Előfizetés

Sztrájkot jelentett be egy lengyel légitársaság is

Publikálás dátuma
2018.04.27. 15:48
Illusztráció: Artur Widak / NurPhoto
A LOT mintegy 800 alkalmazottja úgy döntött, hogy május 1-jén általános sztrájkot hirdetnek, írja az MTI. A munkabeszüntetést a lengyel légitársaság pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői pénteki sajtóértekezletükön jelentették be, egyúttal bocsánatot kérve az utasoktól az esetleges nehézségekért.

A sztrájkot azzal indokolják, hogy már három éve eredménytelenül tárgyalnak a LOT vezetésével a bérkifizetési feltételekről.

A kedden hajnalban kezdődő tiltakozás a varsói Chopin repülőteret, és az onnan induló járatokat érinti majd. Az aznap érkező LOT-járatokat viszont fogadnák. A sztrájkot  határozatlan időre hirdetik meg.

Az akciót jóváhagyó csütörtöki szakszervezeti szavazáson az erre jogosult alkalmazottak fele vett részt, közülük több mint 90 százalék a tiltakozás mellett voksolt.

A LOT vezetése viszont csütörtökön törvénytelennek minősítette a sztrájkot, azzal érvelve, hogy ezt a légitársaság dolgozóit tömörítő hat szakszervezet közül csak kettő hagyta jóvá.

A sztrájk turisztikai szempontból egy várhatóan élénk időszakot érint: állami ünnepek miatt ugyanis jövő kedd, május 1-je és jövő csütörtök, május 3-a is szabadnap.

Kedden tartja a menetrendet a LOT
A LOT pénteken közleményt adott ki, amely szerint a május 1-jére tervezett járatok menetrend szerint közlekednek, az esetleges változásokról tájékoztatják az utasokat.
A légitársaság mindazonáltal válságstábot állított fel, amely a keddi járatokat biztosító személyzetről gondoskodik.

Nem kell kitüntetés a katalán elnök elfogóinak

Spanyolország ki szeretné tüntetni azokat a német rendőröket, akik közreműködtek volt katalán elnök, Carles Puigdemont elfogásában. Németország nem támogatja ezt az elképzelést. A Der Spiegel című hetilap cikke szerint európai elfogatóparancs alapján Schleswig-Holstein tartományban, egy autópálya pihenőjében március 25-én csaptak le a rendőrök a katalán politikusra, akit Spanyolországban hűtlen kezelés és lázadás gyanúja miatt köröztek. "Nem áll szándékunkban nyilvánosságra hozni az akcióban résztvevő rendőrök nevét, hiszen nem csináltak mást, mint végezték a munkájukat, elkaptak egy körözés alatt álló személyt" - mondta Peter Höver, tartományi kormányszóvivő.

Puigdemontot április 6-án óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de továbbra is Németországban tartózkodik. Még nem született döntés arról, hogy a németek kiadják-e az 55 éves politikust Spanyolországnak.

Huszonegyedik alkalommal rendelték be a német nagykövetet

Két és fél év alatt pénteken huszonegyedik alkalommal rendelték be a török külügyminisztériumba Martin Erdmannt, Németország törökországi nagykövetét. Ezúttal a Szíriában működő kurd szocialista párt, a Demokratikus Egyesülés Pártjának (PYD) németországi aktivitásairól szerették volna meghallgatni a nagykövetet Ankarában. A Der Spiegel című német hetilap szerint Erdmann ezen nem tud részt venni, mert jelenleg nem tartózkodik Ankarában. A lap emlékeztet arra, hogy NATO-tagállamok között nem szokványos és rendkívül barátságtalan diplomáciai lépés, a politikai tiltakozás legerősebb kifejezése.

Szerdán egy ankarai bíróság négy hónappal a szabadlábra helyezése után sem engedte meg Mesale Tolu német-török újságírónőnek és férjének, hogy elhagyják az országot. A német sajtó a hét elején még a két ország viszonyának enyhüléséről írt, amikor az ENSZ New York-i ülésén a két ország külügyminiszterei, Mevlut Cavasoglu és Heiko Maas nagyon barátságos hangnemben tárgyaltak egymással.