Előfizetés

Kettős halál a vasúti átjáróban (fotók)

Publikálás dátuma
2018.05.01. 14:09
Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Vonat sodort el egy személygépkocsit Szabadegyháza közelében, a 62-es főút vasúti átjárójánál kedden délelőtt. Az ütközés két sérültjét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen életüket vesztették – közölte a katasztrófavédelem. A pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói vonultak ki a balesethez. Az egység a sérültek mozgatásában segédkezett. A 62-es főút érintett szakaszát a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták.

 

Birkózó Eb - Lám Bálint a bronzért mérkőzhet

A hétfőivel ellentétben a keddi versenynap kiválóan kezdődött magyar szempontból az oroszországi Kaszpijszkban zajló birkózó Európa-bajnokságon. A kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában szereplő Lám Bálint magabiztos győzelmet aratott a vigaszágon, így az esti programban a bronzéremért léphet majd szőnyegre.

A Budapest Honvéd nehézsúlyújának hétfői napja rövidre sikerült, a tavalyi Eb-döntő "visszavágóján" ugyanis villámgyorsan kikapott a címvédő Riza Kayaalptól. A török klasszis ugyanakkor később meg sem állt a fináléig, így - ahogy az várható volt - a vigaszágra segítette a magyart.

Lám hétfőn úgy nyilatkozott, hogy amíg Kayaalp ellen ő volt az esélytelenebb, kedden olyan ellenfelekkel találkozhat majd, akikkel szemben neki lesznek jobb esélyei, azaz ha nem ront, akkor odaérhet a dobogóra.

Az első mérkőzésén a papírformát sikerült igazolnia. A fehérorosz Georgij Csugosvili egyszerűen képtelen volt mit kezdeni vele, állásból egyértelműen Lám volt az erősebb, aki két intéssel és egy kitolással sima, 3-0-s győzelmet aratott.

A magyar idő szerint 17 órakor kezdődő helyosztós programban Lám a román Alin Alexuc Ciurariuval csap majd össze.

Kedden még hat magyar lép szőnyegre: a 77 kilogrammos Lőrincz Tamás a vigaszágon érdekelt, míg Torba Erik (60 kg), Kozák István (67 kg), Korpási Bálint (72 kg), Szabó László (82 kg) és Kiss Balázs (97 kg) most kezdi meg szereplését.

Brexit: a brit cégek harmadának fogalma sincs, hogy élje túl a közelgő vámokat

Publikálás dátuma
2018.04.30. 20:44
Áruforgalom a calais-i kikőtőnél. Illusztráció: PHILIPPE HUGUEN / AFP
A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn ismertetett felmérése szerint az Európai Unióval kereskedő brit cégek harmada tejesen felkészületlen a brit EU-tagság megszűnése után várható vámeljárások kezelésére - írja az MTI. A rájuk váró éves kiesés akár 1400-3200 milliárd forintnyi is lehet.

A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó kamarai szövetség tanulmánya szerint a vizsgálatba bevont 835 cég 36 százalékának működése függ az alapanyagok vagy részegységek folyamatos, "just in time" rendszerű, vagyis az adott termelési folyamathoz éppen időben érkező, raktározás nélküli beszállításától. A BCC tanulmánya szerint ezeknek a vállalatoknak a működésében komoly fennakadásokat okozna bármilyen szállítási késedelem a brit vagy az uniós kikötőkben.

A kamarai szövetség felmérése szerint azonban a majdani új vámeljárásoktól érintett vállalatok 33 százaléka még nem kezdett hozzá annak tervezéséhez, hogy miként kezeli majd az EU-val folytatott kereskedelemben a Brexit után várhatóan megjelenő vámellenőrzéseket. Adam Marshall, a kamarai szövetség vezérigazgatója a jelentéshez fűzött kommentárjában felszólítja a brit kormányt arra, hogy mielőbb tudassa az üzleti vállalkozásokkal: milyen típusú vámellenőrzésekre és vámáru-nyilatkozatokra kell készülniük a Brexit után, különös tekintettel arra, hogy London szándéka szerint Nagy-Britannia kilép az EU vámuniójából is. Marshall szerint ugyanakkor a brit vállalatoknak is most már el kell kezdeniük a felkészülést a várható változásokra.

A változásokkal járó kockázatokra és a várható költségekre nagy londoni elemzőcégek is felhívták már a figyelmet. Az Institute for Government (IfG) nevű, a kormányzati tevékenység elemzésére szakosodott független londoni gazdasági tanácsadó és kutatóműhely nemrégiben összeállított tanulmányában közölte: számításai szerint ha a brit EU-tagság megszűnése után a brit kereskedelmi és szállítmányozási vállalatoknak vámáru-nyilatkozatokat kell kitölteniük a ki- és beléptetési pontokon, az ezzel járó plusz adminisztráció az uniós partnerekkel kereskedő 180 ezer brit cégnek - zömükben kis- és középvállalatoknak - évente 4-9 milliárd font (1400-3200 milliárd forint) közötti többletköltséget okozna. Egy-egy vámáru-nyilatkozat feldolgozása az IfG szakértői szerint 20-45 font közötti összegbe kerülne, és évente 200 millió ilyen dokumentumot kellene kitölteni.

Az IfG tanulmánya a hirtelen megjelenő vámadminisztrációs akadályok lehetséges hatásainak illusztrálására felidézte, hogy amikor 2015-ben a calais-i kikötő francia személyzete sztrájkba lépett, a délkelet-angliai kompkikötőkhöz és vasúti terminálokhoz vezető M20-as autópályán 50 kilométeres kamionsor torlódott fel, és a brit teheráru-fuvarozók szövetségének akkori számításai szerint a fennakadás naponta 250 millió font (csaknem 90 milliárd forint) kárt okozott a brit gazdaságnak.