Remény a békére

Publikálás dátuma
2018.04.23 07:32
Úton-útfélen, az egész országban követték a lakosok Kim Dzsong Un bejelentését Fotó: AFP/Jung Yeon-je
Világszerte kedvezően fogadták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentését, amely szerint hazája felfüggeszti a nukleáris-, illetve interkontinentális ballisztikus rakétakísérleteket.

Szöul úgy véli, Kim Dzsong Un bejelentésével jelentős előrelépést tehetnek egy nukleáris fegyvermentes Koreai-félsziget felé vezető úton. A közlemény szerint az egész világ ezt szeretné, s rendkívül jó alapot teremt az észak- és dél-koreai vezető közelgő csúcstalálkozójához.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) felkérte Észak-Koreát arra, csatlakozzon a szervezethez. Ezzel ugyanis formálissá is válna a bejelentés, amely szerint az ország felhagy a nukleáris kísérletekkel. Abe Sindzo japán miniszterelnök óvatos derűlátással értékelt. Kifejtette, majd kiderül, hogy Észak-Korea megsemmisíti-e tömegpusztító fegyvereit, s ez visszafordíthatatlan folyamat lesz-e. Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig utalt arra, hogy a phenjani közleményben az interkontinentális ballisztikus rakétakísérletek leállításáról van szó, a rövid- és közepes hatótávolságú tesztekről azonban nem tesznek említést benne. Ezekkel a sztálinista állam Dél-Koreát és Japánt is megtámadhatná. Tokió ezért nem tartja teljesnek a bejelentést.

Kína kedvezően fogadta Kim Dzsong Un bejelentését. A pekingi közlemény szerint Észak-Korea ezzel azt kívánja jelezni, hogy a gazdaság, az életszínvonal fejlesztését tartja legfontosabb feladatának. Lu Kang, a pekingi külügyminisztérium szóvivője azt közölte, az észak-koreai vezető hozzájárul ahhoz, hogy megszűnjön a feszültség a Koreai-félszigeten. Hasonlóképpen Moszkva is üdvözölte a bejelentést. A külügyminisztérium szóvivője utalt arra, jelentős változások mennek végbe a térségben, ahol két-három hónappal ezelőtt még az atomháború rémképe fenyegetett. A Föderációs Tanács külügyi bizottságának elnöke pedig azt közölte, Phenjannak tartania kell magát az atomsorompó egyezmény előírásaihoz.

António Guterres ENSZ-főtitkár kedvező lépésről tett említést, amellyel kialakulhat a bizalom légköre, hosszabb távon pedig nukleáris fegyvermentes Koreai-félsziget jön létre. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője reményét fejezte ki, hogy a két Korea vezetője, illetve a Kim Dzsog Un és Donald Trump között tervezett csúcstalálkozó révén tovább javul majd a helyzet.

Hogy mennyire lehet áttörésről beszélni, azt csak a jövő döntheti el. A szombati észak-koreai közleményben ugyanis csak a nukleáris kísérletek leállításáról tesznek említést, arról nem, hogy Észak-Korea lemondana a tömegpusztító fegyverekről. Az azonban mindenképpen fontos fegyvertény, hogy bejelentették a Punggye-Riben található nukleáris kísérleti telephely bezárását.

Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteken, a két ország határán található Panmindzsonban találkozik egymással. A két Korea közötti háború (1950-1953) óta ez lesz mindössze a harmadik találkozó a két állam irányítói között. Az észak-koreai atomprogram mellett Mun Dzse In szót kíván ejteni arról is, miként lehetne megteremteni a tartós béke esélyét a térségben. A háborút csak fegyverszünet zárta le, békemegállapodás nem.

A csúcstalálkozót megelőzően forróvonalat alakítottak ki az észak- és a dél-koreai vezető között. Ezen bármikor elérhetik egymást. A szöuli elnöki hivatal szerint a vonalat múlt pénteken tesztelték.

Kim Dzsong Un azonban nem csak dél-koreai kollégájával, hanem Donald Trump amerikai elnökkel is csúcstalálkozót tervez. Ennek várható időpontja június eleje. Trump az észak-koreai vezető legutóbbi lépése kapcsán a Twitteren azt írta, „ezek remek hírek Észak-Korea és a világ számára”. Kifejtette továbbá, örömmel várja a két ország közötti csúcstalálkozót. Az amerikai elnök küldöttjeként nemrégiben Mike Pompeo kinevezett külügyminiszter titokban járt Phenjanban, s találkozott Kim Dzsong Unnal. Trump még szerdán úgy fogalmazott, mindent elkövet azért, hogy megbeszéléseik „világraszóló sikerrel” záruljanak. Úgy véli, sikerül közös nevezőre jutniuk, ugyanakkor óva intett az elbizakodottságtól. Mint mondta, ha úgy látja, nincs értelme a találkozónak, az nem fog létrejönni, ha pedig a helyszínen tapasztalja azt, hogy tárgyalópartnere nem hajlandó jelentős lépések megtételére, akkor faképnél hagyja őt.

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző