Tartanak a nőszervezetek Orbán ajánlatától

Publikálás dátuma
2018.04.24 07:06
HÁTSÓ SZÁNDÉK - Szabó Tímea szerint a kormányfő szavaiból látszik: nem érti és ma sem tiszteli jobban a magyar nőket, mint amiko
Fotó: /
Megállapodna a kormányfő a magyar nőkkel, ám az érintettek nem feltétlenül ezt szeretnék. Inkább olyan országot, ahol bátran lehet családot alapítani.

– Elsőre annyit tudok mondani, hogy hajrá – így kommentálta Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének (MNSZ) elnöke azt, hogy Orbán Viktor kormányfő a legutóbbi rádiónyilatkozatában arról beszélt: "átfogó, 20-30 éves megállapodást kötne a magyar nőkkel a magyar jövőről", mert "a demográfia rajtuk áll vagy bukik". Mint mondta, a kormány szeretné megismerni a nők véleményét arról, "hogyan mehetne jobban" a gyermekvállalás. Azt, hogy pontosan miről, mikor, kivel és miként állapodna meg a kormányfő, nem tudni, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda estig egyetlen kérdésünkre sem válaszolt.

– Az MNSZ egyelőre kivár, szeretnénk megtudni valamit a konkrétumokról. De nagyon reméljük, hogy nem valami XIX. századi családmodellt akarnak majd a társadalomra erőltetni – fogalmazott Alföldi Andrea. Az MNSZ elnöke szerint akár üdvözölni is lehetne, hogy a kormány végre "nőügyekkel" is foglalkozna, hiszen korábban kevéssé volt fogékony erre. Amikor például tavaly tavasszal menesztették Magyarország washingtoni nagykövetét, Szemerkényi Rékát, akkor azt Orbán úgy kommentálta: "nőügyekkel nem foglalkozom". Ezzel együtt Alföldi Andrea úgy vélekedett: elengedhetetlen az együttműködés a női civil és érdekvédelmi szervezetekkel. A kormánytól független civil szervezetek üldözése és megbélyegzése ugyanakkor nem éppen a kabinet együttműködési szándékáról tesz tanúbizonyságot. – Egyelőre az is kérdés, terveznek-e civil szervezeteket bevonni egy demográfiai stratégia kidolgozásába. Mi még nem kaptunk ilyen megkeresést.

Pedig azzal Alföldi Andrea is egyetért, hogy intézkedésekre van szükség, hiszen sokkal többen halnak meg, mint amennyien születnek, és folyamatosan csökken a gyermekvállaló korosztály aránya. Egyre nagyobb problémát jelent a kivándorlás is, ami elsősorban a fiatalabb, termékeny korosztályt érinti. Orbán már tavaly bejelentette: cél, hogy 2030-ra a mostani 1,5-ről 2,1-re emelkedjen Magyarországon a termékenységi ráta. Vagyis az lenne a kívánatos, ha minden nő legalább két gyermeket hozna világra. A kormány eddig is tett lépéseket a gyermekvállalási kedv ösztönzésére – például elengedik a gyermeket vállaló fiatal nők diákhitel-tartozását, bevezették a családi adókedvezményt –, ám az idei évtől a demográfiai kérdések már a kormányzás súlypontját jelentenék.

– Ha komolyan gondolnák, már tárgyalóasztalhoz hívták volna a női civil szervezeteket – vélekedett Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, aki szintén úgy látja, hogy civilek nélkül nem lehet érdemben javítani a helyzeten. Reméli, a kormány tanulmányozta a skandináv jóléti modellt, ami a termékenységi ráta növelésében is egyre sikeresebb. – Ugyanakkor attól tartunk, hogy amiről a miniszterelnök beszél, nem egy kétoldalú "megállapodás" lesz. Félő, hogy a nők reprodukciós jogainak további csorbítására is sor kerül majd – mondta Antoni, aki felidézte, egy szegedi klinikán nemrég bibliai idézettel ellátott abortuszellenes márványtáblát avattak. Hangsúlyozta: a népszaporulatot nem a nem kívánt terhességekkel, hanem tervezett gyermekvállalással kellene erősíteni.

– Ehhez nem megállapodni kellene a magyar nőkkel, hanem olyan körülményeket kellene biztosítani, ahol a fiataloknak nem kellene az anyagi bizonytalanságtól rettegniük és bátran nekivághatnának a családalapításnak – tette hozzá.

