A valós helyzet

A helyzet címmel állandó rovat kapott helyet a Mediaworks tulajdonában lévő megyei napilapokban. A választást követően ennek szerzői egyre nagyobb hangerővel az ellenzéki erők IQ hiányáról, a kormánypárti oldal szellemi fölényéről cikkeznek, arra hivatkozva, hogy az előbbiek megkérdőjelezték a választás tisztaságát, ergo nem érzékelik a valóságot. Miután az ellenzékiek ugyanezt állítják a kormánypárti oldalról, így e téren is iszapbirkózás zajlik a két tábor között.

Kérdezem: erre van most szükség? Nem az ország sorsdöntő kérdéseit kellene középpontba állítani? Van teendő a nagy ellátó rendszerek terén, az infrastrukturális kérdésekben, a migráció ügyében, a szökőárszerű méreteket ölthető kivándorlás megállításában, vagy legalább mérséklésében. Pár évvel ezelőtt még a politika sorskérdésként tekintett erre a problémára, de mára szinte kiveszett a politika szókészletéből. Ha nem beszélünk róla, attól még létezik a kérdés, és fontossága közös cselekvést igényelne.

Attól is óva intenék minden véleményvezért (pártállástól függetlenül), hogy az IQ-hiányt szajkózza. Az a szellemi (nyelvi) restség, amivel szinte naponta szembesülünk, legalábbis meghökkentővé teszi az efféle nyilatkozatokat. Tartózkodniuk kellene attól is, hogy „A haza minden előtt” magasztos gondolatát írott malasztként vagy szónoki fogásként alkalmazzák. Vajon nem arra lenne-e szükség, hogy a meghatározó erők (mindkét oldalról) erőfeszítéseket tegyenek a végletekig megosztott, kettészakadt ország egyesítésére?

A reformkorban a közélet vezető erői – félretéve a köztük húzódó ellentéteket - felsorakoztak a legfontosabb eszmék mögé, és ezt tették a polgárok is. Megmosolyogni valóan idealista kívánalom lenne-e, hogy a hazáért felelősséget érző emberek a jelenben is kísérletet tegyenek valami hasonlóra?

Napjainkban szemlátomást megélénkült a fiatalok szerepvállalása. Elgondolkodtató azonban, ahogy ezt a jelenséget a kormányközeli média értelmezi. Az április 14-i tüntetés kapcsán például arról cikkeztek, hogy megkezdődött a pozíciók újraosztása. Vajon milyen pozícióra vágyik a versét felolvasó diáklány vagy a két egyetemista szervező? Tudomásul kell (kellene) vennünk, hogy a fiatalok a jövőjük érdekében kérnek szót.

Képtelenség az a határozottan megfogalmazott állítás is, miszerint csak az ország egyik fele nem akarja, hogy Magyarország idegen kultúrájú ország legyen. Ilyen Magyarország-képet egyetlenegy magyar ember sem akarhat, és soha senki nem utalt rá, hogy erre törekedne. De a valótlan állítások (bármely oldalról származnak is) a nyilvánosság szövetébe beépülve komoly torzulásokat idézhetnek elő a társadalmi tudatban.

Szerző
2018.04.24 08:01

Német Kupa: kiesett a címvédő

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:06

Fotó: DPA/ Jürgen Froome
Az első fordulót sem élte túl a címvédő Eintracht Frankfurt a labdarúgó Német Kupában. Adolf Hütter vezetőedző csapata a negyedosztályú Ulm otthonában szenvedett 2-1-es vereséget. Ezt megelőzően 1996-ban a Kaiserslautern esett ki az első körben, miután előtte megnyerte a sorozatot.
„Nincs magyarázat a kiesésünkre, az Ulm harcosabb volt, a bajnoki rajt előtt talán időben jött ez a pofon, hogy mindenki megértse, minden meccset az elsőtől az utolsó percig komolyan kell venni”
– mondta a lefújás után Adolf Hütter, a frankfurtiak vezetőedzője.
Az Eintracht augusztus 12-én a Szuperkupáért rendezett találkozón hazai pályán kapott ki 5-0-ra a Bayern Münchentől.
A másik élvonalbeli búcsúzó a VfB Stuttgart, amely a harmadik osztályban szereplő Hansa Rostock otthonában kapott ki 2-0-ra.
Szenvedett a Bayern München, amely a 81. percben szerezte meg Robert Lewandowski révén az 1-0-s győzelmet érő gólt a negyedik vonalban játszó Drochtersen/Assel ellen. A bajorok az első félidőben egyszer sem lőttek kapura.
„Amíg ellenfelünk bírta erővel, nagyon szervezetten és jól játszott" – értékelt Niko Kovac, a müncheniek szakvezetője. 
– Nem aggódtam, biztos voltam benne, hogy nyerünk, de az első 45 perccel nem voltam elégedett. Többet kellett volna tennünk a gólszerzésért. A kupában azonban a lényeg a továbbjutás, és az megvan.
A magyarokat foglalkoztató klubok közül a Hoffenheim 6-1-re nyert a harmadik vonalban szereplő Kaiserslautern vendégeként, Szalai Ádám végig a pályán volt. Gulácsi Péter védte az RB Leipzig kapuját, a lipcseiek 0-1-ről fordítva 3-1-re múlták felül a negyedik ligás Viktoria Kölnt. 
Szerző
2018.08.20 19:06

A Dzsudzsák, a Vidi és az évi 1 milliárd

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Dzsudzsák pénzkereseti lehetőségeit, a Vidi stratégiáját, illetve a focista képességeit tekintve valószínűleg nem igazol Fehérvárra a futballista.
Langymeleg hirlapi kacsának minősíti a 24.hu azt a sajtótalálgatást, miszerint Dzsudzsák Balázs a Vidihez igazolna. Emlékeztetőül: szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”. Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt. A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján. Hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat. Ráadásul Dzsudzsák 31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha még létre is jöhetne az üzlet, de Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon. Úgyhogy a 24.hu szerint  Fehérváron nem foglalkoznak komolyan az üggyel.
2018.08.20 12:30