Brüsszel: Magyarország barátokat veszít

Publikálás dátuma
2018.04.28 07:05
AFRIKAI MENEKÜLTEK - Nem engednénk be őket Európába FOTÓ: AFP/YE AUNG THU
Fotó: /

“Sajnálatos, hogy Magyarország olyan álláspontot képvisel, ami nincs összhangban az Európai Unió többi 27 tagállamának véleményével és az EU egyeztetett politikáival” – kérdésünkre így kommentálta Tove Ernst európai bizottsági szóvivő a legfrissebb magyar vétót: a magyar diplomácia az utolsó pillanatban kihátrált egy közös EU-Afrika nyilatkozat mögül. Az Európai Bizottság “különösen fontosnak” ítéli az együttes fellépést a migráció területén, ahol “közös érdek a párbeszéd és az együttműködés erősítése a a kibocsátó és tranzit országokkal a menekülthullám jobb kezelése érdekében” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az EU folytatni fogja a kooperációt partnereivel azoknak a vállalásoknak a szellemében, amelyeket minden EU-tagállam megerősített a 2014-es Római Nyilatkozat és a migrációs kihívásokkal foglalkozó La Valetta-i Akcióterv aláírásakor. A magyar vétó csak megerősítette azt a szándékot, hogy az Európai Unió a külpolitikai döntéshozatalban is felhagyjon az egyhangúság követelményével. Jean-Claude Juncker szóvivője, Mina Andrejeva kérdésünkre kifejtette, hogy a bizottsági elnök továbbra is prioritásnak tartja a minősített többségű szavazás bevezetését a kül- és biztonságpolitika területén. Az erről szóló javaslatával várhatóan szeptemberben készül el az Európai Bizottság.

Az EU-Afrika nyilatkozatról szóló kormányközi vitát jól ismerő forrásaink hangsúlyozták, hogy Magyarország “barátokat veszíthet”, ha sorozatosan igyekszik keresztbe tenni az egyhangú döntéseknek. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a friss budapesti vétó nem akadályozta meg az EU hivatalos közös álláspontjának a megszületését, mivel ezúttal nem is volt szükség arra. Most annyi történt, hogy a migrációról és fejlesztésről szóló, úgynevezett Rabati folyamatban részt vevő 31 európai ország közül csak 30 fogja aláírni a nyilatkozatot, “és a munka folytatódik az elhatározott céloknak megfelelően.”

2018.04.28 07:05

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14