Más nyelven beszél Európa és az Egyesült Államok

Publikálás dátuma
2018.04.27 07:30
Fotó: Alex Edelman/Consolidated/DPA/AFP
Egyre nehezebben tudnak szót érteni az európai politikusok a mostani amerikai vezetéssel, pedig a kihívások, amelyekkel az Atlanti-óceán két partján szembe kell nézni, nagyrészt közösek.

Ezekben a napokban egyfelől az iráni atommegállapodást jövőjét, illetve a külkereskedelmi „vámháborút” emlegetik a leggyakrabban, mint az atlanti partnerség leglátványosabb gyenge pontjait. Félő, hogy Washington egyfelől felrúgja a Teheránnal kötött megállapodást az iráni atomprogram katonai célktűzéseinek feladásáról, és ezzel nemzetközi veszélyhelyzetet idézhet elő. Másfelől jó esélye van annak, hogy Donald Trump Európára is érvényesíteni akarja a nemrég bevezetett fémipari védővámokat, holott azoknak az indokolható címzettje leginkább csak Kína lehetne.

Alig lélegzett fel az amerikai elnök Emmanuel Macron francia államfő sodró lendületű washingtoni látogatása után, máris érkezik a Fehér Házba Angela Merkel német kancellár. A franciák és a németek azzal a régi bonmot-val sem vigasztalhatják magukat, amivel a britek, nevezetesen, hogy az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot a közös nyelv választja el egymástól. Ők csak azt ismételhetik a maguk politikailag korrekt nyelvén, hogy az Egyesült Államokat és az Európai Uniót a globalizációnak összekötnie és nem elválasztania kellene egymástól. A mai Washington azonban nem igazodik görcsösen a politikailag korrekt nyelvezethez.

A hét első felében Macron talált süket fülekre, amikor arról győzködte az amerikai kormányzatot, hogy érvényben kellene tartani az Iránnal kötött nukleáris megállapodást. Trump ugyan még nem mondta fel a 2015-ben született egyezséget, de Washingtonban rendületlenül lebegtetik, napirenden tartják ezt a lépést.

A szóban forgó megállapodásban, amely Irán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia –, valamint Németország között született, Teherán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörlése fejében polgári célokra korlátozza atomprogramját. Amikor Trump megpendítette a felmondás szándékát, az iráni külügyminiszter válaszul bejelentette: a szerződés egyoldalú felmondásával azonnal újrakezdenék az urándúsítást. Az utóbbi időben az amerikaiak azt kezdték hangoztatni, hogy a megállapodásnak akkor lenne értelme, ha azt kiegészítenék úgy, hogy vonatkozzon az iráni rakétakísérletek befagyasztására is.

Párizs nem mondja fel az iráni atomszerződést, mert egyelőre nincs annál jobb – mondta Macron az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott beszédében. Egyúttal szorgalmazta, hogy dolgozzanak ki a jelenleginél ambíciózusabb megállapodáscsomagot. Ez nyilvánvló utalás arra, hogy szükség lenne a rakétamegállapodásra is. Nem látszik azonban, hogy közeledett volna az amerikai és a francia álláspont abban, mi történjék addig, amíg nem születik meg az iráni rakétafejlesztési tilalmat is kimondó, átfogóbb megállapodás.

"Célunk világos: Irán soha nem juthat atomfegyverhez. Sem most, sem öt év múlva, sem tíz év múlva, soha" - szögezte le Macron azt a hangzatos elvet, amit most már „csak” konkrétummal kellene megtölteni.

A Capitol Hillen elmondott beszédében a francia köztársasági elnök hitet tett a liberális világrend megőrzése mellett. Hangsúlyozta, hogy a multilateralizmus az Egyesült Államok erőteljes részvételét követeli meg a globális ügyek kezelésében. "Különösen manapság, amikor a félelem légkörében élünk" – jegyezte meg.

