Előfizetés

Sneidernek áll a zászló

Az előjelek alapján az a legvalószínűbb, hogy Sneider Tamás pártelnök lesz, Gyöngyösi Márton pedig elnökhelyettes.

A Jobbik mai – „nem sajtónyilvános” – kongresszusán a párt alapszabályát módosítják, két hét múlva pedig jön a tisztújítás. Abból, hogy a küldöttek elfogadják-e az elnökség által javasolt módosításokat, következtetni lehet majd a tisztújítás eredményére is.

Miután Vona Gábor, az eddigi pártvezető a Jobbik választási szereplése miatt benyújtotta lemondását (nem veszi át parlamenti mandátumát sem), az elnökség a társelnöki rendszer bevezetését indítványozta. Z. Kárpát Dániel alelnök azt is elmondta, hogy Gyöngyösi Mártont és Sneider Tamást látnák szívesen a megosztott poszton. Sneider lapunknak korábban azzal indokolta az új konstrukciót, hogy a pártelnök rengeteg feladatot ellátott: „az a vélemény alakult ki, hogy képtelenség lenne nagy hirtelen egy embernek átadni Vona szerepkörét”.

A tagság körében a társelnöki ötlet nem váltott ki elsöprő lelkesedést. Az elnökség felülbírálta álláspontját, végül az elnöki és az elnökhelyettesi tisztség mellett foglalt állást. (Utóbbi poszt eddig nem létezett a Jobbikban.) A személyek nem változtak, csak a szereposztás: Sneider elnök, Gyöngyösi elnökhelyettes lenne.

Értesüléseink szerint a választmány nagy többséggel szavazta meg a Sneider-Gyöngyösi párosra szabott „elnök-elnökhelyettesi” szisztémát. Ez rossz hír az elnökjelölti kampányt folytató Toroczkai László ásotthalmi polgármesternek, aki nem támogatta az elnökhelyettesi poszt létrehozását.

A kormánypárti sajtóban feltűnően futtatják Toroczkait, és Novák Előd is úgy említette, mint aki „egyre esélyesebb”, ezért terjesztik róla „suttogó propagandával azt az olcsó hazugságot”, hogy a Fidesz ügynöke. Több jobbikos ezzel szemben állította lapunknak, hogy Toroczkai népszerűsége nem nőtt számottevően, továbbra sincs reális esélye a pártelnöki tisztségre. Toroczkai amúgy a Jobbik országgyűlési frakciójának vezetését a barátjának nevezett Volner Jánosra bízná. Holott Volner nemrég bejelentette, hogy sem pártelnöki, sem frakcióvezetői posztot nem vállal.

7-en a 7-ről: Önnek ki hiányzik az új kormányból?

Publikálás dátuma
2018.04.28. 07:07
Népszava fotó

Arató András

Klubrádió

Hát, azok alapján, ami kiszivárgott a minden bizonnyal feszült koalíciós tárgyalásokból, nekem senki sem hiányzik. De mégis, a Lajos, az hiányozni fog. Meg talán egy miniszter, alias szolga, azért csak színesítené a képet! Vagy egy szuverén demokrata.

Avar János

újságíró

Tisztakezű úr, Feddhetetlen úr, Szakértelem úr. Ellenben továbbra is van benne (zavarosban) halász, (orv) vadász, idegen tollairól ismert madarász. De főleg egy háziasszony hiányzik, aki az Unióval csatázó kormányfőnek elmagyarázná, hogy akár a kő esik a tojásra, akár a tojás a kőre, az eredmény nem kétséges.

Bolgár György

rádiós újságíró

Nekem senki. Mindegyikük nélkül köszönöm, megvagyok. De ha valakinek mégis hiányzik egy-egy jó név, biztos szólni fog, ahogy én a miniszterelnök környezetét és a Fideszt ismerem. Nyílt, őszinte, elvtársi vita, ez jellemezte mindig a pártot, úgyhogy gondolom, most is egyhangúlag fog dönteni. Orbán.

