Árpád-sávos zászló és DK-s lufi - Együtt a többség

Publikálás dátuma
2018.04.22. 01:15
FOTÓ: Markoszov Szergej

Este hat órára hirdették meg a tüntetést. Fél hatra már teljesen megtelt a Kossuth tér, de az emberek folyamatosan csak jöttek a környező utcák felől. Sok tízezren gyűltek össze ismét. „Orbán! Hol vannak a kameráid? Remélem, látsz minket!” – kiáltotta egy férfi. „Ha ő nem is, a TEK-esek látnak” – nyugtatta meg az ismerőse. Volt mit nézni: negyed hétkor indult meg a tömeg az Alkotmány utcán. Majdnem egy teljes órába telt, mire az utolsó demonstrálók is elhagyták a Kossuth teret, mindenki a Szabad sajtó útja felé vette az irányt, ahol később beszédek hangoztak el.

A helyszínválasztás nem véletlen: a Mi vagyunk a többség csoport által szervezett újabb megmozdulás – az előző hetihez hasonlóan – az április 8-ai választások tisztaságát kérdőjelezte meg, ám most konkrétan a Fidesz közpénzből épített pártmédiája, a sajtószabadság korlátozása került a figyelem középpontjába. A szervezők szerint a Fidesz újabb kétharmados győzelme jórészt annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány vidéken teljesen felszámolta a szabad, független sajtót, a helyi médiumok mindenhol a hazug kormánypropagandát terjesztik.

– Rohadt sokan vagyunk most is. Valamit kezdeni kellene ezzel. Jó, hogy így vonulgatunk, de azért egyszer nem ártana rendesen odacsapni nekik – nyilatkozta lapunknak a férfi, aki az imént „Orbán kamerái” után érdeklődött. Arra a felvetésünkre, hogy ha a 2006-os őszi eseményekhez hasonló helyzet alakulna ki, a kormánymédia az Origótól az M1 Híradóig minden bizonnyal „agresszív anarchista csőcseléknek” kiáltaná ki a tüntetőket, mindössze annyit felelt: „magasról tesz” az Origóra.

A Bajcsy-Zsilinszky úton haladó több tízezres tömeg moraját egy háztömbbel arrébb is hallani lehetett. A Deák Ferenc téren egy külföldi asszony angolul érdeklődött, meg tudnánk-e mondani, mi történik. Turista volt, mint kiderült, férjével együtt Németországból, Münchenből érkeztek Budapestre.
– Tüntetés – hangzott a rövid tájékoztatás.
– Nahát. És mi ellen tüntetnek?
– A kormány és Orbán Viktor miniszterelnök ellen.
– Hát, nem lennék a miniszterelnökük helyében – mondta nevetve a férj.

Az Astoriánál egy idős néni keltett derült hangulatot, miközben lakásának erkélyéről, ránézésre már pizsamába öltözve nemzetiszín zászlót lengetett és integetett a demonstrálóknak. A Szabad sajtó út végén, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított pódiumnál néhány perccel este nyolc előtt már moccanni sem lehetett, a tömeg vége nem sokkal a Puskin mozi előtt állt meg. Gyerekektől idősekig minden korcsoportból láttunk résztvevőket, de különösen feltűnő volt, hogy más, korábbi demonstrációkhoz képest milyen sok a fiatal arc.

A beszédek megkezdése előtt volt alkalmunk megkérdezni néhányukat, mit gondolnak a megmozdulásról. – Mindenképp nyomást kell gyakorolnunk, aztán vagy elérünk valamit, vagy nem. Orbán fél a tömegtől – nyilatkozta egy 26 éves fiú, aki barátnőjével együtt érkezett. A lány még egyetemista, tanárnak készül. – Néha elbizonytalanodom, hogy rosszul választottam, de aztán mindig történik valami, ami megerősít. Most például ez a tüntetés – mondta.

– Engem halálra idegesít, amit ezek csinálnak. Nem bírom felfogni, hogy így be lehet hülyíteni egy népet – utalt az Orbán-kormány „eredményeire” a 32 éves Patrik. Hangsúlyozta: a múlt heti tüntetésen is kint volt, most is kint van, és ha kell, jövő héten is kint lesz. A tömegben összefutottunk Lukácsi Katalinnal, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egykori tagjával is. – Nagyon jó érzés, hogy most is ilyen sok ember jött el. Nem tudom, hogy kialakulhat-e ebből egy mozgalom, de az mindenképp jelent valamit, hogy békésen együtt tud vonulni az Árpád-sávos zászló a DK-s lufival. Jó látni, hogy képesek vagyunk egy ilyen összefogásra, és nem dőlt tőle össze a világ – fogalmazott. Lukácsi szerint ez erős löketet adhat az ellenzéki politikusoknak, hogy szedjék össze magukat. – Jövőre önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek, addigra le kell tenniük valamit az asztalra – mondta.

A demonstráción felszólalt Móra Veronika, a kormány által vegzált Ökotárs Alapítvány igazgatója, Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője, Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely újságíró, tanár, Unyatyinszky György, a nemrég megszüntetett Magyar Nemzet újságírója, valamint Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is. Mindannyian megköszönték a megjelent tízezreknek a támogatást, s hangsúlyozták: a békés, demokrata állampolgároké a valódi erő. Gyetvai külön kiemelte, hogy tanulni kell Orbán Viktor hibájából: nem szabad kettéosztani az országot, egyesíteni kell azt. Homonnay üzent Rogán Antal propagandaminiszternek, aki a múlt heti tüntetést bolhacirkuszhoz hasonlította. – A bolha csípése igen kellemetlen tud lenni – mondta.

– Lehet, nem kell újabb négy évet várnunk arra, hogy megbukjon ez a kormány – erről Márki-Zay Péter beszélt a végeláthatatlan tömeg előtt. A hódmezővásárhelyi polgármester ugyanakkor kemény üzenetet intézett az ellenzéki pártok felé, szerinte a mostani választásokon a szavazók őket váltották le. Úgy véli, teljesen új ellenzékre lenne szükség. A demonstrálóknak pedig azt üzenete: ne várjanak külső segítségre, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki.

A tüntetés hivatalosan este kilenckor ért véget. A szervezők bejelentették: petíciót indítanak a közmédia felszabadításáért, a következő megmozdulást pedig május 8-ára, az új parlament alakuló ülésének napjára ígérik.

A tüntetésről szóló korábbi cikkünket itt találja, a fotógalériát pedig itt tekintheti  meg.

Szerző

Itt az öt nyerőszám

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok: 

4 (négy)
14 (tizennégy)
27 (huszonhét)
63 (hatvanhárom)
65 (hatvanöt)

Joker: 987101

Nyeremények:
5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvényekre egyenként 1 612 125;
3 találatos szelvényekre egyenként 14 710;
2 találatos szelvényekre egyenként 1305 forintot fizetnek.

Szerző

2.0 Mi vagyunk a többség! - Véget ért a tüntetés (fotók)

Publikálás dátuma
2018.04.21. 20:12
FOTÓ: Molnár Ádám
A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám / Népszava.

A tudósítás a hvg.hu közvetítésének segítségével készült.

21:15

Folytatjuk!

A tüntetés a Himnusz és az Örömóda hangjaival ér véget. A parlament alakuló ülésnek napjára, május 8-ára ígérik a folytatást.

21:00

Ezt a rendszert a félelem tartja össze!

„Lehet, nem kell négy évet várni, hogy ezt a kormányt megbuktassák” – mondja Márki-Zay. „Ne kívülről várjuk a segítséget, a szabadságát minden nép csak maga vívhatja ki”

20:51

Van remény! Márki-Zay Péter következik, Hódmezővásárhely polgármestere, az est "sztárja"

Azt mondja, hogy múlt héten, a tömegben állva döbbent rá, hogy van remény, „és igen, mi vagyunk a többség. Az emberek adnak reményt a gonosszal szemben.” Márki-Zay kimondja: nem tudunk változtatni ezen a választási eredményen. De a mostani tömeg nem vesztes sereg, az máshogy néz ki. „Mi itt vagyunk, és itt is maradunk. A vereség ellenére tudnunk kell, hogy ami nem öl meg, az megerősít” – mondja. 

Márki-Zay szerint a nép leváltotta az ellenzéket: „Nincs azoknak esélye, akik nem fogtak össze saját érdekük szerint sem”. Új ellenzéket követel, mert bár minden pártban vannak tisztességesek, de mindenütt ott vannak a korrupt hatalom ügynökei. „Nekünk is Magyarország az első” – mondja Márki-Zay

20:33

Elegünk van! Homonnay Gergely következik, az egyik szervező és tanár.  Azt sorolja, hogy miből van elegük a tüntetőknek, akik át is veszik, skandálják, hogy "Elegünk van!" Rogánnak is üzen Homonnay: a bolha csípése igen kellemetlen. A miniszter ugyanis a múlt heti tüntetést bolhacirkusznak nevezte.