Macron bírálta a nacionalizmust, és azt hangoztatta, hogy a multilateralizmus nem teszi tönkre a nemzeti kultúrákat, az egyes országok megőrizhetik nemzeti identitásukat. Lehet ugyan izolacionista, azaz elszigetelődő politikát folytatni, ám a világ ettől függetlenül nem áll meg a fejlődésben, a globális kihívásokkal együttes erővel kell szembenézni - állította, és reményének adott hangot, hogy Európa és az Egyesült Államok tud együtt dolgozni a 21. század új világrendjének felépítésében.

A globális kihívások között kiemelt súllyal szólt a francia elnök a környezetvédelemről, mondván: „nincs B-bolygó”, ezen a planétán kell élhető körülményeket biztosítani az emberiség számára. Macron ezzel kapcsolatban sem mondhatott sokkal többet, mint azt, hogy reméli, az Egyesült Államok vissza fog térni a párizsi éghajlatmegállapodáshoz, amelyből Trump elnöksége alatt kihátrált.

Trump és Macron fehér házi megbeszélésén szó volt az acél- és alumíniumtermékekre kivetett amerikai védővámok miatti világkereskedelmi konfliktushelyzetről is. A nagy kérdés az, hogy az Európai Unió kap-e felmentést az Egyesült Államoktól az intézkedéscsomag hatálya alól - tekintettel arra, hogy az amerikai védővámok elsődleges célja a kínai dömping megfékezése, és nem az, hogy összerúgják a port Európával. Az Atlanti-óceán két partja közötti kereskedelmet európai álláspont szerint egészen más szempontoknak kellene meghatározniuk.

A „vámháború” kérdése már átvezet a német kancellár ma kezdődő amerikai programjához. Merkel washintgtoni útja előtt egy nappal német hírportálok azt jelentették, hogy Berlin a dolgok jelenlegi állása szerint nem reméli az EU kedvező elbírálását, az amerikai vámtételeket minden jel szerint az uniós országok termékeire is alkalmazni fogják.

Donald Trump döntése alapján március 9-től az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét 10 százalékos vámmal sújtják az Egyesült Államokban. Az elnök az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését.

Donald Trump azt ígérte, hogy kivétel nélkül minden országra vonatkozni fog a vámfizetési kötelezettség. Végül mentességet kapott a két szomszédos ország, Mexikó és Kanada - az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) másik két részes tagállama - , és a kivételezett körbe került az EU, Argentína, Ausztrália, Brazília, valamint Dél-Korea is.

Az EU esetében a felmentés május 1-jéig érvényes, és Washington nem szándékozik azt meghosszabbítani – olvasható egybehangzó módon több, hivatalos forrásokra hivatkozó médiajelentésekben.

Peter Altmaier német gazdasági miniszter a minap úgy vélekedett: már a jövő hétre kialakulhat az uniós tagállamok közös álláspontja az Egyesült Államokkal kezdődött kereskedelmi vitában. A miniszter szerint el kell kerülni a vita elmérgesedését, és az EU-nak arra kell törekednie, hogy ne induljon ellenőrizhetetlen verseny a vámok szabályozásában.

Német előzetes kormányközeli jelzések szerint Merkel arra fog törekedni Washingtonban, hogy átfogó keretbe illesszék a védővámok ügyét, és a párbeszédet német részről igyekeznének kiterjeszteni más illetékekre és kereskedelmi korlátozásokra is.

A Német Iparszövetség (BDI) mindenesetre erőteljes nyomást gyakorol Merkelre, hogy jusson Trumppal valamilyen megállapodásra.

„A vámfenyegetés ügye a transzatlanti viszony lakmusztesztje” - fogalmazott Dieter Kempf, a BDI elnöke.

Az amerikaiaknak egyébként az Európával kapcsolatos általános bíráló megjegyzéseken túl a németek felé van egy külön, „testre szabott” szemrehányásuk is, az Északi Áramlat 2 orosz gázvezeték kapcsán. Ez a projekt, amely az orosz gáz Németországba juttatásának a kapacitását növeli, ellene hat annak az amerikai törekvésnek, amely a tengeri úton szállított, cseppfolyósított amerikai gáz európai piacának a kibővítését célozza.

