Ujhelyi: Három gyerek, négy kerék, csak épp Londonban

A közel húsz évvel ezelőtti orbáni ígéret - "három szoba, három gyerek, négy kerék" - mára kétségkívül sokaknál megvalósult; kár, hogy Londonban, Münchenben, Manchesterben, Brüsszelben vagy éppen Máltán - írta Ujhelyi István Orbán Viktor minapi bejelentésére reagálva, mely szerint a következő kormányzás "demográfiai súlypontú" lesz.

Az MSZP európai parlamenti képviselője elismerte, a demográfia valóban rendkívül fontos kérdés a jelen Magyarországán, hiszen bennünket fenyeget talán legjobban az elöregedés, a népességfogyás és az immár nemzetbiztonsági kockázatot jelentő elvándorlás problémája. "Nagyon helyes, ha a kormány végre felismeri, hogy ezekben a kérdésekben - különösen alkotmányozó többséggel bíró felhatalmazás birtokában - jelentős felelőssége és kötelessége van. Aggodalomra és kétkedésre ad azonban okot, hogy a Fideszt eleddig csak az a néhány száz vagy ezer ember érdekelte igazán, akik a feltőkésített szűk narancsos elithez tartoznak" - írta. Ujhelyi szerint csak remélni lehet, hogy a "családok gyarapodása" alatt a Fidesz képviselői nem a saját családjaik gazdagodását értik; ahogyan tették ezt eddig.

Emlékeztetett: az elmúlt években mintegy hatszázezer ember, főként gyermekvállalás előtt álló fiatal hagyta el az országot, elsősorban a fojtogató politikai és gazdasági helyzet miatt. Hivatalos adatokkal alátámasztható, hogy ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik meg, néhány évvel ezelőtt csak Angliában annyi magyar gyermek jött a világra, mint ugyanabban az évben Vas megyében. "A Fidesz eleddig csupán kalandvágyó fiatalokként tekintett az elment százezrekre, érdek-képviseletükkel nem foglalkozott, sőt, másodrangú állampolgárokká minősítette le őket a szavazati joguk adminisztratív korlátozásával" - fogalmazott Ujhelyi, aki szerint a kivándorlás valójában súlyos, modern kori Trianonnal felérő sebeket ejt Magyarországon, Orbánnak pedig bocsánatot kell kérnie a kivándorolt százezrektől, amiért cserben hagyta őket.

"A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznyolcvannyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom" - zárta közleményét.

Szerző

Sürgős! - Összehívja az ellenzéket az LMP

Már holnap találkozni akarnak az ellenzéki frakciókkal, hogy egyeztessék a parlamenti politizálással kapcsolatos terveiket.

Az LMP egyeztetésre hívja a teljes ellenzéket az Országgyűlés alakuló ülése előtt. Az LMP megválasztott képviselői hétfőre tárgyalásra hívják az ellenzéki frakciókat, hogy egyeztessék a parlamenti politizálással kapcsolatos terveiket, elképzeléseiket- közölte vasárnap a párt. 

Közleményükben ezt írják: "az LMP szerint az ellenzéki pártoknak nem egymással, hanem a Fidesszel kell küzdeni, mert csak így lehet valódi ellenállást kifejteni a kormánypártok hatalmával szemben". Hozzáteszik: "ennek elősegítése érdekében kezdeményezi a párt a hétfői egyeztetést".

Szerző
Témák
ellenzék LMP

Egymásnak üzenget a PDSZ és a minisztérium

Publikálás dátuma
2018.04.22. 12:15
FOTÓ: Tóth Gergő

Az elmúlt politikai ciklus is azt igazolta, hogy a párbeszéd és a közös munka mellett a legjelentősebb - ám nem elégséges - oktatást pozitívan érintő korrekciót csak az utca nyomására, a 2015-16-os "tanárlázadás" hatására tette meg a hatalom - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Megírtuk: a PDSZ pénteken utcai sajtótájékoztatót tartott Budapesten az Emmi épülete előtt, ahol Szűcs Tamás, a szervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke bejelentette: az Emmi felszámolását és önálló oktatási minisztérium létrehozását követelik. Az Emmi ezt követően gunyoros hangvételű közleményben reagált, amelyben először megjegyezték, csak a sajtóból értesültek arról, hogy a PDSZ-nek új elnöke van. Majd hozzátették, bíznak abban, hogy lesz módjuk "nem csak az utcáról megismerni a PDSZ oktatásszakmai elképzeléseit".

"A PDSZ mostani nyilvános sajtótájékoztatójának egyetlen követelését, az önálló Oktatási Minisztérium létrehozását nemcsak az utcán, hanem évek óta számtalan fórumon hangoztattuk. A követelés aktualitását a kormányváltás adja" - replikázott a szakszervezet Országos Választmánya. Mint írták, a PDSZ a jövőben is fog közterületen, ha úgy tetszik "utcán" akciókat szervezni, hiszen ez egy demokráciában bevett gyakorlat. Továbbá sajnálják, hogy az Emmi csak a sajtóból értesült az elnökcseréről, de ezt nem tartják lényegi kérdésnek. "A megjegyzést besoroljuk az utóbbi évek csöppet sem szokatlan manipulatív megjegyzéseink sorába, hiszen alkalmas arra, hogy a lényegi tartalmi kérdésről elterelje a figyelmet" - írták.

- Az oktatásirányítás rendszerének átalakítása mellett a pedagógusok terhelésének csökkentése, a tananyag mennyiségének átstrukturálása is első helyen szerepel a követeléseink között. Utóbbi a diákok terhelését is nagyban érinti - nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás. A PDSZ ügyvezető elnöke hangsúlyozta: célja a szakszervezet megerősítése, új tagok toborzása, ennek érdekében már egy stratégiát is kidolgozott.

Arra a kérdésünkre, tervezi-e erősíteni az együttműködést a másik nagy tanári érdekképviselettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), úgy válaszolt: nagy lehetőség előtt állnak annak érdekében, hogy az együttműködés erősödjön, hiszen nyáron a PSZ-en belül is tisztújítás lesz.

- Én személy szerint eddig sok mindenben nem értettem egyet a PSZ vezetésével. Konkrét példát is mondok: decemberben a társ-szakszervezetek megkérdezése nélkül írtak alá 39 tankerületben olyan kollektív szerződéseket, amelyek szerintem nem minden munkavállaló érdekeinek feleltek meg. Egy kollektív szerződés aláírása a szakszervezeti világ egyik legfontosabb döntése, ezért is lett volna fontos az egyeztetés. Bízom abban, hogy lesz egy olyan arcújítás a PSZ-nél, ami lehetővé teszi majd a hatékonyabb együttműködést - fogalmazott Szűcs.

Érdeklődtünk arról is, számítanak-e az eddigi PDSZ-elnök, Mendrey László munkájára. Szűcs erre úgy felelt, "informálisan" meghallgatják Mendrey véleményét, tapasztalatait is, de "formális" módon nem számítanak a segítségére.

Szerző