Fényhozók a szegénysoron

Publikálás dátuma
2018.04.20 07:07
Illusztráció - Fotó: Vajda József
Fotó: /

Vannak olyan mélyszegénységben élő, főként roma családok Magyarországon, akiknek otthonaiba húsz éve nincs bevezetve a villany, este gyertyákkal világítanak. Itt tartunk a XXI. században – hangzott el a Friedrich Ebert Alapítvány és a Corvinus Egyetem csütörtöki konferenciáján, amit a Szegénység és Társadalmi Igazságosság folyóirat „Romák egy paradigmaváltás és káosz időszakában” kiadványa megjelenésének alkalmából rendeztek. A kiadványban külföldi és hazai egyetemi oktatók, civil szervezetek képviselői, valamint roma aktivisták fogalmazták meg gondolataikat azzal kapcsolatban, milyen változásokra lenne szükség egy valóban új és sokszínű Szociális Európa kialakulásához.

A szerzők szerint a civil szervezeteknek kulcsfontosságú szerepük van az egyenlőség erősítésében, a diszkrimináció visszaszorításában, a szegények életkörülményeinek javításában, hiszen - miközben sokszor olyan feladatokat látnak el, melyek elvégzése az állam feladata lenne -, felhívják a társadalom figyelmét a létező problémákra. Pozitív példaként említették a Fényhozó Műhely alapítványt, melynek munkatársai a Csongrád megyei Bakson dolgoznak azért, hogy a vezetékes áram nélküli otthonaikban legalább világítani tudjanak a mélyszegénységben élő családok. Egy adományprogram keretében napelemeket szerelnek fel a házakra, ami termel annyi energiát, hogy éjszaka legalább egy szobában világosság legyen. A programra már ötven család jelentkezett, eddig 13 esetben tudtak segíteni. A Műszaki Egyetem segítségével további 30 napelemet tudtak beszerezni, ezeket is hamarosan felszerelik.

– Szeretnénk segíteni a házak szigetelésében, a tetők javításában is, mert ezek a családok hiába fűtenek télen, nehéz melegen tartani a lakást – mondta a Fényhozók egyik munkatársa, Búza Károly. Hozzátette: már ha van mivel fűteniük. Találkozott olyan családdal, akik a padlásgerendákat fűrészelték szét, hogy a lakószobában fűteni tudjanak.

– Miközben az Európai Unió folyamatosan a Szociális Európát emlegeti, bő kézzel támogatja azokat a kormányokat, amelyek a társadalmi különbségek, hátrányok növelésére fordítják az EU-s forrásokat. Amíg ez nem változik, bármit mondanak, az csak üres maszlag – erről már Setét Jenő roma aktivista, az Ide tartozunk Egyesület elnöke beszélt. Mint mondta, az elmúlt harminc évben mindössze két alkalommal reménykedett abban, hogy lesz változás: az 1989-es rendszerváltáskor és a 2004-es EU-csatlakozáskor. – Azt hittük, hogy egy igazságosabb, szolidárisabb társadalom jöhet létre. Hát nem jött össze.

Setét Jenő szerint a helyzet 2010 óta csak rosszabb lett, a kormány szociális programjai a szegényeket nem, csak a tehetősebbeket segítik. A romák esetében pedig különösen aggasztónak tartja, hogy egyre inkább kiszorulnak a „nemzet” fogalmából. – Abból, hogy egy ország politikusai nyíltan összemossák a romaügyeket a migránshelyzettel, az következik, hogy a romákat nem tekintik a nemzet részének. Ez elfogadhatatlan, az ilyen beszédet meg kell állítani – fogalmazott az aktivista. Hozzátette, a kirekesztés már az iskolában elkezdődik: szerinte a kormány közpénz-milliárdokat fordít arra, hogy a roma gyerekeket elkülönítve oktassa és 16 évesen kivezesse az oktatási rendszerből.

Andrew Ryder, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint olyan korban élünk, amikor a „népszerűbb” politikusok egyre inkább diktátorokhoz hasonlítanak. – Olyan időket élünk, amikor az államilag támogatott rasszizmus egyre terjed, amikor a civil társadalom támadás alatt áll. Csak remélni tudjuk, hogy hamarosan bekövetkezik egy szemléletváltás, amit a Szociális Európa segíthet elő. Most ez eléggé utópisztikusnak tűnik, pedig nem kellene, hogy az legyen – mondta.

Mindennek érdekében civil szervezetek és aktivisták egy nyolc pontból álló kiáltványt is megfogalmaztak, amelyben felsorolják azokat a lépéseket, amelyeket szükséges lenne megtenni egy igazi Szociális Európa létrehozása érdekében.

Szerző
2018.04.20 07:07

Sikeres magyar hajléktalanok a mexikói vébén

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:00

Fotó: Youtube/ Homeless World Cup
Érmet szereztek a magyar labdarúgók a hajléktalanok világbajnokságán.
Ma, kedden este érkezik haza a magyar hajléktalan-válogatott. A csapat bronzérmes lett, legyőzte például Brazíliát és Portugáliát is – tájékoztatta lapunkat Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. A magyar válogatott november 11-én utazott Mexikóba, hogy tizenharmadik alkalommal részt vegyen a hajléktalanok focivébéjén, a Homeless World Cup-on.
2018.11.20 17:00

Gruevszki bejelentette, menedékjogot kapott Magyarországtól

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:00
Nikola Gruevszki örülhet, az elítélt macedón politikust befogadta Magyarország
Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Nem a magyar kormány vagy a bevándorlási hivatal, hanem maga az elítélt volt macedón kormányfő számolt be a hírről.
A Magyar Köztársaság, az EU és a NATO tagja pozitívan bírálta el kérelmemet, és politikai menedékjogot kaptam – jelentette be büszkén Facebook-oldalán Nikola Gruevszki, hivatali visszaélés miatt jogerősen elítélt ex-miniszterelnök, aki ugyanitt adta hírül hat nappal korábban, hogy Budapesten bujkál.
Gruevszki elmondása szerint jelezte a magyar hatóságoknak, hogy üldözi őt az új macedón kormány, és az igazságszolgáltatást és az ügyészi rendszert felhasználva akarja elvenni szabadságát. A politikus arra is kitért, hogy szerinte élete is veszélyben volt már hazájában, és szabályos boszorkányüldözés zajlott ügyében. Hozzátette, nem adta fel a küzdelmet, hogy bizonyítsa igazát, és a küzdeni fog a macedón köztársaság érdekeiért.
Gruevszki mindezt úgy jelentette be, hogy a menedékkérelem elbírálásáért felelős Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem számol be a a kérelem elfogadásáról, és nem válaszolt a témában feltett kérdéseinkre sem.
Hallgatott az ügyben a kormány is, csak az kormánypárti Magyar Idők szellőztette meg előre a BÁH döntését.

Jön a macedón kiadatási kérelem is

Eközben a macedón kormány sem maradt tétlen: mint az MTI írja, bejelentették, hogy kedden vagy szerdán elküldik Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet A kiadatásról Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter beszélt. Szerinte akérelem már készen áll, és hamarosan továbbítják a magyar hatóságoknak.  „Az anyag egy részét lefordítottuk, egy másik részét pedig majd utólag küldjük el. Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják" - magyarázta az igazságügyi tárca vezetője a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint.  Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá – befolyásolta korábbi belügyminiszterét, hogy az beszerezzen egy drága, páncéloztott Mercedest.
2018.11.20 17:00