Majtényi: Nem elég kisétálni a Kossuth térre

Publikálás dátuma
2018.04.20. 14:17
Fotó: Molnár Ádám
Csodálom, hogy eddig maradtak. Kifejezetten ellenséges környezetben nem jó dolgozni – így reagált Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke a bejelentésre, hogy a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Intézet (OSI) alapítványainak irodája elhagyja Budapestet, és átköltözik Berlinbe.

Lenyűgözően szép fekvése és remek épületei, kultúrája révén Budapestnek jó esélye volt rá, hogy sokféle területen regionális központtá váljon. Majtényi szerint ennek pont az ellenkezője történik, a budapesti OSI-féle iroda bezárása pedig ezt a kedvezőtlen folyamatot csak erősíti. Az iroda regionális szervezeteként működött ugyanis, csak kis részben foglalkozott Magyarországgal. Elkötözése „meglehetősen rossz üzenet”, jól érzékelteti, milyen állapotok uralkodnak nálunk. „Kopik az ország, kopik a város” – jegyezte meg Majtényi László.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) távozása nagy dráma lenne – folytatta. Az OSI helyzete ugyanakkor még kényesebb, mint az egyetemé, hisz a fideszes kormány által meghirdetett zárt illiberális állammal szemben vállaltan a „nyílt társadalom” eszményeinek képviseletét tekinti feladatának.

Majtényit a jobboldalon „Soros helytartójának” nevezték, amikor nemrégiben – az esélytelenek nyugalmával – ellenzéki felkérésére elindult államfő-jelöltként Áder Jánossal szemben. Elmondása szerint azonban az általa vezetett intézet csak szerény támogatásokat kapott a Soros Györgyhöz köthető intézményektől.

„Alapvetően magunkra számíthatunk. Egyik napról a másikra élünk. Többször szembesültem azzal, hogy fogalmam sincs, a következő hónapban miből fizetjük ki a munkatársak amúgy is nagyon szerény járandóságát. Ilyenkor nem egyszer az alkotmányosság értékeivel szimpatizáló néhány jómódú polgár segített ki bennünket” – számolt be az Eötvös Károly Intézet anyagi helyzetéről.

Majtényi László arra számít, hogy azok a magyar civil szervezetek és programok, amelyeket érzékenyen érintene az OSI-alapítványoktól jövő források kiesése, a későbbiekben is hozzájutnak a támogatáshoz: csak éppen erről nem feltétlenül Budapesten, hanem Berlinben döntenek majd.

Kérdésünkre, hogy várható-e valamilyen változás a kormány politikájában, Majtényi László elmondta: a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, a NER-t meglegyintette az országos vereség szellője. Orbán Viktor arra a következtetésre jutott, nem szabad megengedni, hogy még egyszer ilyen helyzet előálljon, ezért minden autonómiára ellenségként tekint.

Ettől éppen nem független tény az, hogy a kormány hadjáratot folytat a civil szervezetek ellen – állapította meg Majtényi László. Hangsúlyozta, hogy ezzel szemben csak a magyar társadalom tud sikeresen fellépni.

Múlt szombaton, a Fidesz kétharmados választási győzelme után az eddigi talán legnagyobb ellenzéki demonstrációt tartották Budapesten. „Még soha nem láttam ennyi embert az utcán, elképesztően nagy volt a tömeg” – idézte fel Majtényi László.

Szerinte azonban nem elég tüntetni, „nem elég kisétálni a Kossuth térre”. Száz- és százezrek szeretnének plurális demokráciában élni Magyarországon. Ahhoz, hogy ebből valóság legyen, legalább minimális áldozatot kell hozni.

Jó lenne, ha mindenki kiválasztana magának egy neki tetsző civil szervezet, és önkéntes munkával, vagy az anyagi lehetőségeitől függően havonta valamilyen összeggel, akár csak ezer forinttal is támogatná a működését – javasolta. Személyes anyagi hozzájárulásra van szükség a szabad sajtó maradékának megőrzéséhez is – tette hozzá.

