Brüsszel: Magyarország barátokat veszít

Publikálás dátuma
2018.04.28 07:05
AFRIKAI MENEKÜLTEK - Nem engednénk be őket Európába FOTÓ: AFP/YE AUNG THU
Fotó: /

“Sajnálatos, hogy Magyarország olyan álláspontot képvisel, ami nincs összhangban az Európai Unió többi 27 tagállamának véleményével és az EU egyeztetett politikáival” – kérdésünkre így kommentálta Tove Ernst európai bizottsági szóvivő a legfrissebb magyar vétót: a magyar diplomácia az utolsó pillanatban kihátrált egy közös EU-Afrika nyilatkozat mögül. Az Európai Bizottság “különösen fontosnak” ítéli az együttes fellépést a migráció területén, ahol “közös érdek a párbeszéd és az együttműködés erősítése a a kibocsátó és tranzit országokkal a menekülthullám jobb kezelése érdekében” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az EU folytatni fogja a kooperációt partnereivel azoknak a vállalásoknak a szellemében, amelyeket minden EU-tagállam megerősített a 2014-es Római Nyilatkozat és a migrációs kihívásokkal foglalkozó La Valetta-i Akcióterv aláírásakor. A magyar vétó csak megerősítette azt a szándékot, hogy az Európai Unió a külpolitikai döntéshozatalban is felhagyjon az egyhangúság követelményével. Jean-Claude Juncker szóvivője, Mina Andrejeva kérdésünkre kifejtette, hogy a bizottsági elnök továbbra is prioritásnak tartja a minősített többségű szavazás bevezetését a kül- és biztonságpolitika területén. Az erről szóló javaslatával várhatóan szeptemberben készül el az Európai Bizottság.

Az EU-Afrika nyilatkozatról szóló kormányközi vitát jól ismerő forrásaink hangsúlyozták, hogy Magyarország “barátokat veszíthet”, ha sorozatosan igyekszik keresztbe tenni az egyhangú döntéseknek. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a friss budapesti vétó nem akadályozta meg az EU hivatalos közös álláspontjának a megszületését, mivel ezúttal nem is volt szükség arra. Most annyi történt, hogy a migrációról és fejlesztésről szóló, úgynevezett Rabati folyamatban részt vevő 31 európai ország közül csak 30 fogja aláírni a nyilatkozatot, “és a munka folytatódik az elhatározott céloknak megfelelően.”

2018.04.28 07:05

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48