Fenyő-ügy: cáfol a volt főügyész

Publikálás dátuma
2018.04.26 19:39
Gyárfás Tamás a bíróság döntésére várva április 20-án. Fotó: Vajda József
Fotó: /

Tételes cáfolatot nyújtott be Ihász Sándor a Központi Nyomozó Főügyészségre azután, hogy bűnpártolással gyanúsították meg – mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön a távirati irodának. Papp Gábor a vallomásról részleteket nem közölt.

Ihász azután keveredett az ügybe, hogy Gyárfás Tamást meggyanúsították azzal: ő volt a húsz évvel ezelőtti Fenyő János elleni merénylet felbujtója. Gyárfás tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, a hírek szerint egy hangfelvétel szólhat ellene. Kiderült az is, hogy Gyárfást próbálták megzsarolni az ügyben: először egy beszélgetés leiratát adták át neki, majd magát a hangfelvételt. Gyárfás állítja, átadta a hatóságoknak a hanganyagot. A vádhatóság aztán bejelentette: az ügyben bűnpártolás miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy volt főügyészt – mint később kiderült Ihász Sándort. A gyanú szerint a volt főügyész tavaly októberben az irodájában átvett egy, a gyilkossággal összefüggő hangfelvétel-leiratot a felbujtással meggyanúsított egyik személytől, de azt nem továbbította a nyomozóknak.

A hvg.hu megszerezte Ihász vallomását, amiben az áll, hogy ő csak évtizedes barátként adott tanácsot Gyárfásnak. Állítása szerint, amikor Gyárfás felkereste az irodájában, semmilyen iratot nem adott át neki, csak beszámolt arról: egy kopasz embertől kapott egy pár oldalas, összefüggéstelen szövegrészleteket tartalmazó iratot. Gyárfás akkor azt mondta: a szöveget bárki megírhatta, aki elolvasta a Fenyő-ügyről a sajtóban megjelent híreket, pletykákat. Ihász szerint ő nem biztatta Gyárfást arra, hogy ne tegyen feljelentést, de jelezte: ha a szöveggel összefüggésben nem követeltek tőle semmit, akkor bűncselekmény sincs. Ezzel együtt azt tanácsolta, hogy menjen a rendőrségre és tanúként mondjon el mindent.

Arról is kifejtette álláspontját, hogy végül miként került hozzá a házkutatás során nála megtalált irat. Azt egy étteremben kapta Gyárfástól, és annak tudatában vette át, hogy barátja bemegy a rendőrségre. Gyárfás később arról is beszámolt neki, hogy kapott egy hangfelvételt, majd egy lesötétített ablakú kocsi torlaszolta el a kapubejárójukat. Mindezek után Ihász azt javasolta, hogy tegyen feljelentést. Ihász – írta a hvg.hu – kitért arra is: 25 évnyi ügyészi munka után nem az irodájában tartana olyan bizonyítékot, amit el akarna tüntetni.  

Szerző
2018.04.26 19:39

Fidesz: a Soros-hálózat politikusai agresszívan támadtak a köztévés dolgozókra

Publikálás dátuma
2018.12.17 12:24
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett/
Hidvéghi Balázs ezt azután jelentette be, hogy biztonságiak erővel, jogsértően dobták ki Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a tévészékházból, Varju Lászlót pedig tettleg bántalmazták.
 Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.
Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába – idézi szavait az MTI.
 Ezek jól ismert módszerek, "ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei", így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük - mondta Hidvéghi Balázs. 
A Fidesz kommunikációs vezetője egy alternatív valóságban élhet, hiszen Szél Bernadett Facebook-közvetítéséében vasárnap éjjel és hétfőn reggel tízezrek látták élőben, ahogy a MTVA székházában pont az ellenkezője történik
  • Az épületbe nagy nehezen beengedett parlamenti képviselők egyetlen szerkesztővel, újságíróval nem beszélhettek,
  • A fegyveres biztonsági őrök szinte minden lépésüket akadályozták, végül Hadházy Ákost, egy sikertelen lépcsőmászási kísérlet után szó szerint kihajították az épületből, de kilökdösték Szél Bernadettet is – mindezt törvénysértően,
  • Varju László DK-s képviselőt hat szekuritis lökte földre, falhoz az épületben,
  • A biztonsági brigád rendőröket sem engedett be a székház területére.
2018.12.17 12:24

Folytatják: hétfőn is tüntetnek tévészékháznál

Publikálás dátuma
2018.12.17 11:44
Jelenet a december 16-i, MTVA-székház előtt tartott demonstrációból
Fotó: / Draskovics Ádám
Már nem egy petíció felolvasása a cél, az újabb demonstráció szervezői már az MTVA-t is meg akarják szüntetni.
Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t! - ezzel a címmel hirdetett meg újabb demonstrációt a Kunigunda utcába a „Minden napra egy jótett -Facebook közösség, bejelentésüket az ATV honlapja is közzé tette. 
A délelőtti órákban startoló eseményhez még kevesen csatlakoztak a közösségi oldalon, de az MTVA székházában vasárnap éjjel és hétfőn reggel történtek miatt várhatóan többen is kíváncsiak lesznek rá: tízezrek követték élő Facebook-közvetítésben, ahogy az MTVA  órákon át nem adott lehetőséget ellenzéki parlamenti képviselőknek öt pontos petíciójuk beolvasására, majd jogellenes módon szekuritisok dobták ki az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, ajtóhoz csapdosták Varju László DK-s politikust.
Vasárnap este, a tüntetéssorozat negyedik napján ezrek tiltakoztak az MTVA épülete előtt a kormányzati döntések - a túlórák önkényes emelése, a különbíróságok elfogadása– miatt. A bejáratnál felsorakozó rohamrendőrök az elmúlt napokhoz hasonlóan többször könnygázt fújtak a nekik feszülő tüntetőkre.
2018.12.17 11:44