Nem volt áttörés a Trump-Merkel találkozón

Publikálás dátuma
2018.04.29. 10:52
FOTÓ: JOHN FORSTER / DPA
Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár egyaránt bátorítónak nevezte a két koreai vezető találkozóját, pénteki washingtoni közös sajtóértekezletükön ezen kívül arra figyelmeztettek, hogy Iránnak nem szabad atomfegyverhez jutnia - írja a portfolio.hu.

Mind Donald Trump, mind Angela Merkel rövid nyilatkozattal kezdte a sajtóértekezletet. Trump "bátorítónak" és "történelminek" nevezte a két koreai vezető találkozóját, és reményét fejezte ki, hogy ennek nyomán eredmény is születik majd, hiszen mind a phenjani, mind a szöuli vezető a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítését tűzte ki céljául. E cél érdekében nem fogjuk megismételni a korábbi amerikai kormányzatok hibáit - fogalmazott Trump. Leszögezte, az Észak-Koreára gyakorolt erőteljes nemzetközi nyomásnak fenn kell maradnia. Mint mondta: várakozással tekint a Kim Dzsong Unnal tervezett találkozója elé.

Iránról szólva az amerikai elnök leszögezte, mindent elkövet, hogy Teherán ne tehessen szert atomfegyverre. Később egy újságírói kérdésre válaszolva - amely azt firtatta, hogy az iráni atomalku esetleges felmondása után Washington alkalmaz-e katonai erőt az iráni atomprogram féken tartására - Trump közölte: nem kíván részletekbe bocsátkozni, de mindent elkövet annak érdekében, hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere. Megerősítette egyúttal, hogy nyitott az új tárgyalásokra Teheránnal.

Donald Trump kitért arra is, hogy a német kancellárral folytatott tárgyalásain érintették az európai biztonság kérdéseit, valamint a NATO-tagsággal járó pénzügyi hozzájárulások emelésének fontosságát is.

Az amerikai elnök kijelentette: kormánya elkötelezett az Európával meglévő kereskedelmi viták rendezése mellett.

Nyilatkozatában Angela Merkel elmondta, az amerikai elnökkel megvitatták az ukrajnai helyzetet, valamint az Oroszország ellen hozott amerikai szankciók ügyét. Az iráni többhatalmi atomegyezményről elmondta, a jelenleg érvényben lévő szerződés nem elégséges, mert csupán lassítja az iráni atomtevékenységet, de nem szorítja korlátok közé Teherán ambícióit.

Hangsúlyozta, hogy Berlin mindaddig folytatja a tárgyalásokat Washingtonnal, amíg Trump nem dönt az iráni atomalkuról. A német kancellár azt is közölte, hogy Németország jövőre hazai össztermékének (GBP) 1,3 százalékát költi katonai kiadásokra, és az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi többletét pedig máris csökkentette. Merkel amellett foglalt állást, hogy az Európai Unió kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államokkal, mert szerinte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) alkalmatlan a többoldalú megállapodások kimunkálására.

Szerző

Magyarul gyalázzák az EP jelentéstevőjét

Publikálás dátuma
2018.04.28. 13:23
Szijjártó Péter a LIBE meghallgatásán. FOTÓ: WIKTOR DABKOWSKI / DPA

Angolul és magyarul vegyesen szidják Judith Sargentinit a saját Facebook oldalán azután, hogy a nevével fémjelzett jelentést tárgyaltak meg az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában. A jelentéstervezet szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása. Szijjártó Péter külügyminiszter az ülésen tajtékzott, a dokumentumot "minősített hazugságok gyűjteményének" nevezte - írja a hvg.hu.

Ezután kezdtek el özönleni a magyarok posztjai Judith Sargentini vitáról szóló bejegyzése alá, többen egyenszöveget írtak ki angolul - két magyar zászló kíséretében - arról, hogy támogatják Szijjártó Pétert és hajrá Magyarország. Többen magyarul árulózzák, becsmérlik a képviselőt, kikérik maguknak a kritikát. Van, aki meg is jegyzi, direkt magyarul ír, hogy bajlódjon csak a fordítással.

A Sargentini jelentéstervezethez érkezhetnek még módosítások, júniusban szavaz róla a bizottság. A jelentés ősszel kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely adott esetben ennek alapján kezdeményezheti az atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

Szerző

Öngyilkos merénylet Afganisztánban

Öten meghaltak és tízen megsebesültek egy öngyilkos merényletben a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - közölte a tartományi kormány szombaton.

A merénylő az afgán hadsereg Nad Ali körzetbeli támaszpontja közelében röpítette levegőbe autóját. A halálos áldozatok közül négy járókelő, egy pedig afgán katona volt. A sebesültek között hét civil található. Egyelőre nem tudni, melyik szélsőséges csoport követte el a támadást. Hilmed a tálibok egyik fellegvára, ahol szinte mindennapos az összecsapás a felkelők és a kormányerők között - írja az atv.hu.

Szerző