Ott félnek a menekültektől, ahol nincsenek - De ott nagyon

Publikálás dátuma
2018.04.24 18:00
A magyar határon húzódó kerítés sokak szemében az idegengyűlölet szimbóluma. Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Ahol élnek bevándorlók, elfogadják őket, de ahol alig találkozni velük, az emberek meggyőződéssel állítják, képtelenek beilleszkedni. A magyarok háromnegyede még a gondolattól is irtózik, hogy egy "migránssal" akár csak két szót váltson - derül ki az Eurobarometer tavaly ősszel készített felméréséből. 28 ezer ember bevonásával vizsgálták, hogyan viszonyulnak a harmadik országból érkezettekhez az unió polgárai, számol be az Euronews.

Az unió lakosságának mintegy egyharmada, 37%-a érzi azt, hogy valamennyire jól informált a bevándorlással, és a bevándorlók integrációjával kapcsolatosan. Magyarország középen áll a tagállamok között, itt a válaszolók 34 százaléka gondolja magát tájékozottnak. A legmagabiztosabbak a dánok, 73 százalékkal, legelveszettebbnek pedig a bolgárok érzik magukat a témában, 17 százalékkal.

Súlyt ad ennek, hogy a kutatás résztvevőit arra is megkérték, becsüljék meg az egyes országokban élő bevándorlók tényleges számát. A kelet-európai országokban - amely államokban bőven az európai átlag alatt vannak jelen harmadik országból érkezettek, ám komoly kormányzati kampányok riogatnak a jelenlétükkel -, arányukat lényegesen magasabbra becsülték a valóságosnál. Összesen egyébként 37 millió Európai Unión kívül született ember él a tagállamokban, ami az EU összlakosságának 7 százaléka.

Magyarországon a bevándorlók a teljes népesség 2 százalékát adják, ehhez képest a megkérdezettek 8,8 százalékra tippelték ezt a számot. Hatalmasat tévedtek a bolgárok, szlovákok és lengyelek is. Bulgáriában a népesség 1,3 százalékát kitevő bevándorlók arányát 11,3-nak gondolták. Szlovákiában a 0,6-ot hitték 8,3-nak, Lengyelországban pedig az 1,1-et 10 százaléknak. Horvátország kivétel: ott a 11 százalék bevándorlót 11 százaléknak látják. Érdekes még például az olasz adat, ahol a legmagasabb a vélt szám: a bevándorlókról úgy tippelték, a teljes lakosság negyedét teszi ki számuk. Valójában 7 százalékról van szó. A magabiztos dánok 7,6 helyett átlagosan 10,5 százalékot mondtak - az északi és a balti államok megkérdezettjei nem tévedtek nagyot.

Hazánkban, ahol a bevándorlók számát több mint négyszeresen túlbecsülték, a népesség mindössze 7 százaléka kerül napi kapcsolatba velük. A magyarok 53 százaléka ennek ellenére tudni véli, hogy ezeknek az embereknek nem működik a társadalomba való integrálása. Legkevésbé sikeresnek a bolgárok érzik az integrációt, 55 százalékuk gondolja ezt kudarcnak - bár náluk az emberek csupán egyetlen százaléka szokott kapcsolatba kerülni bevándorlókkal. Bulgáriában tehát a lakosság 99 százaléka jóformán nem is lát EU-n kívülről érkezett embereket, és így becsüli a valósnál tízszer magasabbra számukat.

Azok közt az országok közt, ahol kifejezetten magasnak látják a bevándorlók arányát, egy másik csoportot alkot többek között Írország, Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Köztük a lakosság 30-40 százaléka valóban napi szinten találkozik bevándorlókkal. És a sorolt államokból származó megkérdezettek 70-80 százaléka kifejezetten sikeresnek látja a bevándorlók integrációját.

Arra a kérdésre, hogy az emberek mennyire érzik kényelmetlennek, ha kapcsolatba kellene lépniük egy bevándorlóval, a magyarok 73 százaléka úgy felelt, őt kifejezetten zavarná bármiféle ilyen - ezzel Magyarország teljesített idegengyűlöletből EU-szinten a "legjobban". Az országban mindössze 17 százalék az, akit nem zavarna egy ilyen interakció - az EU-átlag 57 százalék. De például - a kormányzati "migránsozás" közben negatív példaként gyakran emlegetett - svédeknél a lakosság 81 százalékának semmi problémája azzal, hogy kapcsolatba kerüljön bevándorlókkal.

Szerző
2018.04.24 18:00

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Babosék negyeddöntősök az Australian Openen

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:53

Fotó: AFP/ Peter PARKS
Babos Tímea és francia partnere, Kristina Mladenovic győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének nyolcaddöntőjében.
Babosék ellenfele a belga Kirsten Flipkens és a svéd Johanna Larsson volt, akiket két szettben győztek le vasárnap, a találkozó 2 óra 20 percig tartott.
Eredmény: páros, nyolcaddöntő: ------------------------------------- Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Kirsten Flipkens, Johanna Larsson (belga, svéd, 13.) 6:1, 6:4
Szerző
2019.01.21 08:53