Korrupcióval vádolt záhonyi határrendészek

Megkezdődött 53 korrupcióval vádolt záhonyi határrendész tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön. Az ügyészség szerint a vádlottak 2015-ben a magyar-ukrán határon pénz fogadtak el azért, hogy eltekintsenek a szabálysértések miatti hivatalos eljárásoktól.

A törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a vádlottak Záhonyban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság határrendészeti kirendeltségén, a magyar-ukrán határon voltak határrendészek, illetve főhatárrendészek feladata a zöldhatár, valamint a közúti és vasúti személy- és teherforgalom ellenőrzése volt. A vádbeli időszakban több mint kétmillió embert és mintegy 900 ezer járművet ellenőriztek. 

Külföldi állampolgárok gyakran lejárt útlevéllel, tartózkodási engedéllyel vagy vízummal érkeznek a határra, ami helyszíni bírságot vagy idegenrendészeti eljárást von maga után. A külföldi utasok lejárt okiratok esetén 50 eurót, hosszabb idejű túltartózkodás, valamint úti okmány hiánya esetén pedig 100 és 400 euró közötti összeget fizettek a határrendészeknek a büntetés elkerüléséért - áll a vádiratban.

A közlemény szerint előfordult olyan is, hogy az unió országaiban dolgozó ukrán állampolgárokat szállító kisbuszok össztömege a csomagok miatt meghaladta a KRESZ-ben meghatározott megengedett legnagyobb értéket. Ilyenkor a határon átlépők 20, ha pedig jelentős volt a túllépés mértéke, akkor 50 eurót fizettek az útlevélkezelőnek, hogy elkerüljék a helyszíni bírságot. A megszerzett pénzt az útlevélkezelői szolgálatot teljesítők általában megosztották egymás között, valamint a más szolgálati feladatot és az ügyeletesi szolgálatot teljesítőkkel is .

A Központi Nyomozó Főügyészség debreceni osztálya 2017 augusztusában előnyért hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat. A szerdai első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, majd a bíróság megkezdte a vádlottak meghallgatását, amely várhatóan több tárgyalási napon keresztül tart majd - írta csütörtöki közleményében a törvényszék.

A tárgyalás május 9-én folytatódik.

Szerző

Meghalt egy olasz fiatal Budapesten

Publikálás dátuma
2018.04.26. 13:51
Illusztráció: Demecs Zsolt
A húsvéti ünnepekre utazott Budapestre egy olasz fiatalember, de balesetet szenvedett, és hetekkel a kórházba szállítás után elhunyt - írja a hvg.hu, olasz lapértesülések alapján.

Az orvosbiológiai mérnöknek tanuló 21 éves fiú barátaival érkezett Budapestre. Elsőre banálisnak tűnő balesetet szenvedett: egy villamossínben vagy útpadkában botlott el, beütötte oldalát. De megsérült a mája és a lépe.

A fiatalember az esés után a hasát fájlalta, barátai ezért kórházba vitték, és bár elsőre is súlyosnak tűnt a sérülése, egyből megműtötték, és úgy tűnt, lassan rendbe jön. A fiú szülei rögtön a baleset után Budapestre utaztak, abban a reményben, hogy mielőbb haza tudják szállítani.

Napokkal később - előző hét pénteken - azonban az állapota súlyosbodott, és lépe megrepedt. Az újabb orvosi beavatkozás sem segített rajta, Leonardo David április 23-án elhunyt.

Szerző

Lakatlan ház falában bujkált, kamerákkal figyelte környezetét (videó)

Publikálás dátuma
2018.04.26. 13:27
Fotó: police.hu
Hét év hat hónap szabadságvesztésre ítélt férfit fogtak el a rendőrök csütörtök hajnalban Mezőkovácsházán. Szökésben volt - egy lakatlan háznak álcázott, kamerákkal és titkos átjárókkal felszerelt házban bujkált. A rendőrök kiérkezésekor ismét menekülni próbált, de ezúttal nem sikerült neki. A villanyt lopta, ezért most még újabb eljárás is indul a férfi ellen.

A 41 éves K. Csabát korábban testi sértés, személyi szabadság megsértése és lopás bűncselekmények miatt ítélte el a bíróság, a büntetése letöltését azonban a kijelölt időpontban nem kezdte meg - írja a police.hu. A rendőrség olyan információkhoz jutott, hogy egy lakatlannak álcázott házban rejtőzködik.

Az épület ablakain a redőnyök mindig le voltak húzva és a házon több kamera is volt. A nyomozók és a főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei körülvették a házat, majd miután a férfi a felszólításukra nem jött ki, alaposan átkutatták az épület minden helyiségét. Egy falban kialakított rejtekhelyen találtak rá a férfira, aki el akart menekülni. A rejtekhelyről kiinduló átjárón át a szomszédos épület felé próbálta elhagyni a házat. A rendőrök elfogták és Gyulára, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe vitték.

A házon és a redőny mögött lévő kamerák képeit K. Csaba bent, egy monitoron figyelte. A háztartási gépeket és a biztonsági berendezést úgy működtette, hogy a mérőórát megkerülve csatlakozott rá az elektromos hálózatra. Ezért a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság lopás megalapozott gyanúja miatt újabb büntetőeljárást indít ellene.

Szerző