A világ egyik legkeresettebb hackerét kapták el

Publikálás dátuma
2018.04.25 17:00
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
Nemzetközi akció keretében, 8 ország rendőreinek segítségével letartóztatták a világ egyik legkeresettebb hackerét, egy 19 éves horvát fiút - közölte szerdán a horvát belügyminisztérium az MTI szerint. A fiú a vád szerint egy olyan internetes oldalt üzemeltetett, ahonnan bárki könnyedén indíthatott egyszerű kibertámadásokat.

A Webstresser.org volt az egyik legnagyobb olyan internetes szolgáltatás, amelyen keresztül a felhasználók célzott túlterheléses kibertámadásokat (DDoS) hajthattak végre kiválasztott honlaptulajdonosok ellen az egész világon: 2018 áprilisáig a Webstresser 136 ezer regisztrált felhasználója közel 4 millió támadást indított különböző bankok, üzleti szektorok és állami intézmények ellen.

A honlapot egy 19 éves horvát állampolgár irányította. A rendőrség azzal vádolja őt, hogy súlyos bűncselekményt követett el informatikai rendszerek, programok és adatok ellen, amiért nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A horvát rendőrség mellett a nemzetközi akcióban holland, brit, kanadai, szerb, spanyol, olasz és Hongkongi rendőrök is részt vettek, aki ezekben az országokban a horvát fiú segítőit, valamint honlapfelhasználókat is letartóztattak.

A DDoS támadás során, amelyet a Webstresser tett lehetővé a felhasználók számára, a hackerek egy távirányítású eszközzel csatlakoztak az internetre, amelyen keresztül nagy mennyiségű adatforgalmat irányítottak egy meghatározott weboldal vagy internetes platform irányába, amellyel lelassították annak működését vagy elérhetetlenné tették a weboldalt. Korábban a kibertámadások elkövetőinek jól kellett ismernie az internetes technológia működéséhez - a Webstresser segítségével azonban erre nem volt szükség. A szolgáltatás felhasználói online platformon keresztül befizettek 15 eurót - vagy annak megfelelő Bitcoint -, majd a számukra biztosított infrastruktúráján keresztül DDoS támadásokat hajthattak végre tetszőleges, általuk kiválasztott célpontok ellen - olvasható a rendőrségi közleményben.

Szerző
2018.04.25 17:00

Árvákon segítő fiatal olasz nőt raboltak el fegyveresek Kenyában

Publikálás dátuma
2018.11.21 18:01

Fotó: AFP/
Egyértelműen az önkéntesként dolgozó nő volt a támadók célpontja, állítják szemtanúk. Két gyereket lelőttek.
Fegyveresek elraboltak egy olasz önkéntest Kenyában, a szomáliai határ közelében szerdán - írja a Reuters. Szemtanúk szerint szomáliaiul beszéltek az Ak-47-es gépkarabélyokkal felfegyverkezett támadók. Három embert, köztük gyerekeket lőttek le, miközben elhurcolták a 23 éves olasz nőt.
Az elrabolt nő az Africa Milele munkatársa, árva gyerekeknek segített. "Nincsenek szavak arra, ami történik. Silvia, mindannyian veled vagyunk" - kommentálta a történteket a szervezet.
"Az olasz hölgy volt a célpontjuk"
- nyilatkozta a Reutersnek egy tanú. Megerősítette ezt egy fotós, Ronald Kazungu is, aki az elrabolt nővel dolgozott. Ő úgy látta, hat támadó egészen addig a vendégházig követte az elrabolt önkéntest, ahol lakott. Épp a torkánál fogva tartották a nőt, mikor Kazungu megpróbált közbelépni, ám ekkor leütötték őt.
Távozás közben kezdtek lövöldözni a támadók. Egy 10 éves fiúnak a szemét találták el, egy 12 évesnek pedig a combját. Egy felnőtt férfit is lelőttek.
Az olasz külügy egyelőre csak annyit nyilatkozott, átnézik a jelentést. Még egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a történteket, és senki sem jelentkezett váltságdíjért.
2018.11.21 18:01

A néppárti mondás az, hogy Grujevszkit ki kell adni, a szocialisták Orbán provokációjáról beszélnek

Publikálás dátuma
2018.11.21 17:46

Fotó: AFP/
A konzervatív pártcsalád hazaküldené a macedón miniszterelnököt, a szocialisták azt firtatják, hogy a magyar kormány sértett-e uniós jogszabályokat.

