Családi kör

Publikálás dátuma
2018.04.18 21:35
PÁPAI GÁBOR RAJZA
Fotó: /
.

.

Szerző
2018.04.18 21:35

Elindult Ungár Péter Szombathelyi lapja

Publikálás dátuma
2018.08.15 14:15

Fotó: Népszav/ Vajda József
Folytatódik az LMP-s politikus vidéki médiaterjeszkedése.
Egy maréknyi újságíró Ungár Péter LMP-s politikussal karöltve alapította meg az ugytudjuk.hu-t: a portál ígérte szerint aktív részese akar lenni a térség hétköznapjainak, közösségi élményt kínálva az olvasóknak, megtörve ezzel a kormány által kínált alternatív valóságot – írja az Átlátszó. A kedden elindult ugytudjuk.hu bemutatkozó posztjában azt írta:
„Egy csapat lelkes és elhivatott szombathelyi újságíró úgy döntött, hogy lapot alapít azzal a szándékkal, hogy gazdagítsa a kormányfüggetlen média szerény táborát.”
Az Átlátszó kiemelte, hogy a portál kiadója a Kő a Mezőn Nonprofit Kft. aminek legnagyobb tulajdonosa az Azonnali portálban is érdekelt Ungár Péter (45 százalék), az LMP országgyűlési képviselője, elnökségi tagja. Tulajdonos még a lap főszerkesztője, Farkas Balázs (40 százalék) és további három másik munkatárs 5-5 százalékban. Farkas Balázs az Átlátszó Országszerte blogjának Nyugat-magyarországi tudósítója is. Július végén írtuk meg, hogy információnk szerint az LMP-s képviselő szeptemberben Szombathelyen és Debrecenben is megpróbál elindítani más hangot, mint a kormánypárté. Szentgotthárdon a 9970.hu, Egerben pedig az egriugyek.hu honlapot szerezte meg az LMP országgyűlési képviselője.
2018.08.15 14:15
Frissítve: 2018.08.15 14:56

Rossz hírünk van: drágul a sör

Publikálás dátuma
2018.08.03 10:42

Fotó: AFP/
Kevesebb árpa termett az idén, emiatt emelkedhet a sör ára. Az ágazati szereplők szerint ez nem jelent majd jelentős keresletcsökkenést.
Akár 10-15 százalékkal is drágulhat a folyékony kenyér ára, mert az időjárás a sörárpát sem kímélte, jelentős volt a terméskiesés. Ha az ipar valóban emel az árain, a dobozos, illetve a palackos sörök esetében 15-25 forinttal is drágíthatja a termékeket, de a 90 százalékban hazai alapanyagokból készült csapolt sörök esetében a vendéglátóhelyeken egy ekkora drágulás - már fajtától, mennyiségtől függően - a pohár, illetve a korsó árát 40-100 forinttal is feljebb tornászhatja. A söripar képviselői egyelőre bizakodóak, s nyilatkozataik szerint nem tartanak a fogyasztás jelentős visszaesésétől. Az éves átlagos sörfogyasztás 61-63 liter. Idén az első félévben 3,5 százalékkal még növekedett is a forgalom. Ráadásul egyre többen keresik a prémium termékeket. A sörkedvelőknek egyre mélyebbre kell a zsebükbe nyúlniuk, mert az év elején a nagy gyártók már 4-5 százalékkal emelték az áraikat az energia, a munkabér, a csomagolóanyagok költségnövekedésére hivatkozva. Az áremelkedés jövőre sem áll meg, hiszen a termékdíj tovább emelkedik. Igaz, a magyarországi sörárak még így is elmaradnak a nyugat-európai átlagosan 3-5 eurótól, de amennyivel olcsóbbak itt a sörök, annyival alacsonyabbak a jövedelmek is. Agrárszakemberek becslései szerint a mintegy 80 ezer hektáros őszi, illetve 30 ezer hektáros tavaszi sörárpa vetésterületéről hektáronként átlagosan 5 tonnás hozamok helyett ennél jóval kevesebbet takarítanak be. A tavaly ősszel vetett gabonából 15-20 százalékkal, a tavasziból pedig nagyjából 10 százalékkal marad el a sok éves átlagtól. A terméskiesés miatt az őszi árpa tonnánkénti ára az átlagos 48-52 ezer forint helyett, a tavaszi árpa 52-56 ezer forintos ára helyett idén átlagosan 10 százalékkal emelkednek a felvásárlási árak. Preszter Péter, az egyik vezető integrátor cég, a sörárpa termeltető Axereal Hungary termeltetési vezetője szerint nem valószínű, hogy a maláta felvásárlási árának emelkedése drágíthatja meg a sört. Ugyanis a sörárpa, illetve a belőle készített maláta - amely elengedhetetlen az erjesztéshez - egy doboz, vagy palack sör önköltségében elhanyagolható százalékot képvisel – nyilatkozta a Népszavának. A szakember szerint az is tévedés, hogy Magyarországon a söralapanyaghoz csak euróárt lehet hozzájutni. A cég és testvérvállalata, a dunaújvárosi Boolmart Kft. ugyan euróelszámolással dolgozik, de a termelők döntő többségével forintban számolnak el. A gazdáknak még arra is lehetőségük van, hogy előszerződéskor ne kérjék az aktuális árfolyamon a termény árának forintosítását, hanem azt csak a számla kiállításakor érvényesítsék. Az a termelő, aki például februárban kötött szerződést tonnánként 150 eurós áron, 311 forintos árfolyamon, de csak nyáron szállított és állított ki számlát, jól járt, hiszen addigra a forint gyengülés miatt egy euró már jóval 320 forint fölött volt. Az önköltség emelkedése elsősorban a tucatnyi kézműves sörfőzdét érintheti különösen érzékenyen. Ők kényszerülhetnek leginkább az áremelésre.    
Témák
sör
2018.08.03 10:42
Frissítve: 2018.08.03 16:04