Tartanak a nőszervezetek Orbán ajánlatától

Publikálás dátuma
2018.04.24 07:06
HÁTSÓ SZÁNDÉK - Szabó Tímea szerint a kormányfő szavaiból látszik: nem érti és ma sem tiszteli jobban a magyar nőket, mint amiko
Megállapodna a kormányfő a magyar nőkkel, ám az érintettek nem feltétlenül ezt szeretnék. Inkább olyan országot, ahol bátran lehet családot alapítani.

– Elsőre annyit tudok mondani, hogy hajrá – így kommentálta Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének (MNSZ) elnöke azt, hogy Orbán Viktor kormányfő a legutóbbi rádiónyilatkozatában arról beszélt: "átfogó, 20-30 éves megállapodást kötne a magyar nőkkel a magyar jövőről", mert "a demográfia rajtuk áll vagy bukik". Mint mondta, a kormány szeretné megismerni a nők véleményét arról, "hogyan mehetne jobban" a gyermekvállalás. Azt, hogy pontosan miről, mikor, kivel és miként állapodna meg a kormányfő, nem tudni, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda estig egyetlen kérdésünkre sem válaszolt.

– Az MNSZ egyelőre kivár, szeretnénk megtudni valamit a konkrétumokról. De nagyon reméljük, hogy nem valami XIX. századi családmodellt akarnak majd a társadalomra erőltetni – fogalmazott Alföldi Andrea. Az MNSZ elnöke szerint akár üdvözölni is lehetne, hogy a kormány végre "nőügyekkel" is foglalkozna, hiszen korábban kevéssé volt fogékony erre. Amikor például tavaly tavasszal menesztették Magyarország washingtoni nagykövetét, Szemerkényi Rékát, akkor azt Orbán úgy kommentálta: "nőügyekkel nem foglalkozom". Ezzel együtt Alföldi Andrea úgy vélekedett: elengedhetetlen az együttműködés a női civil és érdekvédelmi szervezetekkel. A kormánytól független civil szervezetek üldözése és megbélyegzése ugyanakkor nem éppen a kabinet együttműködési szándékáról tesz tanúbizonyságot. – Egyelőre az is kérdés, terveznek-e civil szervezeteket bevonni egy demográfiai stratégia kidolgozásába. Mi még nem kaptunk ilyen megkeresést.

Pedig azzal Alföldi Andrea is egyetért, hogy intézkedésekre van szükség, hiszen sokkal többen halnak meg, mint amennyien születnek, és folyamatosan csökken a gyermekvállaló korosztály aránya. Egyre nagyobb problémát jelent a kivándorlás is, ami elsősorban a fiatalabb, termékeny korosztályt érinti. Orbán már tavaly bejelentette: cél, hogy 2030-ra a mostani 1,5-ről 2,1-re emelkedjen Magyarországon a termékenységi ráta. Vagyis az lenne a kívánatos, ha minden nő legalább két gyermeket hozna világra. A kormány eddig is tett lépéseket a gyermekvállalási kedv ösztönzésére – például elengedik a gyermeket vállaló fiatal nők diákhitel-tartozását, bevezették a családi adókedvezményt –, ám az idei évtől a demográfiai kérdések már a kormányzás súlypontját jelentenék.

– Ha komolyan gondolnák, már tárgyalóasztalhoz hívták volna a női civil szervezeteket – vélekedett Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, aki szintén úgy látja, hogy civilek nélkül nem lehet érdemben javítani a helyzeten. Reméli, a kormány tanulmányozta a skandináv jóléti modellt, ami a termékenységi ráta növelésében is egyre sikeresebb. – Ugyanakkor attól tartunk, hogy amiről a miniszterelnök beszél, nem egy kétoldalú "megállapodás" lesz. Félő, hogy a nők reprodukciós jogainak további csorbítására is sor kerül majd – mondta Antoni, aki felidézte, egy szegedi klinikán nemrég bibliai idézettel ellátott abortuszellenes márványtáblát avattak. Hangsúlyozta: a népszaporulatot nem a nem kívánt terhességekkel, hanem tervezett gyermekvállalással kellene erősíteni.

– Ehhez nem megállapodni kellene a magyar nőkkel, hanem olyan körülményeket kellene biztosítani, ahol a fiataloknak nem kellene az anyagi bizonytalanságtól rettegniük és bátran nekivághatnának a családalapításnak – tette hozzá.

Kiosztották Orbánt
Kunhalmi Ágnes (MSZP): Orbán Viktor kezdhetné azzal, hogy nem alázza meg női politikustársait, mint ahogy azt Szemerkényi Réka volt washingtoni magyar nagykövettel is tette. Amíg a Fidesz-kormány hatalompolitikai kérdésként tekint a "nőügyekre", nem fog javulni a helyzet. Álszentség Orbán részéről, hogy érdekli őt a magyar nők véleménye.
Szabó Tímea (Párbeszéd): A miniszterelnök lényegében beismerte, hogy az elmúlt nyolc év családpolitikája megbukott. A nyilatkozataiból az is látszik, nem érti és továbbra sem tiszteli jobban a magyar nőket, mint korábban, amikor visszaküldött minket a konyhába. Ráadásul most is fordítva ül a lovon: a gyermekvállaláshoz nem csak nőkre van szükség.
Vadai Ágnes (DK): Örülünk, hogy a kormány rájött, lassan elfogyunk a Kárpát-medencében. A gyerekeket azonban nem elég megszülni, fel is kell őket nevelni. Ehhez megfelelő egészségügyi és szociális ellátás, oktatás, jövőkép kell. A már megszületett gyerekek életkörülményein is javítani kellene, sokat elmond, hogy még mindig létezik Magyarországon hajléktalan óvoda.

