Előfizetés

Görög szabadságnapi parádé - Fotók

Publikálás dátuma
2018.04.27. 09:59

A vonuláson több ezren vettek részt az amerikai nagyvárosban, sokan hagyományos görög viseletben.

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT! - FOTÓK: LUIZ RAMPELOTTO/EUROPANEWSWIRE/AFP

A görög szabadságharc (1821–1831) a görög nemzet sikeres felkelése volt, amelynek során kivívták szabadságukat az Oszmán Birodalomtól. Ezzel a görögök voltak az elsők, akik képesek voltak elszakadni és függetlenné válni. 

Lepereg a botrány a Facebookról

Publikálás dátuma
2018.04.27. 07:40
Fotó: AFP

Megfordult a még januárban közzétett adatok szerinti trend, 2018 első negyedévében növekedett az aktív Facebook felhasználók száma az USA-ban és Kanadában.

Március végén 185 millióan használták naponta a Facebookot az előző negyedévi 184 millióval szemben. Világszerte pedig 48 millióval lett több a közösségi médiába naponta bejelentkezők száma. Ez azt jelenti, hogy az aktív napi használók száma globálisan 1,45 milliárd, havi rendszerességgel pedig 2,2 milliárd ember Facebookozik a Földön. Ez 13 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest.

Ezek az első adtok azóta, hogy múlt hónapban kirobbant a Cambridge Analytica botrány, amelynek következtében a cég több tízmilliárd dollárt veszített piaci értékéből. „Annak ellenére, hogy komoly kihívásokkal nézünk szembe, a közösségünk és az üzletünk erős startot vett 2018-ban” – mondta erről Mark Zuckerberg. Március 17. óta 14 százalékkal esett a cég részvényeinek értéke a botrány kirobbanása előtti időszakhoz képest, az eredmények közzététele után azonban 7 százalékkal növekedett a zárás utáni kereskedés folyamán. Zuckerberg azt is hozzátette, elkötelezett marad az iránt a hirdetési üzleti modell iránt, amely továbbvitte a Facebookot még az adatkezelési botrány során is. A cég bevétele, amelynek legnagyobb része a hirdetésekből származik, 49 százalékkal nőtt, három hónap alatt 12 milliárd dollárt ért el.

Merészet lép a WhatsApp
A közelgő EU-s adatvédelmi szabályozás miatt megemeli szolgáltatása alsó korhatárát a Zuckerbergék által birtokolt WhatsApp. Ennek jegyében a 16 évnél fiatalabb európai felhasználók a jövőben nem fogják tudni használni az alkalmazást. A Facebook és a közösségi oldal tulajdonában lévő Instagram egyaránt lépett már.

Mélyülnek a válságok, csökken az adakozó kedv

G.M.
Publikálás dátuma
2018.04.27. 07:34
Messze még a helyreállítás - Összesen 3,6 milliárd eurót ajánlottak fel a mostani konferencián Fotü: Sebastian Backhaus/NurPhoto

Teljesült a kitűzött minimális cél, a 3,6 milliárd euró (4,4 milliárd dollár) felajánlás összegyűjtése a brüsszeli kétnapos donorkonferencián, amelyet a szíriai háború okozta humanitárius válság enyhítése céljából szervezett az Európai Unió és az ENSZ.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó irodájának vezetője úgy fogalmazott, reményeik szerint év végéig összegyűl a beígért összeg. Elmondta, a szervezők többet reméltek, de „kezdetnek jó” ez is, nem elhanyagolható összegekről van szó. Lowcock külön megköszönte Németországnak és Nagy-Britanniának a kiemelt összegű segítségnyújtást, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok, az egyik legnagyobb adakozó egyelőre nem pontosította, mekkora összeggel járul hozzá 2018-ban a szíriai humanitárius válság kezeléséhez. Egyes kiemelt támogatók, mint például Németország és Franciaország hosszabb távú, 2019-re is vonatkozó felajánlást tettek, 3,4 milliárd dollár értékben. Németország kezdettől az egyik legnagyobb támogató volt, az eddigi adományozó konferenciákon, (mint ahogy 2018-ra is) rendre 1,16 milliárd eurós segítséget biztosított a szír humanitárius válság enyhítésére.

A szervezők egyértelműen többet reméltek, mint a minimálcél teljesítése, 7,3 milliárd euróval (9 milliárd dollár) számoltak. Az ENSZ számításai szerint 2,8 milliárd euróra lenne szükség ebben az évben a háború sújtotta területek lakói megsegítésére és 5,6 milliárd euró kellene a környező országok menekülttáboraiban élő mintegy 5 millió szír menekült támogatására.

Az ENSZ-tisztségviselő optimizmusa, miszerint év végéig még növekedhet a szíriai válságkezelésre fordítható adományok összege, nem teljesen alaptalan, ugyanis az Európai Unió és Törökország elkövetkező két évre szóló külön megállapodása a menekülttáborok fenntartásának kérdésében még nem végleges. Ez pedig 3 milliárd eurót jelentene két évre.

Az április 24-25-én Brüsszelben zajlott donorkonferenciát második alkalommal rendezték az Európai Unió központjában, az elsőt 2017 áprilisában tartották itt. 2016-ban Londonban, 2013 és 2015 Kuvaitban, 2014-ben és 2017-ben pedig Berlinben és Helsinkiben rendeztek adománygyűjtő konferenciát a szír válság enyhítésére.

A térségben azonban több ország is hasonló gondokkal küzd, mindenekelőtt az ugyancsak háború sújtotta Jemen, de az iraki és líbiai helyzet is súlyos, és a palesztin területek is állandó nemzetközi adományokra szorulnak.