Gyárfás Tamást hazaengedték

Publikálás dátuma
2018.04.19. 17:25
Gyárfás Tamás. Fotó: Népszava
Házi őrizet elrendelését indítványozta csütörtökön a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében gyanúsítottként kihallgatott Gyárfás Tamás ellen a Fővárosi Főügyészség. Ennek értelmében a volt úszószövetségi elnököt hazaengedik.

A főügyészség közleményében azt írta: ha az ügyészség nem előzetes letartóztatásra, hanem a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, az őrizetbe vételt meg kell szüntetni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség a gyanúsított őrizetbe vételét megszünteti, és kiengedéséről haladéktalanul intézkedik.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedés elrendelésének kérdésében pénteken dönt, ezen Gyárfás Tamás köteles megjelenni.

A Főügyészség közleményében kifejtette: a nyomozó hatóság a gyilkossági ügyben Gyárfás Tamást mint felbujtót gyanúsítottként hallgatta ki, majd az őrizetbe vételéről döntött. A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló adatokat megvizsgálva megállapította, hogy a gyanúsítottal szemben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése szükséges és indokolt. Ugyanakkor a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás helyett, a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett.

A főügyészség álláspontja szerint ugyanis különösen a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra, hogy "a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók".

Kitértek arra is, hogy a terhelt a gyanúsítás, valamint a bűnügyi őrizet elrendelése ellen is panaszt jelentett be. A Fővárosi Főügyészség viszont a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azt állapította meg, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt. A főügyészség ezért a panaszokat elutasította - írták.

Szerző
Frissítve: 2018.04.19. 19:19

Német "csodagyerekkel" nyit a könyvfesztivál

Publikálás dátuma
2018.04.19. 10:59
Illusztráció: AFP
Több mint 170 program és 26 ország 160 kiállítója várja a közönséget a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely ma kezdődik a Millenáris parkban - tájékoztatott az MTI.

A könyvfesztivál díszvendége idén Daniel Kehlmann német író lesz. A Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke adja át a német szerzőnek, akit Darvasi László laudál a négynapos rendezvény megnyitóján. A kortárs német irodalom "csodagyerekeként" számon tartott író 1975-ben Münchenben született, jelenleg Bécsben és Berlinben él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak Németországban, a világhírt pedig A világ fölmérése című regénye hozta meg számára: csak Németországban 2,3 millió példányt adtak el belőle és 46 nyelvre, köztük magyarra is lefordították. Kritikusai világszerte kifinomultságát, hatalmas tárgyi tudását, intelligenciáját és páratlan humorát dicsérik.

A könyvfesztivál díszvendég országa ezúttal Szerbia lesz, ehhez kapcsolódva számos szakmai program, könyvbemutató és pódiumbeszélgetés várja a délszláv ország irodalma iránt érdeklődőket. A Szerb Köztársaság részéről Vladan Vukosavljevic kultúráért és médiáért felelős miniszter mond köszöntőt a fesztivál csütörtöki megnyitóján.

A vasárnapig tartó rendezvény egyik kiemelkedő eseménye az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyre idén 18 országból érkeznek résztvevők. A KKM-Balassi Intézet hét országból vár könyves szakembereket idei programjára. A Kis Könyves Éjen 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez kulturális programokat, amelyekről a kiskonyves.blog.hu oldalon lehet tájékozódni. A könyvfesztivál részletes programját a www.bookfestival.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Szerző

A németek közelednek Ypernhez

Publikálás dátuma
2018.04.19. 10:00

A legközelebbi napok valószínűen egészen megpecsételik Ypern sorsát és német kézre jut  A történelemnek most új fejezete kezdődnék, ha Calais a németek kezére kerülne

A szerdai német vezérkari jelentés közölte, hogy a német csapatok az Ypern-hajlásban megkezdték az előnyomulást. Ez az újabb megmozdulás, amint már említettük, a támadás frontját a tengerpart irányában 12 kilométerrel nyújtotta meg. Az Ypern körül való helyzetet ismertető fejtegetéseinkben rá-is mutattunk arra, hogy az Ypern-hajlásnak vagyis a Dixmuiden és Hollebeke között levő, Passcbendaeleig benyúló éknek visszaszorítása a támadás frontjának újabb meghosszabbítására vezet majd.

A legújabb események beigazolták e föltevés helyességét. A legújabb német vezérkari jelentés hírt ad arról, hogy a német csapatok a Passchendaeletől északnyugati irányban húzódó fronton is megkezdték az előnyomulást. Elfoglalták ugyanis a Passchendaeletől északnyugatra levő Poelkapelle és Langemarek helységeket és a délnyugatra fekvő Zonnebeket. Zonnebeke és Langemarek mintegy 7 kilométerre van Yperntől északkeletre.

Az Ypern felé való térnyerés közvetetlen eredménye az armentiéresi német előnyomulásnak. A Cappelinde—Wytschaete— Hollebeke-vonal elérésével a németek közvetetlenül Ypern mögé jutottak.

Az angolok számolva az átkarolás lehetőségével és veszedelmével, kénytelenek voltak Yperntől keletre visszavonulni és állásaikat föladni. Maga az angol vezérkar közli, hogy „az ellenségnek Lys arcvonalán tett haladása miatt azokat a csapatokat, amelyek az Yperntől keletre levő előretolt állásokat tartották megszállva, új vonalra vontuk vissza.

A visszavonulást ön-ként és ellenséges háborítás nélkül hajtottuk végre. Eszerint a németek minden erőfeszítés nélkül jutottak közelebb Ypernhez, a flandriai front legerősebb támaszpontjához. Ypernnél sikerült megakadályozni az előnyomuló németeket abban, hogy Belgiumnak még megmaradt kis darabját, amely Armentiéres, Nieuport, az Északi-tenger és a francia határ között terül el, megszállhassák.

A németek most félkörben állják körül Ypernt, félkörben, amelynek sugara 6—8 kilométer között váltakozik. A legközelebbi napok valószínűen egészen megpecsételik Ypern sorsát és német kézre jut.

Ypern eleste nagy hatással lesz az egész tengervidéki frontra. Párizsi lapok tartanak Calais elestétől, amelynek jelentősége rendkívül nagy. Banotaux volt francia külügyminiszter például ezeket írja:

„Ne áltassuk magunkat tovább hiú reménységekkel. A világ s véle Amerika és Japán sorsa is Calaisban fog megpecsételődni. Száz évig tartott régente a küzdelem Calais birtokáért, a történelemnek most új fejezete kezdődnék, ha Calais a németek kezére kerülne.

Népszava 1918. április 19.

Szerző