Orbán átalakítaná a kormány "agyközpontját"

Publikálás dátuma
2018.04.20. 11:06
Orbán Viktor április 8-án Fotó: Szalmás Péter
A Miniszterelnökség átalakítását tervezi az új kormányban Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is bejelentette pénteken a Kossuth rádióban, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad a gazdasági kabinet vezetőjeként a költségvetés felelőse.

A kormányfő a Miniszterelnökségről úgy fogalmazott: szeretné átalakítani a kormány "agyközpontját", másfajta vezetési szerkezetet kíván létrehozni. Ebben az ügyben már voltak és a hétvégén is lesznek komoly tárgyalásai - tette hozzá.
Elmondta: mielőbbi kormányalakításban érdekelt ő is és az ország is, a tárgyalások zajlanak, "gyorsan lesz új kormányunk".

Attól viszont "óvnám magunkat" - mondta -, hogy új minisztériumok legyenek, mert ami bevált, azt nem kell megjavítani. Érdemes megtartani azt a rendszert, hogy nagy minisztériumok vannak élükön nagy felhatalmazású tárcavezetőkkel - közölte.

Célul tűzte ki, hogy a parlament - a korábbi évekhez hasonlóan - a nyári szünet előtt elfogadja a jövő évi büdzsét. A munkálatok állásáról már tárgyalt is Varga Mihállyal, akinek a jövőben is számít a munkájára, mert egy rendkívül tehetséges és tapasztalt miniszter - közölte.

A demográfia, családtámogatás kérdésében Orbán Viktor azt mondta: szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük. A gyermekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek fontos ügy. A kormánynak az a dolga, hogy ha a nők gyermeket szeretnének vállalni, és el akarják mondani erről az álláspontjukat, akkor azt meghallgassa, megértse - vázolta terveit a kormányfő. 

A parlamenti választás eredményét megint nagyon igyekezett "elmagyarázni": a választók megerősítették az alapvető célokat, vagyis a gazdasági növekedést, a rendben lévő pénzügyeket, a teljes foglalkoztatottság elérését, a családok támogatását, a nyugdíjak értékének megőrzését, valamint a biztonság garantálását: "a bevándorláspolitikában ne engedjük Európában, Magyarország maradjon magyar ország".

A miniszterelnök új kormánystruktúrát tervez "nagy részben új emberekkel".

"Nem a mostani kormány munkájának a folytatására szavaztak az emberek, hanem a célok szolgálatában akarnak változatlanságot" - erősítette meg álláspontját a kormányfő.

Szerző

Más lesz ez a szombat

Publikálás dátuma
2018.04.20. 10:57
Illusztráció: Népszava/Tóth Gergő
A 3-as metró a hétköznapi, a közösségi közlekedés többi járata a tanszünetben, pénteken érvényes menetrend szerint közlekedik szombaton a munkanap-áthelyezés miatt - írta az MTI.

Most szombaton dolgozzuk le az április 30-i pihenőnapot, ezért a BKK közlése szerint az éjszakai közlekedésben szombatra virradó éjszaka munkanapi menetrend lesz érvényben. A 2-es és a 4-es metró a pénteken éjjel megszokott módon hosszabb üzemidővel, éjjel fél egyig közlekedik.

Szombaton az iskolaszünetben érvényes pénteki munkanapi menetrend lesz érvényben Budapesten. A 3-as metró a munkanapokon megszokott közlekedési rend szerint 20.30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár. A Lehel tér és Újpest között ebben az időszakban továbbra is metrópótló busz viszi az utasokat. Este 20.30 után a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek.

A május elsejei ünnepnaphoz kapcsolódó hosszú hétvégén is változások várhatók. Jövő szombaton a 3-as metró teljes vonalán pótlóbusz közlekedik, a további három napon, vasárnap, hétfőn és május elsején, kedden teljes üzemidőben Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekednek a 3-as metró szerelvényei.

A munkanap áthelyezése miatt a vonatok is szombaton a péntekre érvényes menetrend szerint közlekednek, a HÉV-ek péntek éjszaka nem járnak - közölte a Mávinform. Az utazók a MÁV-csoport honlapján, a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazás útvonaltervezőjében tekinthetik meg a vonatok indulási és érkezési idejét.

Szerző

Vissza az alapokhoz

Az elmúlt évtizedek kutatásai szerint a mostani ellenzéknek, s ezen belül a magyar baloldalnak egyetlen olyan korszaka volt, amely iránt a magyar lakosság többsége és még a jobboldali szavazók jelentős része is nosztalgiát érez. Ez pedig a Kádár-rendszer. Népszerűsége töretlen, egyes felmérések szerint néhány éve magasabb volt, mint a ’90-es években. Az MSZP, ill. a „régi baloldal” hívei között a Kádár-rendszer renoméja az átlagnál is magasabb. Miközben az MSZP vezetői hajlamosak átvenni a többi párt antikommunista retorikáját, érdemes lenne gyakrabban elbeszélgetniük zömmel idős szavazóikkal. A régi baloldalt a Kádár-nosztalgia választja el az új, főként ökológiai és biopolitikai témákra koncentráló, ’68-as ihletésű újbaloldaltól, ill. a liberális és szélsőjobboldali pártoktól. Azonban ez köti össze a választók, s ezen belül Fidesz-szavazók többségével, akik ebben a kérdésben nem feltétlenül követik a hivatalos ideológiát. A Kádár-rendszer az egyetlen valóban létező magyar baloldali hagyomány. Nem érdemes a defenzívába szorult „északi modellekre”, a Horthy-korszak minden befolyás nélküli szocdem politikusaira (pl. Kéthly Annára), vagy az újbaloldal nálunk nyilván életképtelen mantráira (pl. alapjövedelem) hivatkozni, mert ezek értelmiségi körökön kívül a lakosság többségének semmit sem jelentenek. A szocialista-szabaddemokrata kormányok „eredményeire” való hivatkozás pedig egyenlő a teljes politikai öngyilkossággal. A megoldás első lépése tehát: józan stratégia mellett fel kell venni a harcot a kriminalizált, ’90 előtti szocialista korszak védelmében, még ha ez a jelenlegi politikai klímában szinte lehetetlen feladatnak tűnik is.

Szerző