Franciaország az Egyesült Államok legrégebbi szövetségese, hiszen elsőként a franciák támogatták az amerikai gyarmatok függetlenedési törekvéseit a brit koronától. Németország ugyanakkor az amerikaiak legnagyobb európai gazdasági pertnere. Elvben tehát ennek a diplomáciai nagyhétnek, amikor gyors egymásutánban Macron és Merkel is Washingtonban jár, érdemi hatással kellene járnia az Egyesült Államok Európa-politikájára. Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy Donald Trump sajátos személyisége kivételesen erősen befolyásolja a racionális megfontolások érvényesülését.

Veteránügyi mizéria
Miközben Donald Trump amerikai elnök sorra fogadja a Fehér Házban az Egyesült Államok fontos szövetségeseinek csúcsvezetőit, saját kormányzati apparátusán belül csak nem akarnak megszilárdulni a személyügyi viszonyok. A legfrissebb fejlemény, hogy a Trump által a veteránügyi minisztérium élére jelölt Ronny Jackson bejelentette, visszalép a jelöltségtől. Ronny Jackson, aki a haditengerészet ellentengernagya és George W. Bush elnöksége óta a Fehér Ház főorvosa, azt követően vonta vissza jelöltségét, hogy nyilvánosságra került: munkája ellátása közben nem egyszer részeg volt, és könnyen bánt a receptre felírható gyógyszerek, köztük fájdalomcsillapítók osztogatásával. A vádak napvilágra kerülése után republikánus politikusok fenntartásaikat hangoztatták, és az erre a hétre tervezett szenátusi meghallgatást is elnapolták. Az Emmanuel Macron francia államfővel tartott keddi sajtóértekezletén Trump újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a döntés ugyan Ronny Jacksoné, de ennyi vádaskodás után ő a helyében nem vállalná el a minisztérium vezetését.

