Tartanak a nőszervezetek Orbán ajánlatától

Publikálás dátuma
2018.04.24. 07:06
HÁTSÓ SZÁNDÉK - Szabó Tímea szerint a kormányfő szavaiból látszik: nem érti és ma sem tiszteli jobban a magyar nőket, mint amiko
Megállapodna a kormányfő a magyar nőkkel, ám az érintettek nem feltétlenül ezt szeretnék. Inkább olyan országot, ahol bátran lehet családot alapítani.

– Elsőre annyit tudok mondani, hogy hajrá – így kommentálta Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének (MNSZ) elnöke azt, hogy Orbán Viktor kormányfő a legutóbbi rádiónyilatkozatában arról beszélt: "átfogó, 20-30 éves megállapodást kötne a magyar nőkkel a magyar jövőről", mert "a demográfia rajtuk áll vagy bukik". Mint mondta, a kormány szeretné megismerni a nők véleményét arról, "hogyan mehetne jobban" a gyermekvállalás. Azt, hogy pontosan miről, mikor, kivel és miként állapodna meg a kormányfő, nem tudni, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda estig egyetlen kérdésünkre sem válaszolt.

– Az MNSZ egyelőre kivár, szeretnénk megtudni valamit a konkrétumokról. De nagyon reméljük, hogy nem valami XIX. századi családmodellt akarnak majd a társadalomra erőltetni – fogalmazott Alföldi Andrea. Az MNSZ elnöke szerint akár üdvözölni is lehetne, hogy a kormány végre "nőügyekkel" is foglalkozna, hiszen korábban kevéssé volt fogékony erre. Amikor például tavaly tavasszal menesztették Magyarország washingtoni nagykövetét, Szemerkényi Rékát, akkor azt Orbán úgy kommentálta: "nőügyekkel nem foglalkozom". Ezzel együtt Alföldi Andrea úgy vélekedett: elengedhetetlen az együttműködés a női civil és érdekvédelmi szervezetekkel. A kormánytól független civil szervezetek üldözése és megbélyegzése ugyanakkor nem éppen a kabinet együttműködési szándékáról tesz tanúbizonyságot. – Egyelőre az is kérdés, terveznek-e civil szervezeteket bevonni egy demográfiai stratégia kidolgozásába. Mi még nem kaptunk ilyen megkeresést.

Pedig azzal Alföldi Andrea is egyetért, hogy intézkedésekre van szükség, hiszen sokkal többen halnak meg, mint amennyien születnek, és folyamatosan csökken a gyermekvállaló korosztály aránya. Egyre nagyobb problémát jelent a kivándorlás is, ami elsősorban a fiatalabb, termékeny korosztályt érinti. Orbán már tavaly bejelentette: cél, hogy 2030-ra a mostani 1,5-ről 2,1-re emelkedjen Magyarországon a termékenységi ráta. Vagyis az lenne a kívánatos, ha minden nő legalább két gyermeket hozna világra. A kormány eddig is tett lépéseket a gyermekvállalási kedv ösztönzésére – például elengedik a gyermeket vállaló fiatal nők diákhitel-tartozását, bevezették a családi adókedvezményt –, ám az idei évtől a demográfiai kérdések már a kormányzás súlypontját jelentenék.

– Ha komolyan gondolnák, már tárgyalóasztalhoz hívták volna a női civil szervezeteket – vélekedett Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke, aki szintén úgy látja, hogy civilek nélkül nem lehet érdemben javítani a helyzeten. Reméli, a kormány tanulmányozta a skandináv jóléti modellt, ami a termékenységi ráta növelésében is egyre sikeresebb. – Ugyanakkor attól tartunk, hogy amiről a miniszterelnök beszél, nem egy kétoldalú "megállapodás" lesz. Félő, hogy a nők reprodukciós jogainak további csorbítására is sor kerül majd – mondta Antoni, aki felidézte, egy szegedi klinikán nemrég bibliai idézettel ellátott abortuszellenes márványtáblát avattak. Hangsúlyozta: a népszaporulatot nem a nem kívánt terhességekkel, hanem tervezett gyermekvállalással kellene erősíteni.

– Ehhez nem megállapodni kellene a magyar nőkkel, hanem olyan körülményeket kellene biztosítani, ahol a fiataloknak nem kellene az anyagi bizonytalanságtól rettegniük és bátran nekivághatnának a családalapításnak – tette hozzá.