Majtényi László elmondta: elérzékenyül, amikor látja, hogy az Eötvös Károly Intézet számláján teljesen ismeretlen emberek adományaként megjelennek egy-kétezer forintos utalások. Támogatásuk nem pusztán anyagi szempontból fontos, hanem erkölcsileg is: erőt ad ahhoz, hogy folytassák munkájukat.

Szerző

Női platformon erősít a Népszava

Publikálás dátuma
2018.04.20. 13:26
FOTÓ: SERGEI SUPINSKY/AFP

Mi történik, ha női újságírók és szerkesztők választják ki reggelente a legfontosabb európai híreket? Erre keresi a választ a gyakorlatban a NewsMavens nevű, angol nyelvű nemzetközi weboldal, amelynek egyedüli magyarországi partnere a Népszava.

24 nő, 17 ország és 17 médium – így néz ki jelenleg a NewsMavens.com, ahol minden reggel az elmúlt napok legfontosabb európai híreit válogatja össze és ajánlja egy nemzetközi, kizárólag nőkből álló szerkesztői gárda.

„Több fontos kérdésre keressük a választ a NewsMavens segítségével: vajon hatással van a modern Európáról kialakult narratívára az, hogy a szerkesztőségekben igen egyenlőtlen a nemek aránya? Az európai szerkesztőségekben ugyanis a felsővezetők mindössze 27 százaléka nő” – magyarázza Zuzanna Ziomecka, a NewsMavens főszerkesztője. „Mióta elindult az oldal, egyre világosabb számomra, hogy a női újságírók olyan ügyekre is fogékonyak, amelyek felett a döntéshozók elsiklanak” – teszi hozzá.

A határokon átívelő projekt tagjai vezető európai lapok munkatársaiként dolgoznak, s az általuk képviselt sajtótermék legfontosabb vagy épp legérdekesebb cikkeit ajánlják mindennap, „női szűrőn” keresztül. A témák kiválasztása során ennek ellenére nem szempont a gender-tematika.

Naponta 5-8 ajánlás jelenik meg, ezek tömörek, s a céljuk az, hogy az európai olvasók számára egyértelmű legyen, miért fontos a választott ügy a származási országban, s mi a relevanciája Európában. Az angol nyelvű írások végén egy linkre kattintva elérhetők az eredeti cikkek, amelyeket angol fordításban is elolvashatnak az érdeklődők.

A projektet a Gazeta Wyborcza vezető lengyel napilap, s női ügyekkel foglalkozó hétvégi melléklete, a Wysokie Obcasy indította útjára. Az egyedülálló kezdeményezés a Google DNI Innovációs Alap támogatásával jött létre. A Népszava mellett olyan európai médiumok képviseltetik magukat, mint a szlovák Dennik N, az ír Irish Times vagy a belga De Standaard.

Szerző
Témák
NewsMavens

Lázár beismerte: nem lesz miniszter

Publikálás dátuma
2018.04.20. 13:08
Lázár János. Fotó: Vajda József
"Ezt a munkát elvégeztem" - mondta Lázár János pénteken a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek adott interjújában, számol be az Index.hu. Hétfőn megy Orbán Viktorhoz, de már most bejelentette, hogy a jövőben nem akar kormánytag lenni, hanem visszatér a hódmezővásárhelyi választókerületébe.

Lázár János nem lesz a továbbiakban miniszter. 2014-ben Orbán négy évre kérte fel a Miniszterelnökség vezetésére. "Ezt a munkát elvégeztem, kerek egésznek tekintem" - mondta Lázár, aki elmondása szerint már ősszel jelezte a miniszterelnöknek, hogy a ciklus végén befejezi.

"Nem azért, mert az országgal kapcsolatban ne lenne, tudásom, elképzelésem, ambícióim, de sokat kell még tanulnom a választóktól, hogy mi a magyar valóság" - fogalmazott Lázár.

Szerző