Az elszálló zöldség és gyümölcsárak gyengítik a forintot

Publikálás dátuma
2019.03.19 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az infláció egyik motorja az élelmiszerek, azon belül is a zöldségek és egyes gyümölcsök árának a dinamikus emelkedése. Csökkent az export, a termőterület és a termelési kedv is a kertészeti ágazatban.
Megette a fene – legyint a Lehel téri vásárcsarnok egyik zöldségeladója: korábban még három-négy kiló burgonyát vittek a vásárlók, mostanában csak egy kilóval távoznak. Az utóbbi időszakban alaposan megugrott a krumpli ára, így néhány hónapja még 160-170 forint volt kilója, most 240-290 forint között sávban mozog a piacon. - Vevő nincs, inkább csak érdeklődő – mondják egy másik, belvárosi piacon. „Jönnek be az emberek de gyakran sarkon fordulnak az árakat látva” - mondja az eladó, aki azzal is humorizál, hogy a főnöke inkább turistalátványosságnak tartja őt.  Olyan drága a burgonya, hogy már darabra is adják az Auchan hipermarketjeiben, adták hírül nemrég fotókkal illusztrálva. Kétségtelen, egy év alatt a zöldség-gyümölcs árak -  ezen belül az egyik alapvető élelmiszeré, a burgonyáé is - átlagosan 23,3 százalékkal emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. A korábbi évektől eltérően a hazai burgonya március helyett már februárban gyakorlatilag eltűnt a boltokból. Régebben ilyenkor érkezett az import, amely kordában tartotta az árakat, csakhogy a magyar gazdáknál is súlyosabban érintette a tavalyi aszály a legjelentősebb európai termelő országokat, mint Németország, Franciaország, vagy Lengyelország, ahol a terméskiesés mértéke elérte a 30-40 százalékot. A rendszerváltás előtti évtizedekben évi 2-3 millió tonna burgonya is termett itthon, de ez mára 340-400 ezer tonnára csökkent, ami a hazai igényeket sem fedezi. Pár hete még 280 volt – tájékoztat a terézvárosi Hunyadi téri csarnok árusa, akinek pultjánál jelenleg 300 forintot kell fizetni egy kiló burgonyáért. Ez még magyar krumpli - fűzi hozzá. Nem tudni, meddig tart ki a hazai készlet, de a „főnök” már szólt, hogy rövidesen jön a külföldi burgonya, amit várhatóan 350-ért adnak majd. A (magyar) vöröshagyma kilója egyébként már most 350 forintba kerül. A hagyma jóval drágább, mint a krumpli – csodálkozik rá maga is a ritkán tapasztalható árfordulatra az árus.  Az ok ez esetben is az, hogy hagymából is kevesebb termett a vártnál. A tavalyi aszályos év nyomán a zöldség-gyümölcs export összetétele is alaposan beszűkült. Jószerivel megszűnt a vöröshagyma, fokhagyma, málna, egres, fekete, piros és fehér ribiszke, szamóca kivitele, de kisebb volt a hozam káposztából, a sárgarépából és a petrezselyemgyökérből is.  A gyümölcsösökben a csapadékhiány és a hőség nem tett akkora kárt, sőt, éppen a tavalyi márciusi fagy miatt termett kevesebb kajszi és őszibarack – említette lapunknak Apáti Ferenc, a FruitVeB a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke. A szakember hangsúlyozta, az ősz óta emelkedő zöldségárak nem egy tendenciát jeleznek, hiszen a zöldség-gyümölcs árak egyébként is hullámzóak. Mint emlékezetes a gyümölcstermés 2017-ben volt nagyon gyenge az áprilisi hideghullám miatt, s ez magasra emelte az árakat. A múlt évben viszont elmaradtak a károsító tavaszi fagyok, az átlagosnál is magasabb hozamok voltak, mert a fák „kipihenték” magukat. A komoly fagykárt szenvedett kajszit, illetve őszibarackot kivéve, a fogyasztók számára igen kedvező áron kínálták a gyümölcsöket a kereskedők, őstermelők.  A málna, szeder, a fekete ribiszke hazai termőterülete egyre zsugorodik, sőt egyes tájakon meg is szűnt, mert ezek a növények egyre nehezebben viselik a megváltozott éghajlati viszonyokat. Ám drámai változások történtek a zöldségágazatban is. Az intenzív, nagy élőmunkaigényes szabadföldi, illetve fóliás, hajtatott zöldségek termőterülete az elmúlt 15-20 évben mintegy 40 százalékkal csökkent. A fóliák, üvegházak területe 6700 hektárról nagyjából 3700 hektárra zsugorodott. A szabadföldi zöldségek területe 50 ezer hektárról 30 ezer hektárra csökkent. Csak a csemegekukorica és a zöldborsó őrizte meg korábbi pozícióját. A visszaesésben közrejátszik az is, hogy az eltűnőben lévő gyümölcsfajtákhoz hasonlóan a legtöbb szabadföldi zöldség termesztése is nagyon élőmunkaigényes, s az elmúlt 8-10 évben kritikussá vált a mezőgazdaságban is a munkaerőhiány.  Visszaveti az ültetvénytelepítési kedvet az is, hogy a zöldség-gyümölcstermesztés nagyon tőkeigényes. A szántóföldi növények termelési költsége hektáronként 200-400 ezer, míg a szabadföldi zöldség, illetve gyümölcstermesztésben ez az összeg már 1-6 millió forint közé esik, a fóliás kertészeté pedig már 15-40 millió forint is lehet, míg az üvegháziaké hektáronként akár a 40-80 millió forintot is elérheti a fajtól, fajtától függően. Nem csoda, hogy sok kertészettel foglalkozó gazda a sokkal kevésbé kockázatos, valamint jóval kisebb tőke- és munkaerő-igényű szántóföldi termelésre áll át – mondta Apáti Ferenc. Egy jól gépesített, gabonával, olajos magvakkal foglalkozó gazdaságban 100-150 hektárt egy ember megművel, a kertészetben pedig akár 10-30 emberre is szükség lenne, sőt hajtatott termesztésben egy hektárra kell 5-10 főnyi munkaerő. Az uniós területalapú támogatás hektáronként pedig mindkét ágazatban hektáronként 68-70 ezer forint, ám a költségekhez mérten óriási az aránytalanság. Ma már szabadföldi zöldséget termelni öntözés nélkül, lehetetlen, de a gyümölcsösökben is kevés kivétellel, szükség lenne a vízutánpótlásra - állítják a szakemberek. Egy korszerű öntözőrendszer kiépítése hektáronként legalább 1 millió forint. A szabadföldi zöldségek termőterületének háromnegyede, míg a gyümölcsösök csupán negyede öntözött jelenleg. A zöldségágazat az utóbbi évtizedben gyorsabban fejlődött, mint a gyümölcsszektor és ezért kisebb a lemaradása az európai élmezőnytől. A gyümölcstermelők 10-15 százaléka fejlesztett ki magas színvonalú gazdaságot, a 80 ezer hektár 30-40 százalékán. A termőterület egyharmadán küszködik a gazdák legalább fele, akik versenyképtelenek és csak a támogatások tartják életben a vállalkozásaikat. Elengedhetetlen 5-8 éves távlatban a technológiai és fajtakorszerűsítés, hogy akár egyharmaddal kisebb területen a jelenlegi mennyiséget stabilan azonos minőségben produkálhassa az ágazat. Sajnos a piaci verseny kegyetlen, nem ismeri a szociális érzékenységet, kizárólag a versenyképesség dönti el, ki maradhat a piacon – figyelmeztetett Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke.  

