2.0 Mi vagyunk a többség! - Véget ért a tüntetés (fotók)

Publikálás dátuma
2018.04.21. 20:12
FOTÓ: Molnár Ádám
A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám / Népszava.

A tudósítás a hvg.hu közvetítésének segítségével készült.

21:15

Folytatjuk!

A tüntetés a Himnusz és az Örömóda hangjaival ér véget. A parlament alakuló ülésnek napjára, május 8-ára ígérik a folytatást.

21:00

Ezt a rendszert a félelem tartja össze!

„Lehet, nem kell négy évet várni, hogy ezt a kormányt megbuktassák” – mondja Márki-Zay. „Ne kívülről várjuk a segítséget, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki”

20:51

Van remény! Márki-Zay Péter következik, Hódmezővásárhely polgármestere, az est "sztárja"

Azt mondja, hogy múlt héten, a tömegben állva döbbent rá, hogy van remény, „és igen, mi vagyunk a többség. Az emberek adnak reményt a gonosszal szemben.” Márki-Zay kimondja: nem tudunk változtatni ezen a választási eredményen. De a mostani tömeg nem vesztes sereg, az máshogy néz ki. „Mi itt vagyunk, és itt is maradunk. A vereség ellenére tudnunk kell, hogy ami nem öl meg, az megerősít” – mondja. 

Márki-Zay szerint a nép leváltotta az ellenzéket: „Nincs azoknak esélye, akik nem fogtak össze saját érdekük szerint sem”. Új ellenzéket követel, mert bár minden pártban vannak tisztességesek, de mindenütt ott vannak a korrupt hatalom ügynökei. „Nekünk is Magyarország az első” – mondja Márki-Zay

20:33

Elegünk van! Homonnay Gergely következik, az egyik szervező és tanár.  Azt sorolja, hogy miből van elegük a tüntetőknek, akik át is veszik, skandálják, hogy "Elegünk van!" Rogánnak is üzen Homonnay: a bolha csípése igen kellemetlen. A miniszter ugyanis a múlt heti tüntetést bolhacirkusznak nevezte.

20:25

Irány az utca! Gyetvai Viktor diáktüntető először megpróbálja felmérni a tömeget, amely az Astoráig tart, majd lelkesíti a résztvevőket.

„Ti írjátok a történelmet – mondja, – és ez a mostani tüntetés is benne lesz a könyvekben. Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban. Higgyünk benne, hogy elegen vagyunk a változáshoz. „Mi vagyunk a többség!” – skandálja a tömeg. Gyetvai szerint a változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. Gyetvai szerint tanulni kell Orbán hibájából: nem lehet ketté osztani az országot. Egyesíteni kell azt.

20:05

Unyatyinszky György, a megszüntetett Magyar Nemzet újságírója a következő felszólaló.

Ő a tüntetéstől távolmaradókhoz is szól: „Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni a munkahelyéről, nem lehet az emberek kétharmadát elüldözni az országból, csak mert nem egyezik a véleménye a kormányéval. Nem kell félnetek, keressétek egymást!” Szerinte nem a pártokra kell várni, a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel meglehet keseríteni a „kamukétharmadnak” a következő éveit.

Ezután videóüzenetek következnek.

20:00

Gulyás Balázs szervező először Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjének ad szót.

„A civilek elleni támadás célja a beleszólás, a vélemény eltiprása. De civilek nélkül nem kapnak segítséget az elesettek” – mondja Móra. „Ez rajtunk is áll, mert a civil társadalom belőlünk, állampolgárokból áll. Sokan vagyunk, sok eszközünk van tiltakozni, ki is fogjuk használni.”

19:50

Több mint százezeren vagyunk! - jelentik be a szervezők. Rengetegen vannak még a Kossuth Lajos utcában, amikor a színpadon megkezdődnek a beszédek. Az elhangzottak a végén külön cikkben is összefoglaljuk!

19:35

Kicsinek tűnik a hely, talán a szervezők sem számítottak ekkora tömegre a második alkalommal, sokan szorultak ki a Kossuth Lajos utcába. A kihangosítás így könnyen kevés lehet, sokan az Astoriát sem érték még el. Zúg a "Diktátor!" A színpadnál készülnek a felszólalók, köztük Hódmezővásárhely új polgármestere.

19:15

A Szabad sajtó útjánál már most meglepő számban várnak tüntetők az Astoriához érkező menetre. A színpad előtt már többen vannak, mint egy szokásos ellenzéki tüntetésen. Komoly tömeg mozdult meg a második hívásra is. Persze zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mi vagyunk a többség!"

A tüntetés élő közvetítését itt is nézheti!