Farkasházy Tivadar

Hócipő

Lényegében senki, a magyar ellenzéki pártok elintézték, hogy egy jó ideig mindenki teljes apátiával szemlélje mindazt, ami következik. Szél Bernadett azt hitte, mindössze egy pár napos balhé lesz amit műveltek, de ez elmondható több másik pártvezérről is, aztán majd minden visszaáll a rendes kerékvágásába. Becsekkolunk, fölvesszük az ellátmányt... hát nem, Ágika, Dettike, Fletóka, négy év az rettenetesen hosszú idő, különösen az én generációmnak, amely már nemigen reménykedhet semmiben, a kétharmad sok strapát megspórol a bandavezérnek. Vagy valami jó viccet vártak tőlem?

Horváth István

hírlapíró

Mióta nevezik kormánynak a rablóbandát?

Horváth Zoltán

újságíró

Mint tudjuk, az új kormány minden eddigi és ez utáni kormányok legjobbika. Aki ennél jobbat mond, az lop, csal és hazudik. Persze hiába, mert ezeknél jobban úgy se tudna...

Veress Jenő

a Népszava főmunkatársa

Egy megingathatatlan természettudományos alapokon álló orvos humán-tárcafő, aki szerint a halálos betegségek 70-80 százaléka a Tízparancsolat betartásával elkerülhető. Akinek könyveit Matolcsy alapítványai adják ki jó pénzért. Aki az Echo tévé ezoterikus sztárja. Ja, hogy van már ilyen: a friss Széchenyi-díjas Kásler Miklós onkológus? Akkor Németh Szilárd...

Csepegni fog az uniós pénzcsap?

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2018.04.28. 07:06
FOTÓ: EURÓPA PARLAMENT/EMILIE GOMEZ
Sajtójelentések szerint az Európai Bizottság arra készül, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a “Stop, Soros!” törvénycsomag miatt.

Az Európai Bizottság egyelőre elemzi a szövegtervezetet, és addig nem véleményezi a jogszabályokat, amíg a magyar parlament el nem fogadja azokat. Frans Timmermans, alapvető jogokért is felelős első alelnök nyilvános megszólalásaiban már többször elmondta, hogy behatóan tanulmányozni fogják a törvénycsomagot, és lépéseket fognak tenni, ha úgy ítélik meg, hogy szembemegy az uniós normákkal. Szakértők szerint a “Stop, Soros!” csomag hasonló kötelezettségeket róna a nem-kormányzati szférára, mint a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló jogszabály, amit tavaly fogadott el az Országgyűlés. Ismeretes, hogy emiatt 2017-ben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Mivel a budapesti kormány nem válaszolt kielégítően az aggodalmakra, az ügy az EU Bíróságára került, amely leghamarabb az év második felében dönthet a jogszabályok uniós jognak való megfeleléséről.

Brüsszel szerint az előírások közvetett diszkriminációt valósítanak meg, és aránytalanul korlátozzák a civil szervezeteknek juttatott külföldi támogatásokat, ezért sértik a tőke szabad mozgására vonatkozó uniós normákat. Emellett úgy ítélte meg, hogy megsértik az egyesülési szabadsághoz, a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jogot is, amennyiben a támogatóval és a támogatásokkal kapcsolatos részletes adatok továbbítására kötelezi a nem-kormányzat szervezeteket.

A Népszava értesülései szerint az Európai Bizottság jövő szerdán javasolni fogja, hogy a következő uniós költségvetés csaknem valamennyi kiadási tételét – a kohéziós alapok mellett például az agrárkifizetéseket is – tegyék függővé a jogállam tiszteletben tartásától. Szó van többek között arról, hogy az uniós normákat sértő tagállamoknak járó forrásokat ideiglenesen befagyasztanák, és csak akkor nyitnák meg a pénzfolyósítás csapját, ha sikerrel felveszik a harcot a korrupció ellen és tiszteletben tartják a jogállamiság alappillérének számító független igazságszolgáltatást. Megfigyelők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a javaslat május 2-ig még módosulhat, amikor az Európai Bizottság előterjeszti a 2021. és 2027. közötti időszakra vonatkozó költségvetési tervezetet. Egyelőre az is bizonytalan, hogy a testület, illetve a tagállamok mi alapján döntenének az uniós támogatások felfüggesztéséről. Többen azt valószínűsítik, hogy a pénzbüntetés indoka az EU Szerződés 7. cikkelyes eljárásának a megindítása lenne.