Kiosztották Orbánt
Kunhalmi Ágnes (MSZP): Orbán Viktor kezdhetné azzal, hogy nem alázza meg női politikustársait, mint ahogy azt Szemerkényi Réka volt washingtoni magyar nagykövettel is tette. Amíg a Fidesz-kormány hatalompolitikai kérdésként tekint a "nőügyekre", nem fog javulni a helyzet. Álszentség Orbán részéről, hogy érdekli őt a magyar nők véleménye.
Szabó Tímea (Párbeszéd): A miniszterelnök lényegében beismerte, hogy az elmúlt nyolc év családpolitikája megbukott. A nyilatkozataiból az is látszik, nem érti és továbbra sem tiszteli jobban a magyar nőket, mint korábban, amikor visszaküldött minket a konyhába. Ráadásul most is fordítva ül a lovon: a gyermekvállaláshoz nem csak nőkre van szükség.
Vadai Ágnes (DK): Örülünk, hogy a kormány rájött, lassan elfogyunk a Kárpát-medencében. A gyerekeket azonban nem elég megszülni, fel is kell őket nevelni. Ehhez megfelelő egészségügyi és szociális ellátás, oktatás, jövőkép kell. A már megszületett gyerekek életkörülményein is javítani kellene, sokat elmond, hogy még mindig létezik Magyarországon hajléktalan óvoda.

Szerző

Nem akadékoskodik a "bírságkirály"

Publikálás dátuma
2018.04.24. 07:04
ERŐS GYANÚ - Az LMP szerint a választási informatikai rendszer manipulálható FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A Nemzeti Választás Bizottság (NVB) egyetlen körzetben sem rendelt el megismételt szavazást vagy a voksok újraszámlálását – közölte Patyi András, a testület vezetője, akit korábban "bírságkirálynak" gúnyolt a kormányfő, amiért az NVB megbüntette őt szabálytalan kampányolásért. Az ellenzéki pártok ugyanakkor a hétfő 16 órás határidőig több esetben is fellebbeztek az NVB határozata ellen, így a választás napján és az azóta eltelt időben tapasztalt furcsaságokról majd a Kúria mondja ki a végső szót.

Az NVB-hez egyébként összesen 180 beadvány érkezett: az MSZP például 47, a DK 40, a Jobbik 20, míg az LMP 11 esetben támadta meg az egyéni körzetek eredményét, ezeket azonban mind elutasította a testület. A pártok azonban, ha nem is minden körzetben, de számos helyen egészen a Kúriáig viszik az ügyeket. A Jobbik három körzetben fellebbezett – köztük Miskolcon és Veszprémben – megismételt szavazást kérve. Az LMP több szavazókörben is megismételt szavazást, valamint újraszámlálást is követel. A szocialisták öt egyéni körzetben, valamint a listás eredmény ellen fellebbeznek.

Több párt is azért követel új választást, mert a hivatalos végeredményt csak a szombati határidőt követően, vasárnap állapították meg. Erre hivatkozva tartana megismételt szavazást például az LMP-s Szél Bernadett Budakeszin, valamint a jobbikos Jakab Péter Miskolcon. A Jobbik szerint több körzetben rossz szavazólapokat adtak a választóknak, ráadásul – álláspontjuk szerint – néhány helyen befolyásolni is akarták a szavazókat.

A Kúriának az indítványokról a benyújtásuktól számított három napon belül kell döntenie, így csütörtökön jogerősen is megállapítható lesz az egyéni körzetek választási eredménye. Arra egyébként igen kevés az esély, hogy megismételt szavazást rendeljenek el, az eddig ismertté vált esetek szerint ugyanis a legtöbb furcsaságról szóló jelentés mindössze néhány tucatnyi voksot érintett, azaz a választás végeredményét nem befolyásolta. A listás eredményeket az NVB április 27-ét követően állapíthatja meg, az egyéni választókerületek töredékszavazatait ugyanis csak akkor tudja figyelembe venni.

Patyi András ezzel kapcsolatban azt mondta a M1 állami csatornán, hogy az újraszámlálás elrendeléséhez „tényeken alapuló bizonyítékra vagy magas szintű valószínűsítésre alapot adó körülmények" bemutatására van szükség. Hozzátette, sokan kifogásolták azt is, hogy a szavazás napján "meggyengült" az NVB honlapja. Patyi András hangsúlyozta, ez nem befolyásolta a szavazás eredményét, hiszen nem az oldal az eredmények forrása, hanem a források alapján kerülnek fel az eredmények a honlapra.

Megdöbbentő összefonódásokat lát az LMP
Az LMP szerint egy egymással összejátszó kör tartja kezében a választási informatikai rendszert, amelyen komoly biztonsági rések vannak. Szél Bernadett társelnök és Demeter Márta országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten osztotta meg újságírókkal tapasztalatait, miután április 9-e óta informatikusok, adatelemzők és jogászok segítségével áttekintette a választás lebonyolításában érintett intézmények, cégek, és a használt technikai háttér hálózatát.
A politikusok "megdöbbentő összefonódásokról" beszéltek, és a feltárt kapcsolati hálók, illetve a kérdéseikre kapott válaszok alapján kijelentették: mind a választási informatikai rendszer, mind a teljes közigazgatási informatikai és intézményrendszer manipulálható, miután azt egy szűk kör kezébe szervezte ki a kormányzat. A Nemzeti Választási Iroda és a Belügyminisztérium is vizsgálatot folytat a választási rendszer leállásával kapcsolatban, erre hivatkozva nem kaptak választ számos kérdésükre – közölték az ellenzéki politikusok.

