Kósa Lajos pünkösdi királysága

Publikálás dátuma
2018.04.26. 21:23
Kósa miniszteri esküje 2017. október 2-án. Fotó: Vajda József

Az kétségtelen, hogy az önkormányzatiság jól áll önnek, abban rendkívül nagy tapasztalata van – így vigasztalta a kormánypárti TV2 egyik műsorvezetője Kósa Lajost, aki szerda este jelentette be, hogy nem lesz tagja az új kormánynak. A miniszterelnök még tavaly szeptemberben kérte fel Kósát a 3400 milliárd forintot elérő Modern Városok Program irányítására tárca nélküli miniszterként, a kaland azonban csak hét hónapig tartott, a negyedik Orbán-kormányban már nem számítanak rá.

Teljesen azért nem engedte el Orbán a régi bajtárs kezét: Kósa a 2019-es önkormányzati választás fideszes kampányfőnöke lett. Kósa nem tartja visszalépésnek a posztot, ugyanakkor érdemes felidézni a miniszteri kinevezésekor adott interjúját. Akkor a frakcióvezetőséget adta fel Orbán kedvéért, és szerinte „a miniszterség előrelépés, viszont a kormánybiztosi poszt nem lett volna az.”

Hiába Kósa pozitív szemlélete, a miniszterelnök döntése azt mutatja: jelentősen hátrébb szorult a Fideszes-ranglétrán. Ezt bizonyítja Orbán választás előtti bejelentése, miszerint nemhogy nem szüntetik meg az akkor még Kósa irányítása alá tartozó programot, hanem kibővítik a "modern" falvakra is.

Kósának egyébként a megélhetéséért a lefokozás után sem kell aggódnia, még akkor sem, ha a vagyonnyilatkozata szerint a 2,4 millió forintos megtakarításával szemben tízmilliós banki hitele van – emlékeztetett a hvg.hu. A családjára persze bármikor számíthat, hiszen ahogy azt lapunk feltárta, a politikus 82 éves édesanyja egy sertéstelep tulajdonosa, amely csaknem 120 millió forintos állami támogatást kapott. Ahogy ez az eset, úgy alighanem az is gyengítette miniszteri esélyeit, hogy épp a kampányban derült ki: egy csengeri asszony 1300 milliárd forint kezelését bízta volna rá, s bármilyen hihetetlen is volt a történet, a politikus szerződött is a nővel.

Kósa távozásán kívül hivatalosan annyit lehet tudni, hogy Varga Mihály folytathatja a munkáját, míg Balog Zoltán, Fazekas Sándor és Lázár János nem. Arról lapunk írt először, hogy Balogot Kásler Miklós válthatja az Emmi élén, míg a kormánysajtóban már végleges listát lebegtetnek. Eszerint Seszták Miklós nem lesz fejlesztési miniszter, helyette Bártfai-Mager Andrea jöhet, Lázárt Gulyás Gergely válthatja a kancellária élén, Simicskó Istvántól pedig Benkő Tibor veheti át a honvédelmi tárcát. Pintér Sándor bel-, Szijjártó Péter kül-, Trócsányi László igazságügy-, és Rogán Antal propagandaminisztert eddigi posztján hagyja a miniszterelnök. A tippelgetések holnapra véget érhetnek, legalábbis erre utalt Novák Katalin csütörtökön a TV2-ben. – Úgy tudom, hogy pénteken fogja miniszterelnök úr nyilvánosságra hozni a kormány névsorát, én azt mondhatom, ebben nem fogok szerepelni – fogalmazott az államtitkár.

Szerző

Július 8-án választanak polgármestert Józsefvárosban

Július 8-ra tűzte ki a józsefvárosi helyi választási bizottság az időközi polgármester-választást - derül ki a testület tájékoztatásából.

A választást azért kellett kiírni, mert Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselővé választása után - összeférhetetlenség miatt - április 17-i hatállyal lemondott a tisztségről. Az összeférhetetlenséget az önkormányzati törvény mondja ki.

Szerző

Fenyő-ügy: cáfol a volt főügyész

Publikálás dátuma
2018.04.26. 19:39
Gyárfás Tamás a bíróság döntésére várva április 20-án. Fotó: Vajda József

Tételes cáfolatot nyújtott be Ihász Sándor a Központi Nyomozó Főügyészségre azután, hogy bűnpártolással gyanúsították meg – mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön a távirati irodának. Papp Gábor a vallomásról részleteket nem közölt.

Ihász azután keveredett az ügybe, hogy Gyárfás Tamást meggyanúsították azzal: ő volt a húsz évvel ezelőtti Fenyő János elleni merénylet felbujtója. Gyárfás tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, a hírek szerint egy hangfelvétel szólhat ellene. Kiderült az is, hogy Gyárfást próbálták megzsarolni az ügyben: először egy beszélgetés leiratát adták át neki, majd magát a hangfelvételt. Gyárfás állítja, átadta a hatóságoknak a hanganyagot. A vádhatóság aztán bejelentette: az ügyben bűnpártolás miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy volt főügyészt – mint később kiderült Ihász Sándort. A gyanú szerint a volt főügyész tavaly októberben az irodájában átvett egy, a gyilkossággal összefüggő hangfelvétel-leiratot a felbujtással meggyanúsított egyik személytől, de azt nem továbbította a nyomozóknak.

A hvg.hu megszerezte Ihász vallomását, amiben az áll, hogy ő csak évtizedes barátként adott tanácsot Gyárfásnak. Állítása szerint, amikor Gyárfás felkereste az irodájában, semmilyen iratot nem adott át neki, csak beszámolt arról: egy kopasz embertől kapott egy pár oldalas, összefüggéstelen szövegrészleteket tartalmazó iratot. Gyárfás akkor azt mondta: a szöveget bárki megírhatta, aki elolvasta a Fenyő-ügyről a sajtóban megjelent híreket, pletykákat. Ihász szerint ő nem biztatta Gyárfást arra, hogy ne tegyen feljelentést, de jelezte: ha a szöveggel összefüggésben nem követeltek tőle semmit, akkor bűncselekmény sincs. Ezzel együtt azt tanácsolta, hogy menjen a rendőrségre és tanúként mondjon el mindent.

Arról is kifejtette álláspontját, hogy végül miként került hozzá a házkutatás során nála megtalált irat. Azt egy étteremben kapta Gyárfástól, és annak tudatában vette át, hogy barátja bemegy a rendőrségre. Gyárfás később arról is beszámolt neki, hogy kapott egy hangfelvételt, majd egy lesötétített ablakú kocsi torlaszolta el a kapubejárójukat. Mindezek után Ihász azt javasolta, hogy tegyen feljelentést. Ihász – írta a hvg.hu – kitért arra is: 25 évnyi ügyészi munka után nem az irodájában tartana olyan bizonyítékot, amit el akarna tüntetni.  

Szerző