Mozgalomkutató: nem megoldás a pártellenesség

Publikálás dátuma
2018.04.22 19:02

Fotó: /

A nagy kormányellenes demonstrációk élményközösséget hoztak létre, új politikai energiákat szabadítottak fel. A folytatás azonban egyelőre bizonytalan. Hiba lenne a civil tömegeket szembeállítani az ellenzéki pártokkal – hangsúlyozta Mikecz Dániel mozgalomkutató, a Republikon Intézet politológusa.

Megjelentek ugyanazok a pártellenes szólamok, amelyeket ellenzéki oldalon már a 2014-es parlamenti választás előtt is hallottunk – jegyezte meg Mikecz Dániel. Az ismét sok tízezer embert megmozgató szombati tüntetés legnagyobb érdeklődéssel várt fellépője, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester felszólalására utalt. Márki-Zay arról beszélt, hogy a mostani választáson a szavazók leváltották az ellenzéket, az egybegyűlteket pedig így méltatta: „ti vagytok az új ellenzék”.

Mikecz Dániel kétségkívül új elemnek minősítette, hogy – immáron másodszor – rendkívül heterogén összetételű tömeg gyűlt össze, amelynek politikai szimpátiája a Jobbiktól egészen a Demokratikus Koalícióig terjed. Nem látszik, hogy a pártpolitikai elitek képesek-e olyan konstrukciót kidolgozni, amelynek révén ez a reményt adóan hatalmas, színes tömeg egyben tartható. De nem világos az sem, hogy Márki-Zay milyen szerepet szán a jelenlegi ellenzéki pártoknak, hol lenne a helyük a hódmezővásárhelyi polgármester által kívánatosnak tartott összefogásban.

A tapasztalatok alapján egészen bizonyos – jelentette ki Mikecz Dániel –, hogy a pártellenesség nem segít. Ez a felfogás nem megoldja, hanem tetézi a gondokat: a következmény borítékolhatóan az lesz, hogy „osztódással csökken” az ellenzék ereje. Az „ellenzékváltás” azt is jelentheti, hogy Márki-Zay új ellenzéki párt feltűnését (esetleg: alapítását) látná szívesen. Ha így van, akkor az elképzelése újabb konfliktusokat szül. A mostani ellenzéki pártok nyilván nem fogják szótlanul tűrni, hogy háttérbe szorítsák őket.

„Nem elég kisétálni a Kossuth térre” – nyilatkozta lapunknak Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője a szombati demonstráció előtt. A megállapítással Mikecz Dániel is egyetért. Csakhogy a kutatások eddig azt mutatták, hogy a szervezeti aprómunkát kevesen vállalják: 70 ezer ellenzéki tüntetőből talán hetvenen hajlandók havonta legalább egy délutánjukat feláldozni azért, hogy valamilyen politikai cél érdekében önkéntes tevékenységet végezzenek. Miközben a pártok, bármilyen fogyatékosságokkal is, „folyamatosan szervezeti munkában tartják” a tagságukat.

Kérdés, hogy az ellenzéki tüntetők mentalitásán sikerül-e változtatni, a kormányellenes demonstrációk jelentenek-e olyan közös identitásképző erőt, amely hosszabb távon is megmarad, és amelynek párpolitikai folyományai lesznek. Vagy pedig megint jön a „belenyugvó kiábrándulás”. A választ Mikecz Dániel szerint csak jövőre, az európai parlamenti és az önkormányzati választások alkalmával kapjuk meg. 

2018.04.22 19:02

Sorsok Háza : Izraelben is aggódnak

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:14

Fotó: / Tóth Gergő
A Sorsok Háza ügye is téma volt, amikor Reuven Rivlin izraeli államfő hivatalában fogadta Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét. Heisler, aki nemrég tért haza Izraelből, kérdésünkre közölte: nincs felhatalmazása rá, hogy az államfővel folytatott megbeszélés részleteiről nyilatkozzon, de azt jelezte, kint tartózkodása idején az izraeli sajtót két magyar vonatkozású esemény is foglalkoztatta. Az egyik a Sorsok Háza, amelynek koncepciójával kapcsolatban széles körben erős aggályokat fogalmaznak meg. A másik a Figyelő „egyértelműen antiszemitának tartott” címlapja. (A szóban forgó lapszám első oldala pénzesőben ábrázolta Heisler Andrást.)
Múlt héten jött a hír, hogy Orbán Viktor „két tanácsadója” a Sorsok Házáról tárgyal Netanjahu miniszterelnök munkatársával, Reuven Azarral.
Heisler András tájékoztatása szerint Tel-Avivban ünnepséget rendeztek a magyar nyelvű izraeli újság, az Új Kelet fennállásának századik évfordulója alkalmából. A rendezvényen Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is részt vett. A Szombat portálon megjelent értesülést megerősítve Heisler elmondta, ők ketten lehettek Azar tárgyalópartnerei. A konzultáció eredményéről a Mazsihisz elnökének nincs információja. Ahogyan arról a Népszava is beszámolt, a kormány a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába adta a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesítendő új emlékközpontot, az évek óta üresen álló Sorsok Házát. Az intézmény tartalmi kialakításában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is szerepet kap, akit kritikusai azzal vádolnak, hogy a Horthy-korszakot mentegető, történelemhamisító koncepciót akar megvalósítani. Heisler hangsúlyozta, a Mazsihisz továbbra is kész szakértői segítséget nyújtani ahhoz, hogy a Sorsok Házában történelmi szempontból hiteles kiállítás jöjjön létre. Tárgyalópartnernek azonban a Mazsihisz nem az EMIH-et és Schmidt Máriát, hanem kizárólag a magyar kormányt tekinti.
2018.12.10 17:14

Az előírtnál nagyobb béremelést kaphatnak a XV. kerületi önkormányzati dolgozók

Publikálás dátuma
2018.12.10 17:08

Fotó: Google Street View/
Emellett továbbra is részesülhetnek majd a cafeteria-juttatásokból.
A törvényben előírtnál jobban nőhet az önkormányzati dolgozók fizetése a XV. kerületben, az emelést saját forrásaiból fedezné a képviselő-testület – közölte honlapján a XV. kerületi önkormányzat. Mint írják, ha a testület kedden elfogadja Németh Angéla polgármester programját, a kerület több ezer önkormányzati dolgozója az előírtat jócskán meghaladó béremelést kaphat. Emellett a XV. kerület alkalmazásában állók várhatóan továbbra is részesülhetnek majd a cafeteria-juttatásokból, és az önkormányzati dolgozók, illetve családjaik helyzetét javíthatja a bevezetni tervezett Palota-pótlék is. A témában lezajlott bizottsági ülések tapasztalatai azt jelzik, hogy a Fidesz és az LMP önkormányzati képviselői várhatóan nemet mondanak az önkormányzati dolgozók megélhetését könnyítő javaslatcsomagra – teszik hozzá.
2018.12.10 17:08