Menekülteket fogadott be a püspök

Egyik olvasótól értesült a nyugat.hu arról, hogy menekülteket fogadott be a Szombathelyi Egyházmegye. Rögtön írtak is Székely János püspöknek, aki a követező választ adta:

(Részletek a válaszból)

A Szombathelyi Egyházmegye segítséget nyújtott egy Kameruni hölgynek, aki Budapesten tanult, majd ugyanitt talált munkát (vagyis munkavállalói vízummal tartózkodik Magyarországon). Amikor a hölgy áldott állapotba került, a kollégiumot, ahol lakott el kellett hagynia, és Budapesten sehogyan sem tudott albérletet találni, mindenütt elutasították. Amikor értesültünk erről, akkor ajánlottuk fel neki, hogy segítünk.

Az igen kedves keresztény hölgy azóta itt Szombathelyen megszülte a kisfát, nagyon hálás azért, hogy segítettünk.
A kisfiú édesapja szintén kameruni, Németországban dolgozik, és lehetséges, hogy hamarosan az édesanya és a kisfiú is követik őt Németországba.

Egyházmegyénk segít továbbá egy Eritreából való hölgyet, aki a Krisztusban való hite miatt kényszerült elmenekülni hazájából. Egy ideig az Esztergomi Roma Misszió házába fogadtuk be, most pedig itt Szombathelyen biztosítottunk számára szállást. A hölgy szeretne visszatérni Etiópiába, ahová időközben több családtagja át tudott szökni.

Végül befogadtunk egy nagyon szimpatikus, mosolygós pakisztáni családot (egy házaspárt két középiskolás korú gyermekkel). A család katolikus, az édesanya egy katolikus iskolában volt angol tanárnő. A plébános ajánlólevelet írt a családról, jól ismeri őket. Ez alapján a család vízumot kapott vagyis ők is teljesen legálisan tartózkodnak Magyarországon.

*

Hálásak vagyunk azért, hogy legalább egy kicsit segíthettünk abban, hogy egy kisgyermek békés körülmények között megszülethessen, egy édesanya visszatérhessen a szerettei körébe, egy család pedig új, szabadabb életet kezdhessen.

Szerző
2018.04.21 19:20

Pintér leváltotta a Csongrád megyei főkapitányt

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:36
Fotó: Népszava
Fotó: /
A belügyminiszter a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének kinevezését vonta vissza.
„Magyarország belügyminisztere 2018. szeptember 30. hatállyal visszavonta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének vezetői kinevezését”
– közölte a Belügyminisztérium.
A közlemény szerint Pintér Sándor Piros Attila r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsost rendelkezési állományba helyezte. Az országos rendőrfőkapitány javaslatára a belügyminiszter a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével 2018. október 1-jei hatállyal Rádi Norbert r. ezredes, rendőrségi főtanácsost bízta meg.
2018.09.25 09:36
Frissítve: 2018.09.25 09:36

Felújítanák az Hajógyári-szigetre vezető hidat

Publikálás dátuma
2018.09.25 09:16
Illusztráció: Google Maps
Fotó: Google Maps/
A harmadik kerületi polgármester arra kérte az úgynevezett K-híd kezelőjét, újítsa fel a leromlott állapotú átjárót. A Budapest Közút Zrt. válaszában azt írta, a felújítási tervek már elkészültek, amint rendelkezésre állnak az anyagi források, el is kezdik a kivitelezést.
Az Óbudai-, közismert nevén Hajógyári-szigetet  az úgynevezett K-hídon keresztül lehet megközelíteni. Ezen – a Sziget fesztivál idején különösen, de amúgy is – jelentős az áthaladó forgalom. Az átjáró  igencsak elhasználódott, a járda például nyáron be is szakadt. Ezt ugyan a Budapest Közút hamar kijavította, de a városrész lakóinak biztonságos közlekedését és pihenését szem előtt tartva Bús Balázs polgármester azt kérte az üzemeltető cégtől, újítsák fel a hidat: tűnjenek el a töredezett járdák, és kapjon új felületet a rossz állapotban lévő gépjárműsáv, a használaton kívüli sínpárat pedig távolítsák el - írta az Óbuda.hu.
A BKK Zrt. azt válaszolta, az átjáró bekerült a hídfelújítási programba, a rekonstrukció terveit már el is készíttették, már csak a szükséges források rendelkezésre bocsátására kell várni, hogy megkezdődjenek a munkálatok. 
2018.09.25 09:16