Darabáras burgonya

Az online élelmiszerpiacon bevett gyakorlat szerint, lehetőség van a legtöbb gyümölcs és zöldség, így minden burgonyafajta esetében is a rendelt mennyiséget darabonként megjelölni - adott magyarázatot a  Adorján Abigél, az Auchan áruházlánc kommunikációs menedzsere arra, miként születhetett a darabáras krumpliról szóló hír. A vevők általában egzotikus gyümölcsök és különleges zöldségfélék esetében veszik igénybe ezt a szolgáltatást. A vásárlás végösszegét azonban minden esetben egységesen a kilogrammban feltüntetett ár alapján határozza meg a rendelési rendszer. A darabonkénti vásárlásra az üzletekben is lehetősége van a vásárlóknak – tette hozzá.

Élesedik a verseny az élelmiszer-házhozszállításban

Elérte a nettó 425 milliárd forintos éves forgalmat a hazai online kiskereskedelem tavaly, ami 17 százalékos növekedést jelent. A webes kereskedelem így már a 4,5 százalékát adja a teljes magyar kiskereskedelmi forgalomnak – derül ki a GKI Digital adataiból. Az online vásárlók számának növekedési üteme azonban évről évre lassul: jelenleg 3,2 millió magyar rendel évente legalább egyszer webáruházból. Az online szektor növekedése így elősorban attól függ, hányszor és milyen értékben rendelnek ezek a vásárlók. A kereskedőknek érdemes a gyorsabban forgó napi fogyasztási cikkek irányába is nyitniuk. Tavaly a műszaki terület után az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) területe bővült a legdinamikusabban az e-kereskedelemben, azon belül is az online élelmiszer szegmens. Utóbbi terén tavaly már élénk verseny folyt a Tesco és az Auchan online áruházai között. A háztartási cikkek és drogériai termékek területén is erősödik a verseny, a Rossmann után tavaly a DM is elindult saját webáruházával. A GKI Digital szerint a most még gyerekcipőben járó online FMCG-piac egyre inkább a tőkeerős multik játéktere lesz. V. A. D.

