Ebolával fertőződhetett a közegészségügyi intézetben a magyar kutató

Publikálás dátuma
2018.04.20. 20:28
Illusztráció - Népszava fotó
Állakísérlet közben szúrta meg magát az ebola-vírusával szennyezett tűvel egy hete a hazai négyes fokozató biztonsági laborban egy magyar kutató. A balesetről a hazai hatóságok csak azt követően adtak ki közleményt, miután az esetről a Washington Post beszámolt. Három hétig maradhat karantéban.

Információink szerint a kutató egerekbe fecskendezte az ebolavírusát, és amikor a tűt akarta fertőtleníteni, véletlenül átszúrta a biztonsági szkafanderét. A kutatót azonnal elkülönítették a Szent László kórház speciális kórtermében, ahol azóta is megfigyelik. Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) szerzett kísérleti vakcinát a nagyobb baj megelőzésére, ezt 24 órán belül meg is kapta. 

Az ebola-vírusa vérrel és testváladékkal fertőz, így a biztonsági intézkedések miatt nem valószínű, hogy a kutató másokat is megfertőzhet. 

A vírus-fertőzés lappangási ideje 2-21 nap, általában a betegség tünetei (magas láz, kiütések, vérömlenyek) 5-9 nap múlva jelentkezhetnek.Mindezt nyálkahártyai és zsigeri vérzés is kísérheti.

Az Országos Közegészségügyi Intézet közleménye szerint a kutatónak a karatén hét napja alatt ugyan volt láza, de ez – szerintük – a kísérleti ellenanyagra adott oltási reakció. A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a balesetről tájékoztatták, Mint írták: a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek.

Szerző

Vírussal végzett munka során történt baleset a közegészségügyi intézetben

Publikálás dátuma
2018.04.20. 18:51
Illusztráció/Népszava fotó

2018. április 13-án az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) nemzetközi feladathoz kapcsolódó Filovírussal végzett munka során baleset történt - informált sajtóközleményben az OKI. Az intézet munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket.

Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt. A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik a balesetet szenvedett személy állapotát, akin a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása a balesetről megtörtént, azóta a kapcsolattartás a WHO-val folyamatos, naponta adunk tájékoztatást, a WHO a megtett intézkedéseken felül mást nem tart szükségesnek. A WHO segítségével a vírus elleni oltóanyag 24 órán belül Magyarországra érkezett és az érintett laboratóriumi szakember megkapta. Ezen kívül megérkezett a kísérleti fázisban lévő vírus ellenes szer is. A baleset után azonnal megtörténtek a szükséges intézkedések, ennek eredményeképpen a többi munkatársra, illetve a lakosságra az eset veszélyt nem jelent - írják a dokumentumban.

Szerző

Üzenet Orbán Viktornak: a családanyák a jövő hetüket sem látják

Publikálás dátuma
2018.04.20. 18:48
Illusztráció - Fotó: Németh András Péter
Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője hallgatta a péntek reggeli Orbán-beszédet az állami rádióban.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában jelentette ki, hogy 20-30 éves megállapodást akar kötni a magyar nőkkel, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik. A kijelentéssel több probléma is van. A gyerekvállalás nem a nőkkel történő megegyezésen múlik – jelentsen ez a kifejezés bármit -, hanem azon, hogy van-e biztonság az országban. Van-e jogbiztonság, van-e munkavállalói biztonság? Van-e valódi perspektíva? Van-e hosszú távú jövője a gyerekeinknek? Van- e megfelelő iskolarendszer? Van-e szabad választás? Van-e megfelelő egészségügyi háttér? Van-e megfelelő védelem a családon belüli erőszakkal szemben?

Nem húsz-harminc éves megállapodást kell kötni, hanem a jelenlegi problémákat kellene minél előbb megoldani. Lehet, hogy Orbán Viktor húsz-harminc évre tervez az ország élén, a családanyák azonban egyelőre a következő hetüket sem tudják biztonsággal megtervezni a Fidesz „macsó” politikája miatt.

Orbán Viktor pénteki nyilatkozatából is világosan látszik, hogy másodrendű állampolgárként tekint a magyar nőkre. Ha a miniszterelnök hajlandó lesz végre egyenlő félként, és nem a férfiakat kiszolgáló konyhaszolgaként, szülőrobotként tekinteni ránk, akkor szívesen kötünk majd 20-30 éves megállapodást vele.

A fejlett világban ott születik a legtöbb gyermek, ahol a nők és férfiak közti egyenjogúság biztosított. Orbánék családképe éppen hogy távolabb löki a magyarokat a kívánatos szinttől, hiszen az édesanyákat jogfosztottságba, ezen keresztül pedig elégedetlenségbe és boldogtalanságba kényszeríti.  Ezen kellene mielőbb változtatni.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője 

Szerző