Semjén Zsolt milliós NAV-tartozása

Publikálás dátuma
2018.04.23. 15:34
Népszava fotó
Mint az Index felidézi, az elsőként a Magyar Nemzet által publikált, majd viharos gyorsasággal elhíresülő helikopteres svédországi rénszarvasvadászat kapcsán a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője az Országgyűlés mentelmi bizottsághoz fordult, kérve: induljon vagyonnyilatkozati eljárás a KDNP-s miniszterelnök-helyettessel szemben, és kötelezék őt teljes körű vagyonnyilatkozat megtételére.

A 2012-es, 2013-as, 2015-ös, 2016-os és 2017-es rénszarvasvadászatok összesen 20-25 milliós költségét ugyanis nem Semjén állta, hanem, miként a vadászatot szervező cégnek írt levelekből kiderült, egy – állami megbízásokkal rendesen kitömött – baráti vállalkozó, Farkas József, aki szintén részt vett a svédországi kiruccanásokon.

Az Országgyűlésről szóló törvényben pedig az áll, hogy képviselői megbízatásával összefüggésben Semjén nem fogadhat el az egyhavi tiszteletdíjánál értékesebb ajándékot; a képviselői tiszteletdíja egytizenketted részénél értékesebb ajándékokat és ingyenes juttatásokat fel kell tüntetnie a vagyonnyilatkozatában - emlékeztet a portál. 

A mentelmi bizottság (szintén KDNP-s) elnöke - lepődjünk meg - saját hatáskörben, eljárás megindítása nélkül utasította el a TI kezdeményezését. 

Némi további huzavona, illetve a transparency jogi szakértőinek érvelése után azonban Hargitai János szóba/írásba állt a szervezettel, kioktatva a kötekedőket: Semjénnek nem kellett bevallania az ajándékba kapott vadászatokat, mert az szja-törvényben van egy olyan rész – az egyes számú melléklet 7.2 pontja –, mely szerint a más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapott vagyoni érték adómentes. Vagyis: ha az ember kap valakitől egy nagy értékű ajándékot, az nem számít jövedelemnek, és jövedelemadót sem kell utána fizetni.

A bökkenő csak az - fordít a történeten az Index -  hogy miként azt  Deák Dániel egyetemi tanár, nemzetközi adójogi szakértő megerősítette, bár jövedelemadót nem, a 18 százalékos (tehát az szja-nál magasabb) illetéket viszont muszáj megfizetni az ajándékba kapott vadászatok után, akár volt az ajándékozásról papír, akár nem.

A Transparency International Magyarország  a NAV-nál és az ORFK-nál is tett bejelentést. A NAV adótitokra hivatkozott, az ORFK Semjén mentelmi joga miatt az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította.

lásd még: A Bihari utcaiak segélykiáltása - A Kőbányai Fidesz nem kegyelmez

Szerző

Riasztás: jégeső is jöhet a nyakunkba délután

Publikálás dátuma
2018.04.23. 15:07
Fotó: Kállai Márton

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint: 

a délelőtti, kora délutáni órákban elsősorban a Dunántúlon, főleg a Dunántúl északi részén alakulhatnak ki zivatarok, melyekben a legerősebb széllökések meghaladhatják a 80 km/h-t. A zivatarokat helyenként jégeső is kísérheti, a jégszemek átmérője akár a 2 cm-t is meghaladhatja. Egy-egy erősebb cellából rövid idő alatt több mint 20 mm csapadék is hullhat. A kialakult zivatarok kelet felé helyeződnek át, a késő délutáni, esti órákban az ország középső részén, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben, valamint az Északi-középhegységben lehet zivatarokra számítani. Késő este a zivatartevékenység megszűnik.

Kedden napközben a Tiszántúlon és a déli határ mentén zivatarok kialakulására lehet számítani.

Szerző

DK: Patyi András elvesztette NVB-elnök jellegét

Nem kellett sok idő Patyi Andrásnak ahhoz, hogy elveszítse NVB-elnök jellegét - írja közleményében Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció helyettes szóvivője.

 Korábban egy jogszabályok szerint kiszabott bírság miatt kért bocsánatot Orbán Viktortól, most pedig bejelentette, hogy a tömeges választási csalások ellenére egyetlen választókörzetben sem lesz újraszámlálás. Pontosan így néz ki, ha valaki nem a választások tisztaságáért, hanem Orbán Viktor hatalmon tartásáért felel. A Demokratikus Koalíció szerint Patyi András az Orbán-rendszer egyik legelvtelenebb és leggátlástalanabb kiszolgálója, hiszen a választások tisztaságáért felelős emberként vált választási csalásokat fedező pártkatonává. Ez történelmi jelentőségű bűn az európai Magyarország és a magyar népakarat ellen. Amikor a Fidesz vezetői majd idegesen matatnak a helikopterkulcsaik után – bármikor is jön el a nap – Patyi András is velük reszkethet majd, mert őket választotta a magyarok helyett - zárul a dolkumentum.

Szerző