20:25

Irány az utca! Gyetvai Viktor diáktüntető először megpróbálja felmérni a tömeget, amely az Astoráig tart, majd lelkesíti a résztvevőket.

„Ti írjátok a történelmet – mondja, – és ez a mostani tüntetés is benne lesz a könyvekben. Egy hete többen voltunk, mint 1956-ban. Higgyünk benne, hogy elegen vagyunk a változáshoz. „Mi vagyunk a többség!” – skandálja a tömeg. Gyetvai szerint a változás az utcán kezdődik, de nem ott ér véget. Gyetvai szerint tanulni kell Orbán hibájából: nem lehet ketté osztani az országot. Egyesíteni kell azt.

20:05

Unyatyinszky György, a megszüntetett Magyar Nemzet újságírója a következő felszólaló.

Ő a tüntetéstől távolmaradókhoz is szól: „Higgyétek el, hogy nem lehet az állampolgárok kétharmadát kirúgni a munkahelyéről, nem lehet az emberek kétharmadát elüldözni az országból, csak mert nem egyezik a véleménye a kormányéval. Nem kell félnetek, keressétek egymást!” Szerinte nem a pártokra kell várni, a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel meglehet keseríteni a „kamukétharmadnak” a következő éveit.

Ezután videóüzenetek következnek.

20:00

Gulyás Balázs szervező először Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjének ad szót.

„A civilek elleni támadás célja a beleszólás, a vélemény eltiprása. De civilek nélkül nem kapnak segítséget az elesettek” – mondja Móra. „Ez rajtunk is áll, mert a civil társadalom belőlünk, állampolgárokból áll. Sokan vagyunk, sok eszközünk van tiltakozni, ki is fogjuk használni.”

19:50

Több mint százezeren vagyunk! - jelentik be a szervezők. Rengetegen vannak még a Kossuth Lajos utcában, amikor a színpadon megkezdődnek a beszédek. Az elhangzottak a végén külön cikkben is összefoglaljuk!

19:35

Kicsinek tűnik a hely, talán a szervezők sem számítottak ekkora tömegre a második alkalommal, sokan szorultak ki a Kossuth Lajos utcába. A kihangosítás így könnyen kevés lehet, sokan az Astoriát sem érték még el. Zúg a "Diktátor!" A színpadnál készülnek a felszólalók, köztük Hódmezővásárhely új polgármestere.

19:15

A Szabad sajtó útjánál már most meglepő számban várnak tüntetők az Astoriához érkező menetre. A színpad előtt már többen vannak, mint egy szokásos ellenzéki tüntetésen. Komoly tömeg mozdult meg a második hívásra is. Persze zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mi vagyunk a többség!"

A tüntetés élő közvetítését itt is nézheti!

19:00

A Deák téren van a menet eleje, a szervezők szerint több tízezren lehetnek. Itt csatlakozik a Momentum. A Deák térnél több ezren nézik az érkező tömeget, feltehetően turisták. Van, aki itt csatlakozik, és van, aki a Budapest útikönyvben keresi, milyen "népszokás" lehet ez. 

18:45

A menet jókedvűen halad a Bajcsy-Zsilinszky úton, tucatnyi rendőr vezeti fel őket. A hangerő már megemelkedett. „Ébresszük fel Budapestet, hangos tüntetés ez, nem csendes!„ – mondja a műsorközlő. Feltűnik Demszky Gábor korábbi főpolgármester is.

18:41

A tömegben rengeteg a fiatal, a tömeg halad előre, és néha egy füttyögéshullám hallható. A képek tanúsága szerint a megmozdulás békés, nyugodt.

18:30

A tömeg elindult az Alkotmány utcán át. A cél a Szabad sajtó útja, ott hallgatják majd meg a beszédeket. Zúg az "Orbán takarodj!" és a "Mocskos Fidesz!"

18:10

A múlt hetihez hasonlóan mára is kormányellenes, békés tüntetést szerveznek a Parlament elé. A „2.0 Mi vagyunk a többség” nevű eseményre Facebookon több mint ötvenezren jelezték részvételüket.

Ma este a demonstráción felszólal majd Márki-Zay Péter, de szót kap még a tervek szerint Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója,  Gyetvai Viktor diáktüntető, Homonnay Gergely, Gulyás Balázs, és Unyatyinszky György is.

Szerző