Szerző

Fenyő-ügy új szereplővel

Publikálás dátuma
2018.04.24. 07:02
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Gyárfás Tamás tagad, minden más egyre kuszább: az állítólagos zsaroló sci-fit emleget, Tasnádi Péter pedig csalóként keverte magát az ügybe.

"Fenntartok mindent, amit eddig mondtam: minden feltételezés ami arra utal, hogy bármi közöm lett volna Fenyő János halálához az valótlan és abszurd, de a megértésüket kérve, ügyvédi tanácsra egyelőre nem nyilatkozom" – így reagált lapunknak a Fenyő-gyilkosságban felbujtással meggyanúsított és pénteken lakhelyelhagyási tilalommal sújtott Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök és médiavállalkozó arra, hogy hétfőn a kormány holdudvarába tartozó sajtó újabb részleteket közölt az ügyéről.

Eszerint nyilatkozott a Borsnak Imrich K. az a szlovák vállalkozó, aki a sajtóhírek szerint korábban megzsarolhatta Gyárfás Tamást egy irattal. A dokumentum a hírek szerint Gyárfás és az időközben elítélt Portik Tamás beszélgetéseinek kiragadott részleteit tartalmazta a Fenyő-ügyről. Imrich K. a Borsnak tagadta a zsarolási vádat, a bulvárlapnak keresetlen szavakkal úgy fogalmazott, hogy ez egy sci-fi, illetve „a legnagyobb hülyeség, amit a rendőrség valaha is produkált.”

Mint megírtuk, értesüléseink szerint az egykori úszószövetségi elnöknek tavaly ősszel két részletben juttatták el a beszélgetéseiről készült lejárató, zsarolásra alkalmas anyagokat. Ezeket Gyárfás Tamás még tavaly maga adta át a hatóságoknak. A rendőrség ősszel még tanúként hallgatta ki Gyárfás Tamást, majd tavasszal rövid időre őrizetbe is vették a vélelmezett zsarolással kapcsolatban Imrich K-t. Ami egyelőre nem ismert: mikor és miért jutott el a nyomozás arra a pontra, hogy Gyárfás Tamás tanúból gyanúsítottá minősítette a hatóság, ráadásul éppen az által átadott anyagok alapján?

Gyárfás Tamás ügyvédje, Bánáti János a napokban úgy fogalmazott: a nyomozás érdekére bizonyítékot nem mutattak nekik az ügyészek, csak az ismert, amit Gyárfás adott át.

Közben a kormányszócső Magyar Idők a címlapon hozta Tasnádi Péter N1TV-nek adott minapi nyilatkozatát. Abban Tasnádi Péter a Fenyő-ügyben az évtizedek alatt többször, több helyütt is előadott vallomását megismételte: először neki adott megbízást Gyárfás Tamás Fenyő János megölésére. Tasnádi sztorija szerint ő valójában átverte a médiavállalkozót: a „munkát” nem végezte el ugyanakkor nemcsak felvette az első részletet egy hat milliós nagyságrendű összeget, de Fenyő meggyilkolása után még kétszer sikerült kicsalnia Gyárfástól újabb pénzt. A Tasnádival készült interjúból az nem derült ki, hogy Gyárfás miért fizetett volna a megbízást nem teljesítő Tasnádinak. Gyárfás Tamás most nem kívánta kommentálni a Tasnádi-vallomás felmelegítését. Korábban a médiavállalkozó már többször leszögezte: a Fenyő-perben Tasnádi már ugyanezt elmondta, ám akkor a bíró őt meg sem hallgatta Tasnádi története kapcsán.

Eredeti hanganyag?
Szintén a kormányszócső, ennek okán kiváltképp jól értesült napilap írta meg kedden, hogy vágatlan és teljes az a hangfelvétel, amin Portik Tamás és Gyárfás Tamás Fenyő János meggyilkolásáról beszél. A sportvezető által emlegetett, a levelesládájába bedobott kazetta nem az, amit a nyomozó hatóság figyelembe vett, amikor Gyárfást a gyilkosság kapcsán felbujtóként gyanúsította meg – értesült a Magyar Idők. Semmilyen manipulált hanganyag nincs a nyomozó hatóság birtokában a Fenyő-ügyben – "tudták meg" (?) belügyi forrásból.