Egymásnak üzenget a PDSZ és a minisztérium

Publikálás dátuma
2018.04.22 12:15
FOTÓ: Tóth Gergő

Az elmúlt politikai ciklus is azt igazolta, hogy a párbeszéd és a közös munka mellett a legjelentősebb - ám nem elégséges - oktatást pozitívan érintő korrekciót csak az utca nyomására, a 2015-16-os "tanárlázadás" hatására tette meg a hatalom - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Megírtuk: a PDSZ pénteken utcai sajtótájékoztatót tartott Budapesten az Emmi épülete előtt, ahol Szűcs Tamás, a szervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke bejelentette: az Emmi felszámolását és önálló oktatási minisztérium létrehozását követelik. Az Emmi ezt követően gunyoros hangvételű közleményben reagált, amelyben először megjegyezték, csak a sajtóból értesültek arról, hogy a PDSZ-nek új elnöke van. Majd hozzátették, bíznak abban, hogy lesz módjuk "nem csak az utcáról megismerni a PDSZ oktatásszakmai elképzeléseit".

"A PDSZ mostani nyilvános sajtótájékoztatójának egyetlen követelését, az önálló Oktatási Minisztérium létrehozását nemcsak az utcán, hanem évek óta számtalan fórumon hangoztattuk. A követelés aktualitását a kormányváltás adja" - replikázott a szakszervezet Országos Választmánya. Mint írták, a PDSZ a jövőben is fog közterületen, ha úgy tetszik "utcán" akciókat szervezni, hiszen ez egy demokráciában bevett gyakorlat. Továbbá sajnálják, hogy az Emmi csak a sajtóból értesült az elnökcseréről, de ezt nem tartják lényegi kérdésnek. "A megjegyzést besoroljuk az utóbbi évek csöppet sem szokatlan manipulatív megjegyzéseink sorába, hiszen alkalmas arra, hogy a lényegi tartalmi kérdésről elterelje a figyelmet" - írták.

- Az oktatásirányítás rendszerének átalakítása mellett a pedagógusok terhelésének csökkentése, a tananyag mennyiségének átstrukturálása is első helyen szerepel a követeléseink között. Utóbbi a diákok terhelését is nagyban érinti - nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás. A PDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta: célja a szakszervezet megerősítése, új tagok toborzása, ennek érdekében már egy stratégiát is kidolgozott.

Arra a kérdésünkre, tervezi-e erősíteni az együttműködést a másik nagy tanári érdekképviselettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), úgy válaszolt: nagy lehetőség előtt állnak annak érdekében, hogy az együttműködés erősödjön, hiszen nyáron a PSZ-en belül is tisztújítás lesz.

- Én személy szerint eddig sok mindenben nem értettem egyet a PSZ vezetésével. Konkrét példát is mondok: decemberben a társ-szakszervezetek megkérdezése nélkül írtak alá 39 tankerületben olyan kollektív szerződéseket, amelyek szerintem nem minden munkavállaló érdekeinek feleltek meg. Egy kollektív szerződés aláírása a szakszervezeti világ egyik legfontosabb döntése, ezért is lett volna fontos az egyeztetés. Bízom abban, hogy lesz egy olyan arcújítás a PSZ-nél, ami lehetővé teszi majd a hatékonyabb együttműködést - fogalmazott Szűcs.

Érdeklődtünk arról is, számítanak-e az eddigi PDSZ-elnök, Mendrey László munkájára. Szűcs erre úgy felelt, "informálisan" meghallgatják Mendrey véleményét, tapasztalatait is, de "formális" módon nem számítanak a segítségére.

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.