Előfizetés

Sneider: Igen, bírálom Vona Gábort!

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.04.28. 17:25
Forrás: Facebook

Megtettük az első lépést abba az irányba, hogy megújuljon a Jobbik szervezeti rendszere – értékelte Sneider Tamás a párt szombati kongresszusán történteket. Szerinte a szervezeti átalakításokra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy le tudják győzni a Fideszt.

Elnökké választása esetén az eddiginél sokkal inkább megosztaná a feladatokat a pártban – nyilatkozta lapunknak Sneider. Jelenlegi formájában a Jobbik nem tudja felvenni a harcot egy olyan nagy gépezettel szemben, amilyet a Fidesz működtet.

A kongresszusi küldöttek több mint 80 százaléka – ahogyan arról beszámoltunk – támogatta a javaslatot, hogy az elnök mellett legyen elnökhelyettesi tisztség is a Jobbikban. Most az alapszabályt módosították, a tisztújítás két két hét múlva következik. A papírforma szerint az elnök – a választási eredmény miatt lemondott Vona Gábor helyett – Sneider Tamás, helyettese Gyöngyösi Márton lesz.

A Jobbik veresége jelentős mértékben a szervezettségen múlott – jelentett ki Sneider. Gondok voltak az információk áramlásával a párton belül, ami kihatott az emberi kapcsolatokra, végső soron pedig a „harci kedvre” és a Jobbik teljesítményére is. Nagyon jó személyzeti politikát kell folytatni – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy ezzel a leköszönt pártelnököt bírálja-e, Sneider Tamás közölte: „Igen, bírálom Vona Gábort! Gábornak ezernyi jó tulajdonsága van. Lángésznek, remek stratégának, kiváló politikusnak tartom. A pártszervezési kérdések azonban nem tartoznak az erősségei közé, és ezt neki is a szemébe mondtam.”

Sneider reméli, hogy koncepciója alapján a Jobbik valóban „szociálisan érzékeny nemzeti néppárttá” válik. Úgy gondolja, a szociális érzékenységüket eddig sem kérdőjelezte meg senki, ám a „nemzeti elkötelezettségünkön csorba esett”. Magyarázata szerint a tagság egy része nehezen tudta követni a baloldali és a liberális gondolkodók felé tett gesztusokat. Nem biztos, hogy használt a párt népszerűségének, amikor ismert balliberális személyiségek védelmükbe vették a Jobbikot – jegyezte meg.

„A szélsőséges elemeket, akik elhagyták a Jobbikot, senki sem sajnálja, ez teljesen egyértelmű” – folytatta Sneider Tamás. Ugyanakkor elvesztettek olyanokat is, akiknek ma is helyük lenne a pártban.

Sneider hangsúlyozta, hogy minden irányba szeretné fenntartani a párbeszédet, és mindenkivel együttműködne, legyen baloldali vagy akár fideszes, aki „nemzetben gondolkodik”. Szerinte azonban a baloldali és a liberális oldalon is vannak „szélsőséges elemek”, velük nem keresi a kapcsolatot.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az RTL Klubban egyebek mellett azért kritizálta a Jobbikot, mert teljesen kimaradt az ellenzéki összefogásból. A Jobbik egyetlen jelöltjét sem léptette vissza ugyanis a parlamenti választáson.

Sneider Tamás ellenben utólag is biztosra veszi, hogy ebből a szempontból a Jobbik nem követett el hibát. A politikus szerint a mostaninál sokkal rosszabb eredménnyel is végezhettek volna, ha összefognak a baloldallal.

Házon belül is kritizálják Orbán Viktor politikáját

Publikálás dátuma
2018.04.28. 15:23
A leköszönő miniszter, Balog Zoltán. FOTÓ: Molnár Ádám
A keresztény értelmiség keményen kiosztotta a miniszterelnök politikáját - írja az Index.

