Előfizetés

Mozgalomkutató: nem megoldás a pártellenesség

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.04.22. 19:02

A nagy kormányellenes demonstrációk élményközösséget hoztak létre, új politikai energiákat szabadítottak fel. A folytatás azonban egyelőre bizonytalan. Hiba lenne a civil tömegeket szembeállítani az ellenzéki pártokkal – hangsúlyozta Mikecz Dániel mozgalomkutató, a Republikon Intézet politológusa.

Megjelentek ugyanazok a pártellenes szólamok, amelyeket ellenzéki oldalon már a 2014-es parlamenti választás előtt is hallottunk – jegyezte meg Mikecz Dániel. Az ismét sok tízezer embert megmozgató szombati tüntetés legnagyobb érdeklődéssel várt fellépője, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester felszólalására utalt. Márki-Zay arról beszélt, hogy a mostani választáson a szavazók leváltották az ellenzéket, az egybegyűlteket pedig így méltatta: „ti vagytok az új ellenzék”.

Mikecz Dániel kétségkívül új elemnek minősítette, hogy – immáron másodszor – rendkívül heterogén összetételű tömeg gyűlt össze, amelynek politikai szimpátiája a Jobbiktól egészen a Demokratikus Koalícióig terjed. Nem látszik, hogy a pártpolitikai elitek képesek-e olyan konstrukciót kidolgozni, amelynek révén ez a reményt adóan hatalmas, színes tömeg egyben tartható. De nem világos az sem, hogy Márki-Zay milyen szerepet szán a jelenlegi ellenzéki pártoknak, hol lenne a helyük a hódmezővásárhelyi polgármester által kívánatosnak tartott összefogásban.

A tapasztalatok alapján egészen bizonyos – jelentette ki Mikecz Dániel –, hogy a pártellenesség nem segít. Ez a felfogás nem megoldja, hanem tetézi a gondokat: a következmény borítékolhatóan az lesz, hogy „osztódással csökken” az ellenzék ereje. Az „ellenzékváltás” azt is jelentheti, hogy Márki-Zay új ellenzéki párt feltűnését (esetleg: alapítását) látná szívesen. Ha így van, akkor az elképzelése újabb konfliktusokat szül. A mostani ellenzéki pártok nyilván nem fogják szótlanul tűrni, hogy háttérbe szorítsák őket.

„Nem elég kisétálni a Kossuth térre” – nyilatkozta lapunknak Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője a szombati demonstráció előtt. A megállapítással Mikecz Dániel is egyetért. Csakhogy a kutatások eddig azt mutatták, hogy a szervezeti aprómunkát kevesen vállalják: 70 ezer ellenzéki tüntetőből talán hetvenen hajlandók havonta legalább egy délutánjukat feláldozni azért, hogy valamilyen politikai cél érdekében önkéntes tevékenységet végezzenek. Miközben a pártok, bármilyen fogyatékosságokkal is, „folyamatosan szervezeti munkában tartják” a tagságukat.

Kérdés, hogy az ellenzéki tüntetők mentalitásán sikerül-e változtatni, a kormányellenes demonstrációk jelentenek-e olyan közös identitásképző erőt, amely hosszabb távon is megmarad, és amelynek párpolitikai folyományai lesznek. Vagy pedig megint jön a „belenyugvó kiábrándulás”. A választ Mikecz Dániel szerint csak jövőre, az európai parlamenti és az önkormányzati választások alkalmával kapjuk meg. 

Hatosra várva

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

2 (kettő)
5 (öt)
15 (tiznöt)
27 (huszonhét)
31 (harmincegy)
41 (negyvenegy)

Nyeremények:

6 találatos szelvény nem volt;
az 5 találatos szelvényekre 216 380;
a 4 találatos szelvényekre 5490;
a 3 találatos szelvényekre 1495 forintot fizetnek.

Megkezdődött a dunai hajózási szezon

Publikálás dátuma
2018.04.22. 17:18
MTI Fotó: Bruzák Noémi
A fővárosban vasárnap harminc hajóval kezdődött a "kirajzás".

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke azt mondta: a flottához, a Dunán állomásozó hajók számához képest, jól használjuk ki a lehetőségeket, évente mintegy 2,5 millió ember veszi igénybe a különböző vízi szolgáltatásokat.

Közlése szerint az egyik legfőbb turisztikai attrakció a Dunáról megtekinteni Budapest nevezetességeit, például a Gellért-hegyet és a Parlamentet. Csak a szállodahajók fedélzetéről évente mintegy 200 ezer utas csodálja meg a főváros látnivalóit - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Dunakanyar fejlesztésére - kikötők és a flotta megújítására - több mint 10 milliárd forintot fordítanak, továbbá a Tiszán most indul egy 5 milliárd forintos program, amelynek keretében kirándulóhajókat szereznek be.