Szimpatizánsképzés

A választások utáni első hatalmas, százezres tüntető tömeget titulálta már a kormányzat bolhacirkusznak, senkiknek is, de a demokráciát, az igazságos választási rendszert, a pártatlan közmédiát követelőket úgy még nem nevezték, mint a Gázszerelő Szakmunkás által bekebelezett, és a kormánypropaganda eszközévé silányított megyei lapok egyik jegyzetének írója: „Kossuth téri prüszkölők”. Hogy miért olvasok mégis ilyen, a városunkban is megjelenő kiadványt?

Egyrészt azért, mert a Gyászhírek rovatból rögtön megtudom, hogy ki halt meg a környékünkön, s hol, mikor lesz a temetés. Másrészt pedig egy önsanyargató teszt miatt: vajon mit tudnék meg és mit gondolnék a világról, Európáról, Magyarországról – no és persze az erkölcsiségről –, ha innen tájékozódnék? Belegondolni is rossz. Tudom, veszélyes játék ez, nem is nagyon ajánlom senkinek. A valósággal és a jó ízléssel gyakran olyannyira nincsenek fedésben az irományok, hogy – kellő kontroll hiányában – egy időre akár Fidesz-szimpatizánssá is válhat az ember. Mint az a néhány százezer szavazó is, a választások előtt.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző