Indul az Elios-alku Brüsszelben

Publikálás dátuma
2018.04.24 07:00
FORRÁS: ELIOS.RS
Fotó: /
Elkezdődött az Európai Bizottság és a magyar kormány között az a tárgyalás, amelynek végén kiderül, mennyi pénzt veszít az ország a kormányfő vejének volt érdekeltsége miatt.

Az Európai Bizottság megkezdte az egyeztetést a magyar hatóságokkal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről – értesült a Népszava. “Megkaptuk az EU Csalás Elleni Hivatalának a jelentését. Kapcsolatban állunk a magyar hatóságokkal, hogy egyeztessünk a jelentés megállapításairól” – mondták lapunknak névtelenséget kérő EU források.

Az Európai Bizottság az év elején kapta meg az OLAF jelentését. A hivatal ellenőrei súlyos szabálytalanságokat tártak fel az Elios Zrt. 2009-2014 között uniós forrásokból kiírt és megvalósított 35 közvilágítási projektjének ellenőrzése során. 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők.

A brüsszeli testület regionális politikáért felelős főigazgatóságának munkatársai az elmúlt hónapokban behatóan elemezték az OLAF megállapításait. A bizottsági szolgálatok ezután felvették a kapcsolatot a magyar kormány illetékeseivel. A megkezdődött egyeztetések elsősorban arról szólnak, Magyarországnak mekkora pénzbüntetést ("pénzügyi korrekciót") kell fizetnie. Az OLAF a teljes támogatási összeg, azaz 13 milliárd forint (43,7 milliárd euró) megvonását javasolja. Az Európai Bizottság csak akkor szokott 100 százalékos pénzügyi korrekciót érvényesíteni, ha a projekt megvalósítása során bizonyíthatóan csalás történt. Az egyéb szabálytalanságok kisebb büntetéssel járnak. Az egyeztetés hosszú hónapokig fog tarthat. (Halmai Katalin, Brüsszel)

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Eközben: egy bosnyák vámcsaló cégével üzletelt egykor Szerbiában Orbán Viktor kormányfő veje, Tiborcz István korábbi érdekeltsége, az Elios Innovatív Zrt. – tudta meg meg lapunk.

Szijjártó Péter külügyminiszter 2014. november 20-án Belgrádban tárgyalt az akkori szerb miniszterelnökkel, Alexander Vuciccal. A kormányfői vizit után a szerb iparkamara ötemeletes irodaházában rövid beszéddel köszöntötte az éves szerb-magyar üzleti fórum résztvevőit a külügyminiszter. A közönség soraiban ott ült Erdei Bálint, az Elios Innovatív Zrt. akkor 36 éves elnöke és egy munkatársa is. Az OLAF szerint közbeszerzési csalásokkal helyzetbe került Elios fővezére a cég szerbiai terjeszkedését szerette volna beindítani néhány jól célzott üzleti tárgyalással. Erdei találkozót tervezett egy reménybeli megrendelővel, a közvilágításának felújítására készülő Nagybecskerek polgármesterével, a lehetséges beszállító képviselőivel, a német központú világítástechnikai Schréder cégcsoport kelet-európai menedzserével és a társaság szerb leányvállalata, a Minel-Schréder d.o.o. igazgatójával is, valamint az Enef - Energetska Efikasnost d.o.o.-t képviselő Höning Mirannal is.

Az Elios elnökének listáján szereplő utolsó név a férfi kétes múltja ismeretében meglepőnek tűnik – mint később kiderült épp az ő érdekeltségével alapította meg közösen az Elios a vajdasági Elios srb d.o.o.-t.

Az eredetileg Miran Budimir néven született férfi bosnyák-magyar kettős állampolgár. Magyar cégei nem sok sikerrel jártak, de egy boszniai vállalkozásának, a banja lukai bejegyzésű R-door d.o.o.-nak 2010-ben mintegy 31,5 millió forinttal sikerült megrövidítenie az ottani államkasszát: nagyobb részben áfacsalással, kisebb részben egy ukrán szállítmány papírjainak "vámcsökkentő" meghamisításával. Höningot külön nevesíti a bosnyák ügyészség 2014. januári közleménye: ebben jelezték, hogy a férfi vádalku keretében bűnösnek vallotta magát adóelkerülésben és vámcsalásban, belement a kár megtérítésébe; ráadásként öt évre felfüggesztett egy éves börtönbüntetést kapott.

Höning kapcsolatrendszerét sajátosan színezi, hogy a férfi évtizedekig a magyarországi karate shotokan ágának egyik főalakja volt. Az említett irányzat alá tartozó fudokan nevű mikroleágazás belgrádi atyamestere, Ilja Jorga a kilencvenes évek elején Höninget lobbizta a vonatkozó karate-világszövetség magyar helytartójának. Noha a kísérlet a magyar karatékák ellenállásán elbukott, Höning ezután is különböző szövetségeket és cégeket irányított az önvédelmi sport magyar univerzumában.

A férfi szerbiai cégtársainak, Zoran Jerkovicnak és Szó Tamásnak a neve is felbukkan karatés összefüggésekben. Bizonyos céges egyezések alapján az is valószínűsíthető, hogy Szó megegyezik azzal a férfival, akinek korábban két olyan magyar vállalkozásban is érdekeltsége volt (a Silvergame Kft.-ben és a G-Force Trade Kft.-ben), amelyeket egyaránt 100 millió forintnál magasabb adótartozással számoltak fel.

