Különös barátság

Emmanuel Macront tavaly májusban, francia elnökké való megválasztásakor az illiberálisok ellenpontjának tartották, aki végre megálljt parancsolhat az Európa jövőjét mind jobban veszélyeztető populistáknak. Macron valóban előremutató javaslatokat tett arra, hogyan lehetne egyben tartani Európát, más intézkedései azonban azt mutatták, nem kifejezetten liberális, nézetei sok tekintetben közelebb állnak a jobbközéphez. Politikája ugyanakkor semmilyen tekintetben sem hasonlítható Donald Trumpéhoz. Ezért is keltett már tavaly nagy meglepetést, hogy éppen az amerikai elnököt hívta meg a július 14-i nemzeti ünnepen szokásos párizsi katonai parádéra.

Miért akar Macron barátkozni Trumppal? Mi az, ami összeköti a rendkívül művelt, kifinomult diplomáciai érzékkel rendelkező francia elnököt amerikai kollégájával, akinél még ötéves gyereknek is több érzéke van a diplomáciához? Macron zseniálisan ismerte fel azt, hogy Trump ösztönember. Olyasvalaki, akinek hiába sorolnak fel ezerféle érvet arra, miért tekinthető a legkisebb rossznak az Iránnal három éve megkötött nukleáris megállapodás hatályának kiterjesztése, őt ez nem érdekli. Zsigerből cselekszik, anélkül, hogy bármi fogalma lenne az adott helyzetről. A francia elnök jól tudja, a megalomániás ösztönemberekkel szemben az a legjobb stratégia, ha agyba-főbe dicsérik őket. Trump gyermeki lelkesedéssel fogad minden bókot, a kettejük közötti kivételes viszony jeleként közös sajtóértekezletükön még némi korpát is leszed újdonsült barátja zakójáról.

Macron barátságdiplomáciája azonban még nem jelenti azt, hogy eléri a célját. Az amerikai elnök ugyanolyan kiszámíthatatlan marad, mint amilyen eddig volt, semmi garancia sincs arra, hogy Macron képes bármiben is hatni rá. Hogy mi értelme akkor az egésznek? Trumpnak lett egy új barátja. Eddig állítólag nem sok volt neki.

Szerző
2018.04.26 08:11

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14