Grujevszkinek el kell fogadnia a bíróság ítéletét

Magyarországnak felül kellene vizsgálnia a menedékjog megadásával kapcsolatos döntését, és teljesítenie a Nikola Gruevszki kiadatására vonatkozó kérelmet, fejtette ki a Népszava kérdésére Eduard Kukan szlovák néppárti EP-képviselő, a képviselőtestület Külügyi Bizottságának a tagja. A politikus, aki volt külügyminiszterként és az Európai Parlament tisztségviselőjeként közelről ismeri a Nyugat-Balkán országait, kiemelte: tudomása szerint Magyarország támogatja Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság integrációs törekvéseit, és mindeddig nem emelt kifogást az igazságszolgáltatás működésével szemben. Tiszteletben kell tartania annak függetlenségét, és a jogállamot, amely szerint a törvény előtt minden ember egyenlő. - Világosan kell fogalmaznunk: Gruevszki ex-kormányfőnek el kell fogadnia a bíróság ítéletét, és Macedóniában kell felelnie a tetteiért - tette hozzá. Ugyanakkor nem kívánt arról spekulálni, hogy az elítélt volt miniszterelnök milyen körülmények között hagyta el a hazáját. Halmai Katalin (Brüsszel)

A szocialisták keserűen ironikusak

A döntés veszélyes példát teremt és súlyos következményekkel jár a térség számára. “A menedékjog a háború és üldöztetés elől menekülő embereket illeti meg, a magyar kormány ehelyett arra használja, hogy pajzsot tartson a politikai szövetségesei elé, megkímélve őket a cselekedeteik következményeitől”, áll a az EP szocialista frakciójának nyilatkozatában, amit Tanja Fajon alelnök és Knut Fleckenstein külpolitikai szóvivő jegyez. A két politikus felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg az ügyet, és állapítsa meg, hogy sérültek-e az uniós jogszabályok.
Fajon és Fleckenstein keserű iróniának nevezi, hogy miközben a magyar kormány öt éve démonizálja a menedékkérőket, menedéket kínál egy olyan embernek, akit korrupció miatt jogerősen elítéltek. “Míg a szíriai és iraki háború elől menekülőket őrizetbe vették, bűnözőnek állították be, megtagadták tőlük az élelmet és az italt, addig a volt macedón miniszterelnököt — aki állítólag hamis papírokkal érkezett Magyarországra és börtönbüntetés várja a hazájában — tárt karokkal fogadták” — hangsúlyozza az EP baloldali frakciójának sajtóközleménye.

A liberálisok szerint Webernek egyszer színt kell vallania

A Gruevszki-ügy Orbán Viktor újabb nyílt provokációja. A magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy az Európai Néppárt továbbra is meg fogja védeni. Ha eddig nem zárták ki a pártcsaládból, ezután sem fogják. Manfred Webernek egy sor kérdésre kéne válaszolnia, úgy is mint a néppárt frakcióvezetőjének, és úgy is, mint vezető jelöltjének az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ha már bizottsági elnök volna, eltűrné az EU-jog ilyen nyilvánvaló megsértését? Weber vékony kötélen egyensúlyozik, de végül döntenie kell, mit választ. Nem lehet Európa-párti jelölt, miközben maffiamódszerekre emlékeztető védelmet nyújt az Orbán-féléknek” — nyilatkozta Sophia in’t Veld, az Európai Parlament liberális frakciójának alelnöke a Népszavának.

Akkorhogy támogatható Macedónia tagsága?

Meggyôzô magyarázatot várok Orbán Viktortól arra, hogy Magyarország milyen alapon biztosított politikai menedékjogot Nikola Gruevszkinek. A jogállam a tagországok és a csatlakozó államok számára egyaránt az EU alapelve. Meglepő, hogy Magyarország támogatja Macedónia EU tagságát, de nem tartja biztonságos országnak - tweetelte Johannes Hahn, az EB bővítési biztosa. Az Európai Bizottság leszögezi: az európai uniós és a nemzetközi törvények értelmében az egyes menedékkérelmek megvizsgálása és a menedékjog odaítélése tagállami hatáskörbe tartozik. Ugyanakkor a jogállam az Európai Unió alapelve, amelyet minden tagállamnak és tagjelölt országnak tiszteletben kell tartania. — Elvárjuk, hogy az érintettek szigorúan, a politikai megfontolásokat félretéve érvényesítsék a vonatkozó szabályokat. Ahogyan a kormányok képviselőiből álló Tanács júniusban megállapította, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság — többéves visszaesést követően —, jól halad a jogállam biztosítása terén előírt feladatok teljesítésében — fogalmaz a közlemény.

2018.11.21 17:46
Frissítve: 2018.11.21 18:48