Kiosztották Orbánt
Kunhalmi Ágnes (MSZP): Orbán Viktor kezdhetné azzal, hogy nem alázza meg női politikustársait, mint ahogy azt Szemerkényi Réka volt washingtoni magyar nagykövettel is tette. Amíg a Fidesz-kormány hatalompolitikai kérdésként tekint a "nőügyekre", nem fog javulni a helyzet. Álszentség Orbán részéről, hogy érdekli őt a magyar nők véleménye.
Szabó Tímea (Párbeszéd): A miniszterelnök lényegében beismerte, hogy az elmúlt nyolc év családpolitikája megbukott. A nyilatkozataiból az is látszik, nem érti és továbbra sem tiszteli jobban a magyar nőket, mint korábban, amikor visszaküldött minket a konyhába. Ráadásul most is fordítva ül a lovon: a gyermekvállaláshoz nem csak nőkre van szükség.
Vadai Ágnes (DK): Örülünk, hogy a kormány rájött, lassan elfogyunk a Kárpát-medencében. A gyerekeket azonban nem elég megszülni, fel is kell őket nevelni. Ehhez megfelelő egészségügyi és szociális ellátás, oktatás, jövőkép kell. A már megszületett gyerekek életkörülményein is javítani kellene, sokat elmond, hogy még mindig létezik Magyarországon hajléktalan óvoda.

Szerző
2018.04.24 07:06

Ellenzéki pártok és szakszervezetek lassították a forgalmat Nagykanizsán

Publikálás dátuma
2019.01.18 15:37
Képünk illusztráció
Fotó: Ceglédi Városi Televízió/
A Zala megyei városban az ellenzéki pártok, valamint több szakszervezet képviselői péntek délután csaknem ötven autóval sorakoztak fel a 7-es főúton, hogy félpályás forgalomlassító demonstráción tiltakozzanak a "túlóratörvény" és a kormány ellen.
A péntek délután kétórás időtartamra a 7-es főút Nagykanizsára keletről bevezető szakaszára meghirdetett tiltakozáson az olajipari szakszervezet, az MSZOSZ és a Vasutas Szakszervezetek, továbbá a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP lobogóival sorakoztak fel a résztvevők. Az autókra helyezett vagy azoknak támasztott transzparenseken szerepelt egyebek mellett, hogy "Dolgozók, diákok, veletek vagyunk!", illetve az európai ügyészséghez való csatlakozás követelése.

Zakó László, a szervező Jobbik regionális igazgatója a helyszínen újságíróknak azt mondta: a "túlóratörvényen" túlmutat az ellenzéki pártokkal és a szakszervezetekkel közösen meghirdetett tiltakozó akció, ami sokkal inkább kormányellenes demonstráció.

Az MTI tájékoztatás szerint a forgalmas főút rendőri biztosítással történt félpályás lezárása miatt mindkét irányban kilométer hosszan járművek sokasága torlódott fel, hosszú percekig tartó várakozásra ítélve a közlekedőket. Az autósok egy része integetéssel vagy dudálással jelezte a résztvevőknek a szimpátiáját vagy éppen a tiltakozással kapcsolatos ellenvéleményét.
2019.01.18 15:37

Annyit várt egy műtétre, hogy belehalt - Feljelentést tett az MSZP

Publikálás dátuma
2019.01.18 15:09
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Egy tavaly ősszel a Honvéd Kórházban életét vesztő nő ügyében tett feljelentését a párt, hogy kiderüljön, miért történt a tragédia, és ki ezért a felelős.
Az MSZP feljelentést tett a Legfőbb Ügyészégen egy tavaly ősszel a Honvédkórházban elhunyt beteg ügyében - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, tavaly nyáron kiderült, válságos helyzetben van a Honvédkórház: a sürgősségi osztályon kifizetetlen túlórákról, orvos-, nővér- és eszközhiányról, vezetői felmondásokról szóltak a hírek. Hozzátette:
annyira kevés a szakorvos az intézményben, hogy életveszélyben lévő betegeket is kénytelenek kórházak között utaztatni. Ennek lett áldozata tavaly novemberben egy 62 éves nő.
Háromszor küldözgettek két telephely között oda-vissza azért, hogy el tudjanak végezni rajta egy egyszerű ultrahangvizsgálatot - mondta. Késve hajtottak végre a betegen egy műtétet, aki ezért meghalt. Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek ezért, mondta el Bangóné Borbély Ildikó, hogy kiderüljön, a betegnek miért kellett meghalnia, és hogy kivizsgálják, ki a felelős a haláláért. Kitért arra, a Fideszt nem érdekli, hogy
egy felmérés szerint a 75 év alatti betegek 41 százaléka azért hal meg, mert nem kap megfelelő ellátást.
A szocialista politikus szerint az sem érdekli Orbánékat, hogy Magyarország messze magasan vezet az EU-ban a krónikus betegségek miatti halálozásokban. Amikor az egészségügy ilyen borzalmas állapotban van, akkor az állami vezetőknek nem jár kiemelt egészségügyi ellátás, ezért kezdeményezett az MSZP népszavazást. Az MSZP bízik abban, hogy a Kúria úgy dönt, meg lehet ezt a népszavazást tartani.
2019.01.18 15:09