Meddig vállalható fel a kormány egy-egy akciója? – teszik fel a kérdést abban a vitairatban, amelyet közösen készített három kormánypárti szervezet. A szöveg, amely Balog Zoltán leköszönő miniszter szerint hiánypótlóan valóságos kritikát fogalmaz meg a Fidesszel és személyen Orbán Viktorral szemben is, a NER-lovagok megmagyarázhatatlan vagyonosodásáról, a konszolidáció igényéről, az állandó harc mögötti bizonytalanságról, de még a közmédiában elhangzó lebutított üzenetekről is szól.

"Manapság nincsenek szabadon elfoglalható földek, mint a római korban, azonban vannak uniós források. Azt tapasztaljuk, hogy az uniós pénzek egyesek számára úgy állnak rendelkezésre, mint a rómaiaknak a frissen hódított földek. Ez olyan mértékben vállalhatatlan része a mai magyar közéletnek, amit a keresztény értelmiség nem tud, és nem is akar tovább magyarázni."

Ilyen és ehhez hasonló kijelentések sorjáznak abban a vitairatban, amelyet a héten mutattak be Budapesten. Az Idők Jelei nevű kiadványsorozatnak az idei a harmadik kötete, azt keresztény értelmiségiek, egész pontosan a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre készítette el.

Orbánt ennyire még nem bírálták házon belül

Balog Zoltán leköszönő emberminiszter a bemutatón arról beszélt, hogy végre ez egy olyan kritika, amit nem „rosszindulatú” vagy „szolgalelkű” emberek jegyeznek. Elolvastuk a kötetet, és nyugodtan mondhatjuk, hogy rendszeren belül ilyen kemény bírálatot még nem kapott Orbán Viktor és az általa képviselt politika.

Ugyan a százoldalas iratban egyszer sem írják a miniszterelnök, a kormányközeli oligarchák vagy a Fidesz nevét, egyértelmű utalások és kijelentések segítenek eligazodni az olvasónak abban, hogy a szöveg a kormánypártoknak szól, nem az ellenzéknek. Ahogy Balog is fogalmazott a bemutatón, ezekből a bírálatokból érzik, hogy „érted haragszom, nem ellened”.

A teljes cikket itt találja!

Ismételt választást követel a DK

Megtámadja a Demokratikus Koalíció (DK) választási csalásokra hivatkozva az országgyűlési választás listás eredményét a Kúrián, és az országos voksolás "európai kontroll melletti", lehető legkorábbi megismétlését követeli.

Rónai Sándor, az ellenzéki párt helyettes szóvivője szombaton, Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken annak ellenére fogadta el a parlamenti választás listás eredményeit véglegesítő határozatát, hogy számtalan esetben kiderült, teljes szavazókörökben tűntek el az ellenzéki pártok listájára leadott szavazatok.

Kiemelte, több olyan körzetben is nulla szavazat szerepel az ellenzéki pártok listája mellett, ahol ellenzéki egyéni jelöltek akár több száz voksot is kaptak. A csalások legtipikusabb példájaként említette, hogy újpesti jelöltjük, Varju László 244 egyéni szavazatot kapott, a DK listájára ugyanakkor nem érkezett szavazat.

Egyedül a Fideszt nem érintik az eltűnő szavazatok, ezért ezeket az eseteket nem lehet véletlen hibákként kezelni- jelentette ki, majd úgy fogalmazott, "nagyon úgy tűnik, a Fidesz nem a választást, hanem a szavazatszámlálását nyerte meg".
Rónai Sándor közölte, ez a választás nemcsak, hogy nem volt szabad és tisztességes, hanem rendszerszintű, országos választási csalás gyanúját veti fel, ezért szerinte Orbán Viktor miniszterelnök a következő években hiába hivatkozik majd az emberek döntésére.

A DK helyettes szóvivője aláhúzta, nemcsak magukért, hanem a többi ellenzéki pártért is küzdenek.