Figyelő: itt a negyedik Orbán-kormány "szinte" végleges névsora

Publikálás dátuma
2018.04.26. 11:21
Illusztráció: Molnár Ádám
Megvan a negyedik Orbán-kormány minisztereinek "szinte" végleges névsora - számol be a Figyelő. Nagy távozókról és teljesen új nevekről ír a lap.

A Figyelő birtokába jutott információk alapján Gulyás Gergely kancelláriaminiszterként folytatja politikai pályafutását, Rogán Antal pedig marad továbbra is kabinetminiszter. Szintén pozíciójában marad Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Trócsányi László igazságügyminiszter is.

Miniszter lesz a korábbi felsőoktatási államtitkár, Palkovics László. Simicskó István helyét várhatóan Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök veszi át. Szintén miniszter lesz a korábbi felsőoktatási államtitkár, Palkovics László.

Az új nevek közt említik, hogy a 2016 óta postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztosként dolgozó Bártfai-Mager Andrea lesz a fejlesztési miniszter. Bártfai-Mager 2001-től előbb a Magyar Nemzeti Banknál, később a Gazdasági Versenyhivatalnál, 2010 után pedig a Magyar Közlönynél dolgozott, később az MNB Monetáris Tanács tagja lett, mielőtt átvette volna a kormánybiztosi pozíciót a nyugdíjazott Németh Lászlónétól.

Földművelésügyi miniszternek Nagy Istvánt kérte fel Orbán Viktor. Ő 2006-től 2010-ig Mosonmagyaróvár alpolgármestereként dolgozott, a választásokon önkormányzati képviselő lett, majd 2006-tól a megye 4-es számú választókerületének elnöke is. 2010-ben Mosonmagyaróvár város polgármesterének választották és országgyűlési mandátumot is szerzett még ez év tavaszán. 2013-tól tagja lett a mezőgazdasági bizottságnak. 2014. április 6-án választókerületében parlamenti mandátumot szerzett.

Kásler Miklós, Széchenyi-díjas magyar onkológus, egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója lehet Balog Zoltán utódja az EMMI élén. Kásler Miklós 1986-ban lett az orvostudomány kandidátusa. 1992-ben lett az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa. 1994-től egyetemi tanár, 1998-tól tanszékvezető.

A Fidesz frakcióvezetője Kocsis Máté lesz, Semjén Zsolt pedig - mint miniszterelnök-helyettes - a helyén marad.

Szerző

Gyárfás-ügy - Nem csak egy, de "rengeteg" hangfelvétel van

Publikálás dátuma
2018.04.26. 11:06
Fotó: Vajda József
Nem egy, hanem rengeteg kompromittáló hangfelvétele van az ügyészségnek a Gyárfás–Fenyő-ügyben – tudta meg a Heti Válasz. A lap információi szerint a mostani botrány csupán egy még nagyobb horderejű ügy mellékmozzanata.

A Heti Válasz friss lapszámában exkluzív részleteket közöl az újranyitott Fenyő-ügyről, ebből egyebek mellett kiderül, hogy az ügyészségnek számos kompromittáló hangfelvétele van a témában, amelyek nem Fenyő János meggyilkolásának előkészítéséről, hanem a tett következményeiről, illetve Gyárfás Tamás felbujtói szerepéről árulkodnak.

A később zsaroláshoz felhasznált - és direkt e célból készült - hangfelvételeket a 2000-res években, az olajszőkítési ügyek miatti külföldi "számüzetéséből" hazatérő Portik Tamás készítette, a Gyárfással folytatott beszélgetések fonalát szándékosan úgy irányítva, hogy beszédpartnere felbujtói szerepe körvonalazódjon. A hangfelvételeket mások mellett Jozef Rohácra bízta, akit 2008-ban kapcsolt le a cseh rendőrség, így a "szalagok a testvéréhez", Stefan Roháchoz kerülhettek. ( A férfi több száz négyzetméteres családi házában a HírTV Riasztás c. műsora április elején vizitált. ) Rohácék ismerőse, bizonyos Imrich K. tavaly szeptemberben jó ötletnek találta az egyik felvétellel megzsarolni Gyárfást, aki megpróbálta magát áldozatként feltüntetni, és a rendőrséghez fordult, így közvetve ő maga irányította el a rendőröket a hangfelvételek nyomára. 

Ihász Sándor benyújtotta a gyanúsítás cáfolatát

Ihász Sándor szerdán hivatalosan benyújtotta a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) a bűnpártolás miatt vele közölt gyanúsítás tételes cáfolatát - mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön az MTI-nek. Papp Gábor hangsúlyozta, a részletes vallomásban védence nem csupán visszautasítja a gyanút, "hanem olyan tényekkel is szolgál, amelyek önmagukban is cáfolják a gyanúsítást".

Ügyfele a dokumentumban azt is közölte, hogy kész válaszolni az ügyészség bármilyen további kérdésére - mondta Papp Gábor, hozzátéve, a cáfolat tartalmi elemeiről később kívánnak tájékoztatást adni.

A KNYF hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban április 20-án Ihász Sándort, és házkutatást is tartottak a volt főügyésznél.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

"A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt" - áll a KNYF korábbi közleményében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) április 10-én tette közzé, hogy 2017. október 31. óta ismét nyomoznak a Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. Egy héttel később azt közölték, hogy az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI)munkatársai Budapesten elfogták, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az NNI az ugyanebben az ügyben március 22-én gyanúsítottként kihallgatott Portik Tamást is emberölésre felbujtással gyanúsítja.

Szerző
Frissítve: 2018.04.26. 11:53

Eldőlt - Kerényi Miklós Gáborra nem tart igényt az Operettszínház

Publikálás dátuma
2018.04.26. 10:51
Illusztráció: Népszava
Rendkívüli felmondással kirúgta az Operettszínház Kerényi Miklós Gábort - tudta meg a Blikk. Az információt a színház megerősítette.

Mint március elején megírtuk, a Budapesti Operettszínház lezárta azt a novemberben indított belső vizsgálatot, amelynek célja az volt, hogy feltárja, Kerényi Miklós Gábor korábbi művészeti vezető nevéhez köthető-e szexuális zaklatás vagy más típusú visszaélés. Az eljárás során, mint a színház lapunknak küldött válaszában írta, bizonyítékok nem merültek fel, a feltárt információ további munkajogi következményt nem alapoznak meg. A színház tudomása szerint a belső vizsgálat időtartama alatt a vizsgálat tárgyával összefüggésben senki nem tett feljelentést, illetve nem terjesztett elő magánindítványt.

A vizsgálatot követően a Kossuth- és Erkel-díjas rendező kérte a nyugdíjazását, a Blikk információi szerint a színház felmentette a munkavégzés alól, de megmaradt a munkaviszonya, fizetését a nyugdíjazási eljárás végéig megkapja. "Elvileg júliusig" - mondta Kero. A lap a Budapesti Operettszínháztól megtudta, április 13-án rendkívüli felmondással megvált a korábbi művészeti vezetőtől, mert az utóbbi időben több olyan nyilatkozatot is tett, amelyek rossz fényben tüntették fel a munkahelyét. „Kerényi Miklós Gábornak 2018. április 13-án rendkívüli felmentéssel megszűnt a munkaviszonya, mivel (...) olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekeinek veszélyeztetésére” - közölte a színház sajtófőnöke.

Szerző