Szerző

Habony embere újabb kommunikációs feladatokat kapott Botka László városában

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:29

A szegedi egyetem szerint Kobza Miklós a toborzásban és a népszerűsítésben segít.
A Fidesz egyik meghatározó kommunikációs szakembere tavaly november óta a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) dolgozik, írja a narancs.hu. Kobza Miklós foglalkoztatását az egyetem megerősítette lapunknak, mondván: a 2019/2020-as beiskolázási év hallgatói toborzásban vesz részt, illetve intézi az intézmény országos sajtómegjelenéseit, és építi az egyetem nemzetközi imázsát. Politikai szempontból azért pikáns, hogy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (most már Budapesti Metropolitan Egyetem) végzett kommunikációs tanácsadót alkalmazza a független és autonóm intézmény, mert Kobzáról tavaly ősszel derült ki: a Fidesz helyi stratégiáján is dolgozik, amelynek célja az MSZP és Botka László polgármester leváltása az őszi önkormányzati választáson. A szakembernek több mint egy évtizede meghatározó szerepe van a Fidesz kampányaiban, fontos alakítója a párt kommunikációjának, tagja a miniszerelnök főtanácsadója, a Habony Árpád vezette stábnak. Egy ideig szerkesztette a pártelnök-miniszterelnök nagy rajongótáborral rendelkező Facebook-oldalát, majd Orbán hivatalos fotósa volt. Tavaly májusig két éven keresztül ő volt a közmédia sajtófőnöke. Kobza alkalmazása azért is pikáns, mert az akkor még az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában álló Délmagyar január elején arról számolt be, hogy Zakar Péter rektorhelyettes és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár egy kerekasztal-beszélgetésen arról értekeztek, hogy a szegedi egyetemnek végre „nemzeti lábra” kéne állnia, továbbá nem elég jó a viszonyuk a helyi városvezetéssel, nem ártana, ha ebben változás történne a választásokat követően. Igaz, Zakar egy Facebook-posztjában utólag azt állította, a Délmagyar cikke félrevezető, mert ő nem beszélt az egyetem „nemzeti lábairól”, azt viszont elismerte, hogy bírálta az önkormányzatot, amiért „az utóbbi hónapokban nem működik együtt az egyetemmel”.  

Oda a luxusvilla és a luxusautó - így változik Vajna Tímea élete

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:02
Vajna Tímea (középen) férje temetésén
Fotó: Facebook
Céges terepjáróját elvették, most pedig a férjével bérelt budai palotából is ki kell költöznie Andy Vajna özvegyének – állítja a Bors.
Több mint nyolc éven át tartó fényűzés után véget érhet Vajna Timi meseszerű élete. A fiatal özvegy egyik barátnője szerint a néhai filmügyi kormánybiztos neje nemcsak lelkileg, anyagilag is megszenvedte Andy Vajna elvesztését - írja a Bors. A bulvárlapnak az özvegy egyik barátnője nyilatkozott: a nő szerint Tímea Andy nélkül nem találja a helyét, ráadásul egy perc nyugta sincs, mert a problémák sorra szakadnak a nyakába. Amíg az özvegy Amerikában volt, addig az Audi terepjáróját visszavették tőle, mert az egy cég tulajdona. Most Andy egykori autójába kellett átülnie. De ami ennél is nagyobb probléma számára, hogy július elsején lejár a közös otthonuk bérleti szerződése, úgyhogy hamarosan el kell hagynia a házat.
 Félretett pénze, úgy tudom, nincsen – mondta a barátnő. – Sürgősen lejjebb kell adnia az eddigi igényeiből, mert a jelenlegi helyzet szerint egyszerűen nincs más választása. A lap állítja, megpróbálták felvenni a kapcsolatot Vajna Tímeával, de nem tudták elérni. 
A lap hozzáteszi, Vajna Tímea autói többet értek, mint egy átlagos lakás, így az a negyvenmilliós R8-as Audi, amamelyet Tímea cége, a Beauty Enterprises Hungary Kft. lízingelt. De szép otthont lehetne építeni a 70-80 milliót érő Lamborghini Huracán Spyder típusú sportautóból is. Alig néhány hónap járatás után azonban az olasz autócsodát is lecserélte egy Q7-es Audira, amelynek kormánya mögül többször is szelfizett. 
Vajna – akkor még Palácsik – Tímea 2010-ben került először az érdeklődés kereszttüzébe, miután akkori párja, Damu Roland többször is fizikailag bántalmazta. Az egykori sorozatszínész emiatt három évet ült a tököli büntetés-végrehajtási intézetben. Andy Vajna ekkor, Tímea életének legnehezebb korszakában bukkant fel a lány mellett.   A korábban Gattyán György online cégénél hirdetési menedzserként, majd a Sanoma kiadónál ügyintézőként dolgozó Tímeát később sokan azzal vádolták, hogy érdekházasságot kötött, és kizárólag az anyagi jólét reményében ment hozzá a producerhez, aki élete végéig a tenyerén hordozta.