Előfizetés

Garancsi reklámozhat az oszlopokon

Publikálás dátuma
2018.04.25. 22:38
Fotó: Molnár Ádám

A fővárosi vezetése rábólintott arra, hogy az Orbán-közeli üzletember, Garancsi István érdekeltsége, az ESMA Reklám Zrt. helyezhessen el reklámfelületeket a budapesti közvilágítási oszlopokon. Az eredetileg spanyol tulajdonú, majd kormányzati eszközökkel ellehetetlenített reklámcég pár éve került Garancsi érdekeltségébe. A cég sokáig ingyen és engedély nélkül reklámozott a fővárosban. A mostani előterjesztés szerint az ESMA évente nettó 60 millió forintot és oszloponként, naponta 250 forintot fog fizetni a Budapestnek. 

Jerevánban újra forrong az utca

Publikálás dátuma
2018.04.25. 20:40
Fotó: AFP/Vano Shlamov

Megszakadtak a tárgyalások az örmény ellenzék képviselői és az ügyvezető kormány között. Szerzs Szargszján lemondása után Karen Karapetján lett az ügyvivő miniszterelnök, az ellenzéki tüntetők ismét utcára vonultak, mert úgy vélekedtek, hogy a Köztársaság Párt Karapatján segítségével hatalomban szeretne maradni. Nikol Pasiján ellenzéki vezető a „bársonyos forradalom befejezésére” biztatta híveit, utcára szólította, nem ment el a szerdai egyeztetésre. A válság megoldására előrehozott választások kiírását javasolta Karapatján, Pasiján viszont az jelezte, ő készen áll az ország vezetésére.

Trumpnak üzent Macron

R.T.
Publikálás dátuma
2018.04.25. 20:32
Fotó: Brendan Smialowski/AFP

Hatalmas ünneplésben részesítették Emmanuel Macront az amerikai képviselők és szenátorok. A francia köztársasági elnök a kongresszus két háza előtt mondott körülbelül egyórás beszédet. Sikerét mutatja, hogy mondatait rendre ovációval szakították félbe. Narendra Modi indiai elnök óta Macron az első politikus a világon, aki ilyen megtiszteltetésben részesült.

A francia elnök élesen kikelt a nacionalizmus ellen, s arra kérte az Egyesült Államokat, adjanak közös választ a globális kihívásokra. Amerikai látogatásának utolsó napján elhangzott beszédében figyelmeztetett arra, hogy a nacionalisták aknamunkája nyomán szétesés fenyegeti a II. világháború után létrejött világrendet. Mint fogalmazott a legjobb válasz a multilateralizmus, s az, hogy az egyes országok összefognak a különféle nemzetközi kihívásokkal szemben, nem jelent veszélyt a nemzeti kultúrára, identitásra. Figyelmeztetett, hogy a szélsőséges nacionalizmus az nem ad választ a szociális egyenlőtlenségekre. „Nem osztom az új, erős vezetőkkel kapcsolatos lelkesedést, akik lemondanak a szabadságról és a nacionalizmus illúzióját kergetik”. Hozzátette, azzal, hogy egy ország bezárja kapuit a világ előtt, még nem állítja meg a világ átalakulásának folyamatát. Üzenete akár vendéglátójának, Donald Trumpnak is szólhatott, aki igyekszik folyamatosan csökkenteni Washington befolyását a nemzetközi színtéren.

Macron egyértelműen kijelentette, nem szabad lemondani az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodásról anélkül, hogy ne helyettesítenék egy még tartalmasabb dokumentummal. Ez szintén Trumpnak szóló megjegyzés volt, aki feladná a perzsa állammal kötött megállapodást.