: a választási eljárás tisztaságába vetett bizalom akkor állhat helyre, ha jogi eljárásokban derül az ki, mennyire elterjedtek a hibák, és mennyire megalapozottak a visszaélésekkel kapcsolatos gyanúk – vélekedett Mráz Attila.

2018.04.18 20:31
Frissítve: 2018.04.18 22:26

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48