Magyar füge, kiwi, banán is terem

A magyar gyapot termesztés megbukott az ’50-es években, mert a politikai akaraton kívül semmilyen más feltétel nem volt meg a sikerhez.Egyelőre még a magyar narancsra is várni kell, mert még a kicsi, sárga és savanyú sem teremne meg a hazai gyümölcsösökben. A szakértők szerint középtávon a mediterrán gyümölcsfajták hazai elterjedésének nincs nagy valószínűsége, de választékbővítésre már ma is termelnek a hazai gazdák bizonyos déligyümölcs és egyén haszonnövény fajtákat. Megfelelő mikroklímájú területeken viszont, ahol télen sem csökken a hőmérséklet mínusz 10 Celsius fok alá, már jelenleg is termesztenek meleg- és napfény igényes növényeket. A füge például évszázadok óta a magyarországi kertek szél és fagyvédett zugainak kedvelt gyümölcse, holott igazán a mediterránum, illetve Észak-Afrika a fő termőterülete. Újabb vendég viszont a kiwi, amelyet néhány éve kezdtek termeszteni például Dél-Zalában. Ma már szabadföldön, hektárnyi méretű területeken terem ez a kedvelt délgyümölcsöt. Sőt, egyes vizsgálatok szerint a hazai kiwi vitamin és ásványisó tartalma magasabb az importénál. Ennek oka egyebek mellett, hogy frissen fogyasztható és nem csökkenti az értékes beltartalmat a szállítás, raktározás. Ma már tonnában mérik a termést és néhány éven belül a hazai piacokon akár a forgalom 3-4 százaléka is hazai termesztésű gyümölcs lehet. A füge mellett a rizs is régóta termesztett haszonnövény Magyarországon középső részén, pedig Ázsia az őshazája és ma is ott terem a világ rizskészletének túlnyomó többsége. A Dráva mentén viszont az utóbbi időszakban szóját is termesztenek, amit egyébként főleg Brazíliából importálunk. Ráadásul a magyar szója nem génkezelt, ami sok felhasználónál, állattenyésztőnél fontos szempont. Üvegházakban termesztenek citromot, narancsot, banánt is, de ezek, legalábbis még jó ideig nem érik el a kereskedelmi mennyiséget. A déligyümölcsök felbukkanása új gondokat is hozhat, hiszen ha megjelennek a kártevőik, azoknak Magyarországon egyelőre nincsenek természetes ellenségeik. 
Frissítve: 2019.03.19 07:42

