Brüsszelben is érzik, valamit tenni kell

Publikálás dátuma
2018.04.26 07:08
Shutterstock fotó
Fotó: /

A korrupció magas szintje miatt a legsúlyosabb szankciókkal fenyegető, úgynevezett 7. cikkelyes eljárás megindítását javasolja Magyarország ellen az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottsága. A testület szerdán elfogadott véleményében úgy fogalmazott, hogy "a korrupció jelenlegi szintje, valamint az államháztartás átláthatóságának és elszámoltathatóságának hiánya, a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással vannak az uniós források magyarországi felhasználására." Ez pedig kimerítheti az EU szerződésében foglalt értékek megsértését és indokolja akár a szavazati jog megvonásához vezető folyamat elindítását.

A képviselők 12 igen szavazattal és 2 tartózkodással fogadták el a szöveget, amelyet csatolnak az EP állampolgári szakbizottságában készülő, a magyarországi helyzetről szóló jelentéshez.

– Valamit tennünk kell! Szigorúbb intézkedésekre van szükség, hogy biztosítsuk a közösségi értékek és szabályok tiszteletben tartását. A 7. cikkelyes eljárás a végső eszköz, hogy rábírjuk erre a tagállamokat – mondta lapunknak Ingeborg Gräßle elnök, a vélemény szerzője az ülés után. A német kereszténydemokrata politikus kifejtette, hogy az EU költségvetésének a végrehajtása megköveteli a jogállami normáknak megfelelő kormányzást. Kérdésünkre megerősítette, hogy a néppárti képviselők "nagyon szorosan együttműködnek" és egyetértenek a szövegben kifejtett állásponttal.

Az eredetileg rövidnek szánt véleménytervezet legalább a kétszeresére bővült az elfogadott módosító indítványokkal. Ezek között szerepel, hogy az EP információt kér azokról a magyar cégekről, amelyek az uniós pénzből megvalósított projektek egyedüli ajánlattevői voltak az elmúlt években. A szakbizottság felszólítja továbbá a magyar kormányt, hogy publikálja azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek több mint 15 ezer euró értékben nyertek el EU pályázatokat. Emellett vizsgálatot követel annak kiderítésére, hogy a pályázati kiírásokat valóban egyes társaságok testére szabták-e. A vélemény méltatja a civil társadalom szerepét a korrupció elleni küzdelemben.

A szavazáson ugyanakkor nem kapott többséget a javaslat, hogy az Európai Bizottság függessze fel az uniós források kifizetését azoknak a tagállamoknak, amelyek nem csatlakoznak az Európai Ügyészséghez. Magyarország ezek közé tartozik.

A parlamenti szakbizottság statisztikai adatok sokaságával támasztja alá az értékelését. Hangsúlyozza, hogy 2016-ban a 28 tagország közül Magyarország kapta a legmagasabb összegű pénzbüntetést az EU források szabálytalan felhasználása miatt. A 2004-2017 között folyósított mintegy 30 milliárdnyi fejlesztési forrásból a pénzügyi szankció összege meg fogja haladni az egymilliárdot.

A Fidesz EP-delegációjának nevében megszólaló Deutsch Tamás "politikai blöffnek” nevezte az előterjesztést, amely "egyoldalú és politikailag elfogult." Ingeborg Gräßlét megkérdeztük, hogy mit szól frakciótársa értékeléséhez. "Ebben a házban mindenki elmondhatja a véleményét" – felelte.

2018.04.26 07:08

Nagyon megjárta a trópusi paradicsom, hogy összeveszett Kínával

Publikálás dátuma
2018.08.19 14:53

Fotó: ONLY WORLD/ GUNTHER DEICHMANN
Egyetlen Kína létezik, Tajvan nem önálló állam – aki ezt elfelejtené, azt a pekingi kormány emlékezteti rá, például a turizmus tönkretételével.
Üres hotelek és tétlenül veszteglő turistahajók jelzik a csendes-óceáni Palauban, hogy jár az az ország, amely rosszul dönt egy súlyos világpolitikai kérdésben: az apró szigetország (az államot 241 sziget alkotja, amelyből 12 lakott) ugyanis egyike annak a maroknyi országnak, amely Tajvant (vagyis a Kínai Köztársaságot) ismeri el hivatalosan Kínaként, nem pedig a nagy testvért, a Kínai Népköztársaságot – márpedig az „egy Kína” elv szerint Tajvan hivatalosan nem létezik, csak egy kínai tartomány. Ezek a tévelygőket – 18-an vannak még, a Dominikai Köztársaság és Burkina Faso idén májusban szakította meg a kapcsolatot Taipeijel – Peking folyamatosan nyomás alatt tartja, így történt ez Palau esetében is – mondták el helyiek a Reuters hírügynökségnek. Ennek leglátványosabb lépése az volt, hogy tavaly megtiltották a turistacsoportok utazását a mikronéziai szigetországba – ami rögtön 55 ezer látogatóval kevesebbet jelentett, az évi 122 ezer turista 45 százalékát. Tajvanról pedig csak 9 ezren érkeztek, vagyis nem tudják pótolni a kiesést. Jeffrey Barabe, az egyik üres hotel tulajdonosa meg van győződve róla, hogy mindez szándékos volt: hagyták, hogy felfusson a turizmus, helyi viszonylatban jelentős pénz áramlott be, sőt, kínai befektetők építettek szállodákat és éttermeket – aztán egyszer csak törölték a charter járatokat és elvágták Palaut a bevételektől. Hasonló, turisztikai fegyverrel élt már Kína Dél-Korea esetében: amikor Szöul úgy döntött, amerikai rakétavédelmi rendszert telepít, megtiltották a kínai turisták beutazását.
2018.08.19 14:53

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33