Kósa Lajos pünkösdi királysága

Publikálás dátuma
2018.04.26 21:23
Kósa miniszteri esküje 2017. október 2-án. Fotó: Vajda József
Fotó: /

Az kétségtelen, hogy az önkormányzatiság jól áll önnek, abban rendkívül nagy tapasztalata van – így vigasztalta a kormánypárti TV2 egyik műsorvezetője Kósa Lajost, aki szerda este jelentette be, hogy nem lesz tagja az új kormánynak. A miniszterelnök még tavaly szeptemberben kérte fel Kósát a 3400 milliárd forintot elérő Modern Városok Program irányítására tárca nélküli miniszterként, a kaland azonban csak hét hónapig tartott, a negyedik Orbán-kormányban már nem számítanak rá.

Teljesen azért nem engedte el Orbán a régi bajtárs kezét: Kósa a 2019-es önkormányzati választás fideszes kampányfőnöke lett. Kósa nem tartja visszalépésnek a posztot, ugyanakkor érdemes felidézni a miniszteri kinevezésekor adott interjúját. Akkor a frakcióvezetőséget adta fel Orbán kedvéért, és szerinte „a miniszterség előrelépés, viszont a kormánybiztosi poszt nem lett volna az.”

Hiába Kósa pozitív szemlélete, a miniszterelnök döntése azt mutatja: jelentősen hátrébb szorult a Fideszes-ranglétrán. Ezt bizonyítja Orbán választás előtti bejelentése, miszerint nemhogy nem szüntetik meg az akkor még Kósa irányítása alá tartozó programot, hanem kibővítik a "modern" falvakra is.

Kósának egyébként a megélhetéséért a lefokozás után sem kell aggódnia, még akkor sem, ha a vagyonnyilatkozata szerint a 2,4 millió forintos megtakarításával szemben tízmilliós banki hitele van – emlékeztetett a hvg.hu. A családjára persze bármikor számíthat, hiszen ahogy azt lapunk feltárta, a politikus 82 éves édesanyja egy sertéstelep tulajdonosa, amely csaknem 120 millió forintos állami támogatást kapott. Ahogy ez az eset, úgy alighanem az is gyengítette miniszteri esélyeit, hogy épp a kampányban derült ki: egy csengeri asszony 1300 milliárd forint kezelését bízta volna rá, s bármilyen hihetetlen is volt a történet, a politikus szerződött is a nővel.

Kósa távozásán kívül hivatalosan annyit lehet tudni, hogy Varga Mihály folytathatja a munkáját, míg Balog Zoltán, Fazekas Sándor és Lázár János nem. Arról lapunk írt először, hogy Balogot Kásler Miklós válthatja az Emmi élén, míg a kormánysajtóban már végleges listát lebegtetnek. Eszerint Seszták Miklós nem lesz fejlesztési miniszter, helyette Bártfai-Mager Andrea jöhet, Lázárt Gulyás Gergely válthatja a kancellária élén, Simicskó Istvántól pedig Benkő Tibor veheti át a honvédelmi tárcát. Pintér Sándor bel-, Szijjártó Péter kül-, Trócsányi László igazságügy-, és Rogán Antal propagandaminisztert eddigi posztján hagyja a miniszterelnök. A tippelgetések holnapra véget érhetnek, legalábbis erre utalt Novák Katalin csütörtökön a TV2-ben. – Úgy tudom, hogy pénteken fogja miniszterelnök úr nyilvánosságra hozni a kormány névsorát, én azt mondhatom, ebben nem fogok szerepelni – fogalmazott az államtitkár.

2018.04.26 21:23

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29