19:00

A Deák téren van a menet eleje, a szervezők szerint több tízezren lehetnek. Itt csatlakozik a Momentum. A Deák térnél több ezren nézik az érkező tömeget, feltehetően turisták. Van, aki itt csatlakozik, és van, aki a Budapest útikönyvben keresi, milyen "népszokás" lehet ez. 

18:45

A menet jókedvűen halad a Bajcsy-Zsilinszky úton, tucatnyi rendőr vezeti fel őket. A hangerő már megemelkedett. „Ébresszük fel Budapestet, hangos tüntetés ez, nem csendes!„ – mondja a műsorközlő. Feltűnik Demszky Gábor korábbi főpolgármester is.

18:41

A tömegben rengeteg a fiatal, a tömeg halad előre, és néha egy füttyögéshullám hallható. A képek tanúsága szerint a megmozdulás békés, nyugodt.

18:30

A tömeg elindult az Alkotmány utcán át. A cél a Szabad sajtó útja, ott hallgatják majd meg a beszédeket. Zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mocskos Fidesz!"

18:10

A múlt hetihez hasonlóan mára is kormányellenes, békés tüntetést szerveznek a Parlament elé. A „2.0 Mi vagyunk a többség” nevű eseményre Facebookon több mint ötvenezren jelezték részvételüket.

Ma este a demonstráción felszólal majd Márki-Zay Péter, de szót kap még a tervek szerint Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója,  Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely, Gulyás Balázs, és Unyatyinszky György is.

Szerző

Kora nyárias idővel zárul ez a hetünk is

Publikálás dátuma
2018.04.21. 19:55

Vasárnap is sok lesz a napsütés, de napközben északon és az Alpokalján már több gomolyfelhő lehet az égen, egy-egy zápor ezeken a tájakon kialakulhat. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.

Hétfőn már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, délután sokfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Helyenként jégeső is előfordulhat viharos széllökések kíséretében. Legkevésbé a déli tájakon számíthatunk csapadékra. A legmelegebb órákban 24-29 fokra van kilátás.

Keddre egy hidegfront vonul át térségünkön, feltámad az északnyugati szél. Sok lesz a napsütés, de eleinte többfelé kisebb záporokra, majd délután keleten záporok, akár zivatarok kialakulására is számíthatunk. Napközben 20-25 fokot mérhetünk.

Szerdán az élénk, erős délnyugatira forduló áramlással ismét melegebb levegő érkezik térségünkbe, 23-28 fokig melegedhet a levegő. A túlnyomóan napos időben csak kis eséllyel alakulhatnak ki gyenge záporok.

Csütörtökön szeles, záporokkal, zivatarokkal tarkított időre van kilátás. Pár fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Szerző

Menekülteket fogadott be a püspök

Egyik olvasótól értesült a nyugat.hu arról, hogy menekülteket fogadott be a Szombathelyi Egyházmegye. Rögtön írtak is Székely János püspöknek, aki a követező választ adta:

(Részletek a válaszból)

A Szombathelyi Egyházmegye segítséget nyújtott egy Kameruni hölgynek, aki Budapesten tanult, majd ugyanitt talált munkát (vagyis munkavállalói vízummal tartózkodik Magyarországon). Amikor a hölgy áldott állapotba került, a kollégiumot, ahol lakott el kellett hagynia, és Budapesten sehogyan sem tudott albérletet találni, mindenütt elutasították. Amikor értesültünk erről, akkor ajánlottuk fel neki, hogy segítünk.

Az igen kedves keresztény hölgy azóta itt Szombathelyen megszülte a kisfát, nagyon hálás azért, hogy segítettünk.
A kisfiú édesapja szintén kameruni, Németországban dolgozik, és lehetséges, hogy hamarosan az édesanya és a kisfiú is követik őt Németországba.

Egyházmegyénk segít továbbá egy Eritreából való hölgyet, aki a Krisztusban való hite miatt kényszerült elmenekülni hazájából. Egy ideig az Esztergomi Roma Misszió házába fogadtuk be, most pedig itt Szombathelyen biztosítottunk számára szállást. A hölgy szeretne visszatérni Etiópiába, ahová időközben több családtagja át tudott szökni.

Végül befogadtunk egy nagyon szimpatikus, mosolygós pakisztáni családot (egy házaspárt két középiskolás korú gyermekkel). A család katolikus, az édesanya egy katolikus iskolában volt angol tanárnő. A plébános ajánlólevelet írt a családról, jól ismeri őket. Ez alapján a család vízumot kapott vagyis ők is teljesen legálisan tartózkodnak Magyarországon.

*

Hálásak vagyunk azért, hogy legalább egy kicsit segíthettünk abban, hogy egy kisgyermek békés körülmények között megszülethessen, egy édesanya visszatérhessen a szerettei körébe, egy család pedig új, szabadabb életet kezdhessen.

Szerző