Trump nem akar jósolni

Publikálás dátuma
2018.04.29. 21:00
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Donald Trump amerikai elnök közlése szerint a következő három-négy hónapban találkozhat Kim Dzsong Unnal. Mint fogalmazott, abból indul ki, hogy nagyon fontos megbeszéléseket tartanak, s „nagy szívességet” tesznek majd a világnak. A csúcstalálkozó végkimeneteléről nem akart jóslatokba bocsátkozni. „Történik, ami történik” – állapította meg lakonikusan. Azért hozzátette, ő nem olyan, mint az egykori külügyminiszter, John Kerry, aki „a szörnyűséges Iránnal kötött megállapodást hozta tető alá”. Mike Pompeo új amerikai külügyminiszter az ABC televíziónak megerősítette: a végső cél a nukleáris fegyvermentes Koreai-félsziget. Phenjan májusban zárja be kísérleti nukleáris telephelyét.

Szerző

Ez a hatos nem az a hatos

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 17. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

3 (három)
5 (öt)
11 (tizenegy)
13 (tizenhárom)
18 (tizennyolc)
26 (huszonhat)

Nyeremények:

6 találatos szelvény nem volt;
5 találatos szelvény 87 darab, nyereményük egyenként 161.445 forint;
4 találatos szelvény 3.460 darab, nyereményük egyenként 4.060 forint;
3 találatos szelvény 48.092 darab, nyereményük egyenként 1.135 forint.

Szerző

Raportra hívják Orbánt

Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége május elején tisztázó beszélgetésre akarja hívni Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnököt — írja a Die Welt című német napilap. Az újság a Der Spiegel értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber frakcióvezető azt szeretnék megtudni a frissen újraválasztott magyar kormányfőtől, hogy folytatni kívánja-e Magyarország átalakítását “illiberális demokráciává”.

“Vannak korlátok, amiket neki (Orbán Viktornak - a szerk.) is tiszteletben kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára” — idézi a lap Manfred Webert.

Az újság szerint az Európai Néppárt aggódik, hogy a Fidesz április eleji győzelme bebetonozza az “illiberális demokráciát”, amit autoriter kormányzás és erős állam jellemez. Egy évvel az európai parlamenti választások előtt, az EPP vezetősége szeretne ennek véget vetni.

Az újság információi szerint az EP német kereszténydemokrata és keresztényszocilaista képviselői egy strasbourgi összejövetelen komoly aggályaikat fogalmazták meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Az aacheni Sabine Verheyen azt mondta, választói folyamatosan felelősségre vonják azért, hogy a néppárt jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A brandenburgi Christian Ehler a tudományos kutatókat érintő korlátozásokat tette szóvá. A bajor Markus Ferber pedig arra szólított fel, hogy át kell gondolni a jogállamiságtól elforduló kelet-európai tagállamokkal ápolt viszonyt.

Szerző