Közbelépett a kormányfő, elmarad a lengyel sztrájk

Publikálás dátuma
2018.04.30. 21:59
Illusztráció: Artur Widak / NurPhoto
A LOT alkalmazottait tömörítő szakszervezetek egyelőre elnapolják a május 1-jére tervezett sztrájkot, ehelyett a lengyel légitársaság varsói székhelyénél tiltakozó gyűlést szerveznek kedden reggel - közölték az érdekképviseleti szervezetek hétfő esti közös sajtóértekezletén, írja az MTI.

A szakszervezetek képviselői elmondták: azután döntöttek a másnapra tervezett sztrájk elhalasztásáról, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő leváltotta a LOT felügyelőbizottságának elnökét, Józef Aleszczykot.

A LOT pilótáit tömörítő szakszervezet vezetője, Adam Rzeszot nyilatkozata szerint várják Morawiecki további lépéseit, amelyek a légitársaság vezetése és a szakszervezetek közötti megegyezést céloznák. Ezek hiányában május közepén újból sztrájkot hirdetnek - figyelmeztetett.

Elmondta továbbá: amennyiben a LOT vezetése közben megpróbálná megfélemlíteni az alkalmazottakat, azonnali sztrájkot hirdetnek. A LOT szóvivője hétfőn közölte: a sztrájk bejelentése máris veszteséget okozott, jelentősen csökkent a repülőjegyek eladása, a kártérítést a szakszervezeteken kérik majd számon.

A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. A korábbi szabályzatot 2013-ban megváltoztatták a LOT átalakítása miatt. A jelenlegi bérkifizetési szabályzat a pilóták esetében a fizetést a repülési óraszámtól teszi függővé. A szakszervezetek azt sem helyeslik, hogy az új alkalmazottakat, köztük utaskísérőket, gyakran nem  munkaszerződés alapján, hanem egyéni vállalkozóként foglalkoztatják.

Szerző

Délhez igazítja óráit Észak-Korea

Publikálás dátuma
2018.04.30. 19:27
A két Korea vezetőjének történelmi találkozása az országokat elválasztó határon, 2018. április 27. Fotó: Inter Korean Press Corp

Szombaton 30 perccel előrébb állítják az észak-koreai órákat, így három év után ugyanannyi lesz majd az idő Phenjanban, mint Szöulban - írja az Euronews. Az ország állami médiája szerint - Kim Dzsong Un javaslatára - ezzel is előmozdítják a két Korea közötti megbékélést és egységet.

2015-ben Észak-Korea azért tért el fél órával a közös időszámítástól, mert azt még a Koreai-félsziget 1945 előtti Japán gyarmatisága maradékának tartotta.

Szerző

Iráni atomalku: Putyin és Macron támogatja, Izrael szerint hazugság az egész

Publikálás dátuma
2018.04.30. 18:13
Teheráni utcakép Ali Hámenei "legfelső vezető" portréjával és két kiállított ballisztikus rakétával. Fotó: ATTA KENARE / AFP
Az iráni nukleáris programról elfogadott átfogó közös cselekvési terv fenntartása és maradéktalan végrehajtása mellett foglalt állást telefonbeszélgetése során Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva az MTI. Ugyanakkor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este bejelentette: Izraelnek birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum, amely szerint az ország atomfegyveren dolgozott.

Az orosz elnöki hivatal beszámolója szerint a francia részről kezdeményezett telefonbeszélgetés során Macron tájékoztatta Putyint washingtoni látogatásáról, különös tekintettel az annak során az iráni atomalkuról folytatott tárgyalásairól.

"Oroszország és Franciaország elnöke a cselekvési terv fenntartása és maradéktalan végrehajtása mellett foglalt állást" - áll a közleményben. A Kreml tájékoztatás szerint a felek "a nemzetközi és a kétoldalú napirend más aktuális kérdéseit" is megvitatták.

Macron Washingtonban bejelentette, hogy Párizs szerint egy új, az eddiginél kiterjedtebb megállapodást kell kidolgozni az iráni nukleáris programról, amely rendelkezne Teherán ballisztikus rakétaprogramjáról és a térségbeli helyzet stabilizálásáról is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország, illetve Irán 2015 júliusában állapodott meg a Teherán atomprogramját szabályozó átfogó közös cselekvési tervről. A megállapodás előírja az Irán ellen a BT, az Egyesült Államok és az Európai Unió által bevezetett szankciók feloldását, cserébe azért, hogy Teherán korlátozza és nemzetközi ellenőrzés alá helyezi nukleáris programját. Az alku 2016 januárjában lépett a megvalósítás szakaszába.

Donald Trump amerikai elnök többször is kilátásba helyezte a megállapodás felbontását, mert érvelése szerint az nem akadályozza meg, csupán elodázza annak lehetőségét, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki. Washington április végén közölte, hogy Párizzsal, Berlinnel és Londonnal haladást ért el az iráni nukleáris alku korrekciójáról, de a végleges megoldást még nem sikerült megtalálni.

Teherán a maga részéről már leszögezte, hogy a megállapodás nem lehet felülvizsgálat tárgya, és annak felmondása esetén "szimmetrikus" intézkedéseket fog hozni.

Netanjahu: atomfegyveren dolgozott Irán, az atomalku hazugság
Irán hazudott, és nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott, s az iráni atomalku hazugságon alapult - állította az izraeli hírszerzés által megszerzett bizonyítékokra hivatkozva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este - számol be az MTI Izraelnek állítólag birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum, amely szerint az "Amad" projekt keretében nukleáris bombát próbált előállítani.
Netanjahu felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy "megfelő döntést" hozzon a közeli napokban, amikor a 2015-ben aláírt nemzetközi atomalku megújításáról hoz döntést.

Szerző
Frissítve: 2018.04.30. 22:15