Fenyő-ügy: cáfol a volt főügyész

Publikálás dátuma
2018.04.26. 19:39
Gyárfás Tamás a bíróság döntésére várva április 20-án. Fotó: Vajda József

Tételes cáfolatot nyújtott be Ihász Sándor a Központi Nyomozó Főügyészségre azután, hogy bűnpártolással gyanúsították meg – mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön a távirati irodának. Papp Gábor a vallomásról részleteket nem közölt.

Ihász azután keveredett az ügybe, hogy Gyárfás Tamást meggyanúsították azzal: ő volt a húsz évvel ezelőtti Fenyő János elleni merénylet felbujtója. Gyárfás tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, a hírek szerint egy hangfelvétel szólhat ellene. Kiderült az is, hogy Gyárfást próbálták megzsarolni az ügyben: először egy beszélgetés leiratát adták át neki, majd magát a hangfelvételt. Gyárfás állítja, átadta a hatóságoknak a hanganyagot. A vádhatóság aztán bejelentette: az ügyben bűnpártolás miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy volt főügyészt – mint később kiderült Ihász Sándort. A gyanú szerint a volt főügyész tavaly októberben az irodájában átvett egy, a gyilkossággal összefüggő hangfelvétel-leiratot a felbujtással meggyanúsított egyik személytől, de azt nem továbbította a nyomozóknak.

A hvg.hu megszerezte Ihász vallomását, amiben az áll, hogy ő csak évtizedes barátként adott tanácsot Gyárfásnak. Állítása szerint, amikor Gyárfás felkereste az irodájában, semmilyen iratot nem adott át neki, csak beszámolt arról: egy kopasz embertől kapott egy pár oldalas, összefüggéstelen szövegrészleteket tartalmazó iratot. Gyárfás akkor azt mondta: a szöveget bárki megírhatta, aki elolvasta a Fenyő-ügyről a sajtóban megjelent híreket, pletykákat. Ihász szerint ő nem biztatta Gyárfást arra, hogy ne tegyen feljelentést, de jelezte: ha a szöveggel összefüggésben nem követeltek tőle semmit, akkor bűncselekmény sincs. Ezzel együtt azt tanácsolta, hogy menjen a rendőrségre és tanúként mondjon el mindent.

Arról is kifejtette álláspontját, hogy végül miként került hozzá a házkutatás során nála megtalált irat. Azt egy étteremben kapta Gyárfástól, és annak tudatában vette át, hogy barátja bemegy a rendőrségre. Gyárfás később arról is beszámolt neki, hogy kapott egy hangfelvételt, majd egy lesötétített ablakú kocsi torlaszolta el a kapubejárójukat. Mindezek után Ihász azt javasolta, hogy tegyen feljelentést. Ihász – írta a hvg.hu – kitért arra is: 25 évnyi ügyészi munka után nem az irodájában tartana olyan bizonyítékot, amit el akarna tüntetni.  

Szerző

Lehalt az ügyfélkapu

Publikálás dátuma
2018.04.26. 18:11
Fotó: Népszava
Szoftverhiba miatt nem működik az ügyfélkapu; a helyreállításon dolgoznak a szakemberek - közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ).

Az érintett oldalakon az olvasható a "magyarorszag.hu, az Ügyfélkapu és kapcsolódó szolgáltatások hibaelhárítás miatt nem elérhetőek".

A NISZ közölte: az általuk működtetett honlapokon elérhető komplex szolgáltatásokban a fennakadásokat szoftver hiba okozza. Azok elhárításán a NISZ és az Oracle szakemberei folyamatosan dolgoznak.

A hiba elhárításáig az ügyfelek türelmét kérik - írták.

Szerző

Olasz kormányfő-jelölt: ha most nincs megállapodás, új választás kell

Publikálás dátuma
2018.04.26. 17:21
Luigi Di Maio, az M5S kormányfő-jelöltje. Fotó: Silvia Lore / NurPhoto
A balközép Demokrata Párt (PD) ügyvivője szerint "jelentős előrelépést" sikerült elérni az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) folytatott tárgyalásaikon az olaszországi kormányalakítás újabb fordulójában, amelynek eredményeiről Roberto Fico, a képviselőház elnöke csütörtökön számol be az államfőnek - írja az MTI. Ugyanakkor a PD bele is roppanhat a közeledésbe. Ha nem sikerül megállapodniuk, új választás kiírására lehet szükség a kormányfő-jelölt, Luigi Di Maio szerint.

Az M5S és a PD közti kormányalakítás lehetőségeinek felmérésével megbízott Roberto Fico először kedden, majd csütörtök délelőtt is egyeztetett a két párt vezetőivel.

Maurizio Martina, a PD ügyvivője a sajtónak azt mondta, hogy az Öt Csillag Mozgalom több kérésükre is nyitott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a két párt között vannak "különbségek és nehézségek" is. A PD május 3-ra hívta össze vezetőségi ülését az M5S-szel közös kormányzás lehetőségének megvitatására.

Az M5S miniszterelnök-jelöltje közölte, szerződést ajánlottak, ez alkothatja a közös kormányprogramot. Luigi Di Maio hozzátette: vagy sikerül megállapodni a PD-vel, vagy új választásokat kell kiírni.

Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az M5S politikusát hétfőn bízta meg Sergio Mattarella államfő, hogy felmérje az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetőségét. Az eredményekről csütörtök délután számol be neki. Roberto Fico további időt kérhet az államfőtől az M5S és a PD közötti egyeztetések folytatására.

A március 4-i választásokon több mint 32 százalékkal a legnagyobb pártként végző M5S kezdettől hangsúlyozta, hogy a kormányzás érdekében a Ligával és a PD-vel is kész közös program alapján együttműködni. Miután ez a Matteo Salvini vezette Ligával nem sikerült, az M5S a PD felé fordult.

A választásokon 18 százalékkal harmadikként befutó PD-t megosztja az M5S ajánlata. A PD egy része szerint a kormányalakítás lehetősége előnyösebb az ellenzékbe vonulásnál. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányt, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején.

A PD Matteo Renzi volt főtitkár vezette szárnya azonban határozottan ellenzi az M5S-szel való egyezkedést. Elemzők szerint a belső viták miatt a PD akár szét is szakadhat. Az M5S-nek viszont a PD egész szenátusi és képviselőházi frakciójára szüksége van a kormányzáshoz.

Szerző