Az sem tűnik véletlennek, hogy utóbbi vállalkozás nevével létezett egy a székelyföldi Csíkszeredában bejegyzett cég is: a romániai vállalatról a HVG 2007-ben azt írta, bizonyos Szó Tamás bábáskodott az alapításánál. A G-Force Trade Srl. kontójára a magyar hatóságok az akkori gyanú szerint fiktív számlákat írtak egy 17 milliárdos pénzmosási ügy részeként, amiben a vámhatóság valóságos fantomcég-hálózatot derített fel. (Sarkadi Nagy Márton)

Szerző
2018.04.24 07:00

Cáfolja a kormány érvelését gender-ügyben a CEU rektorhelyettese

Publikálás dátuma
2018.08.14 10:45

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A tavaly végzett felmérésük eredményét ismertette a Facebook-oldalán Fodor Éva.
„Karrier lehetőségek társadalmi nemek tudománya diplomával” – címmel tett közzé egy bejegyzést a Facebook-oldalán Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese – szúrta ki a hvg.hu. Fodor Éva a posztban kiemelte: a CEU „Társadalmi Nemek Tudománya” tanszéke elvégzése után a hallgatók előtt számos álláslehetőség áll, a tanszéken szerzett analitikus, kommunikációs és probléma megoldó képességüket sokfelé kamatoztathatják. Hozzátette, hogy a megszerzett tudásra igényt tartanak nemzetközi nagyvállalatok, melyek szem előtt tartják a diverzitás „gender mainstreaming” kérdését, alapítványok és államigazgatási szervek, melyek EU-s vagy más követelményeknek igyekeznek megfelelni.  Mint írta, a legtöbb diák továbbtanul, hiszen az interdiszciplináris „gender studies” sokféle Ph.D. szak elvégzésére felkészít. A tavalyi esztendőben végzett felmérésük 398 volt diák adataira alapul.  
„Volt diákjaink 42%-a oktatási-kutatási területen dolgozik. Itt elsősorban PhD hallgatókról, illetve későbbi tanárokról, kutatókról van szó. Végzett MA-s diákjaink tanulnak például a Princetoni egyetemen, Berlinben, New York-ban, Oxford-ban, de Ljubljanában, Prágában vagy Tallinban is. Diákjaink több mint 22%-a nagyvállalatoknál helyezkedik el a magánszférában. Ezek közül néhány munkáltató példaként: Air France KLM, Citibank, IBM, KPMG, Media Plot, The Coca-Cola Company, Genesis Healthcare, Argyll Business Centers, stb.”
– hangsúlyozta a rektorhelyettes.
Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól. Az ügyben megszólalt Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes: az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. A hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte: a „társadalmi nemek tanulmánya” mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki, a szak gazdasági szempontból nem racionális, „így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.
2018.08.14 10:45
Frissítve: 2018.08.14 11:10

A Magyar Rektori Konferencia sem támogatja a genderszak betiltását

Publikálás dátuma
2018.08.14 08:31
Az ELTE lágymányosi campusa, mely a Társadalomtudományi Karnak is otthont ad
Fotó: / Németh András Péter
Elküldték az Emmi-nek az előterjesztéssel kapcsolatos véleményüket, a kormányzati döntésig további nyilatkozatot nem tesznek.
A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem támogatja, hogy a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n előzetes szakmai egyeztetések nélkül megszűnjön a „genderképzésként” ismert társadalmi nemek tanulmánya mesterszak – derül ki a testület 168 órának küldött közleményéből.
„A Magyar Rektori Konferencia a rendelkezésre álló rövid határidőn belül elküldte az előterjesztéssel kapcsolatos véleményét az Emmi részére. A elküldött véleményben az MRK nem támogatta a társadalmi nemek tanulmánya szak előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését a mesterképzési szakok jegyzékéből. Az MRK a kormányzati döntésig az üggyel kapcsolatos további nyilatkozatot nem tesz”
– írta az MRK. Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy napot adott az ELTE és a Central European University (CEU) vezetésének arra, hogy – augusztusban – véleményezzék a legújabb rendelet-tervezetüket, amely a társadalmi nemek (ismertebb nevén: gender) képzés megszüntetéséről szól.   Az ELTE úgy véli, a szak rendeleti úton történő megszüntetése minden előzetes vizsgálat, konzultáció nélkül alaptörvény ellenes lehet, az egyetem szakmailag indokolatlannak tartja a szak megszüntetését. A CEU már korábban jelezte, hogy elkötelezettek a tanszabadság mellett, és elutasítják az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát. A kutatók szerint „talán a közös fellépésre lenne szükség” – az erről szóló cikkünket itt találja. Megszólalt ugyanakkor Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes is, ő az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel „senki nem akar genderológust foglalkoztatni”, nincs szükség a szakra, ráadásul a „társadalmi nem” fogalma szerinte „éppen olyan képtelenség, mintha valaki „társadalmi korról” beszélne és „szabad akaratából eldöntené, hogy most öt éves”, kilencven éves korában. 
2018.08.14 08:31
Frissítve: 2018.08.14 08:31