Megtorpant béremelkedés

Publikálás dátuma
2018.04.21. 07:21
Fotó: Demecs Zsolt

A várakozásokat némiképp alulmúlva, a januári bővüléshez képest kisebb ütemben emelkedtek a bérek – derül ki a KSH legfrissebb, februári adatokat tartalmazó statisztikájából. Eszerint az év második hónapjában a nettó és a bruttó keresetek azonos mértékben, 11,9 százalékkal emelkedtek a tavaly februárhoz képest, ami bruttó 306 500 és nettó 203 800 forintos átlagkeresetet jelent. Januárban még 13,8 százalékos volt a növekedés, és 310 800 forint a bruttó átlagbér.

A Nemzetgazdasági Minisztérium mégis úgy kommentálta az adatokat, hogy „másfél évtizede nem volt ilyen erős béremelkedés, a mérsékelt inflációnak köszönhető kimagasló, 10,7 százalékos reálbér-emelkedés a magyar családok anyagi helyzetét érdemben javítja, vásárlóerejét pedig nagyban növeli”. A tárca ugyanakkor a január-februári időszakot veszi alapul, amelyet a januári kimagasló növekedés a februárihoz képest felfelé húz, és átlagban 12,9 százalékos bérnövekedést mutat.

Az összkép ugyanakkor továbbra is kedvezőnek mondható, a béremelkedés mögött a minimálbér emelése mellett a munkaerőhiány, valamint az állami szférában zajló bérrendezés áll. Az ING vezető elemzője, Virovácz Péter úgy látja: a nem enyhülő munkaerőhiány, a folytatódó bérrendezések és az állami szféra jutalom-kifizetései a következő hónapokban tovább emelhetik a bérnövekedés ütemét. A versenyszférában átlagosan 12-13 százalékos béremelésre lehet számítani, így idén is elérhető közelségbe kerülhet a kétszámjegyű reálbér-növekedés – tette hozzá.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője szerint viszont – részben a magas bázisadatok miatt - lassulás jöhet az év hátralévő részében: a mostani kilátások szerint a bruttó és nettó bérek 10 százalékkal, a reálbérek pedig 8 százalékkal növekedhetnek 2018 egészében.

A makrogazdaság és a monetáris politika szempontjából kiemelten fontos mutató, a versenyszféra rendszeres béreinek növekedése 10,5 százalékra lassult az előző havi 12,8 százalékról – hívta fel a figyelmet Horváth András, a Takarékbank elemzője. Szintén úgy véli: a tavalyi év jóval erősebb bázisa miatt a bérdinamika kissé lassulhat. Az idei évre 10 százalékot elérő éves bérnövekedést vár, ami a várt 2,5 százalékos éves infláció mellett közel 7,5 százalékos reálbér növekedést jelent. A bérnövekedés ugyanakkor nagyobb is lehet amiatt, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani, és erre utalnak a szinte minden szektorban zajló bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások – is. Az egészségügyben, az oktatásban és a rendvédelmi ágazatokban folytatódik az életpályamodellek fejlesztése, a piaci szférában, például az építőiparban mára már átlagosnak számít a napi nettó 15 ezer forintos szakmunkás bérszint, a tömegközlekedési vállalatok sofőrjeinek bruttó 400 ezer forintos az elérhető havibér – sorolta a bérnövekedésre ható tényezőket Horváth András.

Szerző

48 milliós bírságot kapott a UPC

Publikálás dátuma
2018.04.20. 17:48
Illusztráció: Népszava
Jogszerűtlen piaci magatartása miatt 48 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC-t az alapvető európai uniós és hazai jogszabályok súlyos és tudatos megsértése miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A szolgáltató közel két hónapon át ellehetetlenítette egy másik szolgáltató elérhetőségét, derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből.

A UPC Magyarország Telekommunikációs Kft. vezetékes és mobiltelefon előfizetői 2017. július 25. és szeptember 18. között nem érték el az On Line System Informatikai és Tanácsadó Kft. (OLS) hálózatában lévő telefonszámokat - tudatta az NMHH. A most lezárult eljárás első fokú határozata szerint a UPC piaci magatartásával súlyosan megsértette a telefonszolgáltatás nyújtására vonatkozó azon alapvető európai uniós és hazai jogszabályokat, amelyek szerint biztosítania kellett volna az előfizetői számára valamennyi hívószám elérhetőségét.

Az eljárás lefolytatását az előfizetőkön túl az OLS is kérte, mivel a UPC a hívások továbbítását az erről folytatott egyeztetések után sem biztosította. Mint jelezték, a kialakult helyzetet az is súlyosbította, hogy a UPC a hozzá forduló előfizetőket - őket szándékosan félretájékoztatva - a másik szolgáltató ügyfélszolgálatára irányította, arra hivatkozva, hogy a hiba az OLS hálózatában adódik.

A vizsgálat feltárta, hogy a UPC saját maga tiltotta le az OLS előfizetők elérését, a szolgáltatóval nem rendezett egyéb elszámolási vita miatt. A UPC a sikertelen hívások miatti előfizetői panaszokat nem tekintette hibabejelentéseknek, teszi hozzá az NMHH. A korábban az OLS-hez tartozó, de onnan már más szolgáltatók hálózatába került számok elérhetetlensége miatt kívülálló szolgáltatók és azok előfizetői is az érintettek között voltak. A bírságolt vállalat csak a vizsgálat elindítását követően intézkedett arról, hogy az előfizetőinek hívásai eljuthassanak az OLS és a további érintettek előfizetőihez. A cég a késedelmes hibaelhárításért jogszabályi kötelezettsége ellenére kötbért sem fizetett.

A hatóság szakemberei megállapították, hogy a UPC hozzávetőleg 22 ezer telefonszám elérhetőségét nem - vagy nem teljes körűen - biztosította, több mint 38 ezer hívás sikertelen volt, ami összesen több mint 4 ezer előfizetőt érintett. Az érintett számok között több olyan is volt, melyek közintézményekhez tartoztak, elérhetőségük sok előfizető számára kiemelten fontos lett volna társadalmi szerepük és jelentőségük miatt - jelezte az NMHH, példaként említve önkormányzatot, idősek otthonát, háziorvosi rendelőt.

Az elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben az elmarasztalt szolgáltató fellebbezhet a hatóság elnökénél.

Szerző

Elfogták a fehérvári lövöldözőt

Publikálás dátuma
2018.04.20. 10:15
Fotó: police.hu

A rendőrök kihallgattak és bűnügyi őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint hétfő délután Székesfehérváron, egy Budai úti lakás ablakából leadott lövésekkel több embernek sérülést okozott - írta a rendőrség honlapján. A lakóhelyén tartott házkutatáson egy légpuskát, céltávcsövet és lőszereket foglaltak le. A 35 éves dunaharaszti lakos ellen súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak

Szerző