Ukrajnában már nem hisznek a csodában

Publikálás dátuma
2019.03.18 11:00
Zelenszkij mögött is egy oligarcha áll
Fotó: AFP or licensors/ SERGEI SUPINSKY
Igen furcsa, nehezen megmagyarázható jelenség zajlik az ugyancsak elnökválasztásra készülő Ukrajnában. Az, hogy a komikus színész Volodimir Zelenszkij vezeti az elnökjelöltek népszerűségi rangsorát jelzi, hogy az ukrán lakosság sem bízik politikusaiban, politikai pártjaiban. A kampány „furcsasága” azonban nem is Zelenszkij vezető pozíciójában, hanem Petro Porosenko hivatalban lévő államfő hétről-hétre erősödő népszerűségében rejlik. A március 15-én nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint továbbra is a komikus vezeti az elnökjelöltek rangsorát, támogatottságát az utóbbi két hétben is növelni tudta. Zelenszkijre most a biztos szavazók 28 százaléka voksolna, viszont tovább erősödött Porosenko is, aki már 19,6 százalékon áll, Julija Timosenko pedig, aki az utóbbi két évben töretlenül vezette a politikusok népszerűségi listáját, már csak 14,8 százalékra számíthat. Február végén Porosenko és Timosenko támogatottsága még fej-fej mellett, 16,6 illetve 16,2 százalékon állt. (Az elnököt tavaly év végéig, a Kercsi-szorosban történt orosz agresszió előtt még 10 százalék alatt mérték.) Mindezek ellenére a különböző intézetek felméréseiben egybehangzóan az választói vélemény kerül többségbe, hogy az elnökválasztást végül Petro Porosenko fogja megnyerni. Az okokat csak találgatni lehet. Az ukrán többség vagy nem hisz a voksolás tisztaságában vagy azzal számol, hogy a hagyományos politikai elit a második fordulóban minden köztük lévő ellentét dacára összefog a „kibic” Zelenszkij ellen. (Az első fordulót március 31, a másodikat április 21-én rendezik.) Hogy ez mennyire valószínű? A kampányban eddig Timosenko elsődlegesen Porosenkot és nem Zelenszkijt támadta. A színész kapcsán a volt miniszterelnök úgy vélekedett, semmit nem jelent az, hogy pillanatnyilag ő vezet. Szerinte az emberek kiábrándultak a jelenlegi hatalomból, sokan a létminimum alatt tengődnek, arra voksolnak majd, hogy boldogabbak legyenek Ukrajnában. Timosenkonak vélhetően csak részben van igaza. Ezt a kiábrándultságot tükrözik éve óta a felmérések, csakhogy a teljes politikai osztályból való kiábrándultságot, hiszen alig akadt olyan párt és politikus, akinek sikerült kétszámjegyű népszerűséget elérnie. Zelenszkij szilveszterkor jelentette be hivatalosan indulását az elnökválasztáson, azóta hétről hétre erősödik. Az ő népszerűsége kétségtelenül politikán kívüliségéből adódik, Porosenko felemelkedésére azonban nincs igazán magyarázat. Miért és mitől gondolkodnak hirtelen másképpen az ukrán szavazók, akik az utóbbi években ritkán taksálták 10 százalék fölé a csokoládékirály elnököt? A minden ukrán választás esetében levegőben lógó orosz beavatkozás veszélye sem magyarázat rá, hiszen a jelöltek közül Moszkvának épp Porosenko a legrosszabb, mert egyértelműen ő az Európai Unió és az Egyesült Államok favoritja határozott európai és euroatlanti integrációs elkötelezettsége miatt. A kezdeti figyelmeztetések is arról szóltak, hogy a Kreml mindent megtesz Porosenko győzelmének megakadályozása érdekében, de úgy tűnik, e téren Putyin alulmaradt a nyugattal szemben. Timosenko mára elveszítette nyugat-európai támogatottságát ellenzékben tanúsított populista megnyilvánulásai, illetve a nemzetközi hitelek feltételének számító reformok mögüli kihátrálása miatt, az Egyesült Államok pedig attól is tart, hogy ő kiegyezne Putyinnal az Ukrajnán keresztüli gázszállítások kapcsán, ami az Északi Áramlat ez év végi megnyitásával párosulva igencsak rontaná az amerikai palagáz európai értékesítési esélyeit. Porosenko és a hatalmi gépezet viszont egyértelműen Zelenszkijre összpontosít. Rendőrségi lehallgató készülék elemei kerültek elő irodája közelében, nem engedték fellépni társulatával,  nemrég pedig azt jelezte a színész, hogy rendőrségtől származó információi szerint őt és humorszínházát pénzmosással próbálja hamisan megvádolni a regnáló hatalom. Zelenszkij azonban, bármennyire kívülálló, esetleges győzelme mégsem ugyanazt jelentené Ukrajnában, mint Zuzana Caputováé Szlovákiában. Caputova és a Progresszív Szlovákia önerőből nőtt ki, Zelenszkij mögött viszont ugyanúgy egy erős oligarcha áll, mint az ukrán politika más szereplői mögött. A humorista felemelkedéséhez kellett a maga is oligarcha Porosenko egyik ellenfele, Igor Kolomojszkij is, ami azt sugallja, bárki nyerje meg ezt a viadalt, alapvető változásra aligha lehet számítani Ukrajnában.  

Ukrán pártok népszerűsége

Ukrajnában idén ősszel rendeznek parlamenti választást. A  három legnépszerűbb elnökjelölt pártja is élen áll,  a szélsőséges és radikális nacionalista formációk meggyengültek. - a Nép Szolgája párt 21,5 százalék (Zelenszkij) - Batykivscsina 18,7  (Timosenko) - Porosenko Blokk 14,2 százalék - Oleh Ljasko Radikális párt 4 százalék - Szvoboda 3 százalék - Nemzeti Hadtest 1 százalék

Témák
Ukrajna
Frissítve: 2019.03.18 11:00